Η ρινίτιδα στους ηλικιωμένους παρουσιάζει ιδιαίτερες δυσκολίες στην αντιμετώπισή της και με δεδομένη την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, στον δυτικό τουλάχιστον κόσμο, τα ρινολογικά προβλήματα στην τρίτη ηλικία, θα γίνονται ολοένα και πιο έντονα. Η ρινίτιδα στους ηλικιωμένους αποτελεί μία ξεχωριστή υποκατηγορία της μη αλλεργικής ρινίτιδας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν παρατηρούνται και οι υπόλοιπες μορφές. Είναι υποεκτιμημένη τόσο από τους ιατρούς, όσο και από τους ασθενείς.
«Η ρινίτιδα είναι ένα σύνολο ρινικών συμπτωμάτων, όπως συμφόρηση, απόφραξη, ρινόρροια, φτέρνισμα και κνησμός, που εμφανίζονται ως αποτέλεσμα φλεγμονής, αλλά και δυσλειτουργίας του ρινικού βλεννογόνου. Υπάρχουν τρεις υποομάδες ρινίτιδας, η αλλεργική, η μη αλλεργική, και η λοιμώδους αιτιολογίας. Η ρινίτιδα των ηλικιωμένων ή γεροντική ρινίτιδα ορίζεται ως η διαυγής υδαρής πρόσθια ρινόρροια, η οποία δεν σχετίζεται με συγκεκριμένο αιτιολογικό παράγοντα και θεωρείται ότι επηρεάζεται από χολινεργική υπερδραστικότητα και ανατομικές ρινικές αλλαγές που σχετίζονται με την ηλικία. Αυτά προκαλούν ατροφία του κολλαγόνου, εκφυλισμό του συνδετικού ιστού και των αδένων των βλεννογόνων και εξασθένηση του χόνδρου του διαφράγματος.
Η θεραπεία ποικίλει και περιλαμβάνει ενδορρινικά κορτικοστεροειδή, τα οποία είναι ασφαλή σε ενήλικες και είναι καλύτερα από τα αντιισταμινικά που λαμβάνονται από το στόμα. Τα αντιισταμινικά πρώτης γενιάς δεν συνιστώνται πλέον λόγω των παρενεργειών τους. Ο συνδυασμός ενδορινικών κορτικοστεροειδών και ενδορινικών αντιισταμινικών έχει αποδειχθεί ότι είναι ακόμη πιο αποτελεσματικός.
Οι ρινικές πλύσεις χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλους τους τύπους ρινίτιδας με αλατούχο διάλυμα και βοηθούν στον καθαρισμό της βλέννας και των ερεθιστικών ουσιών», δήλωσε στο πλαίσια του συνεδρίου ο Μανώλης Προκοπάκης, αναπλ. Καθηγητής ω.ρ.λ. από το πανεπιστήμιο της Κρήτης.
Τέλος ο κ. Προκοπάκης τόνισε ότι η περαιτέρω διερεύνηση του θέματος μπορεί να οδηγήσει σε καλά στοχευμένες θεραπείες, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα προσφέρουν μεγαλύτερη ανακούφιση των συμπτωμάτων, έλεγχο της συννοσηρότητας και μειωμένη οικονομική επιβάρυνση, που σχετίζεται με αυτήν την εξαιρετικά διαδεδομένη πάθηση.
Επεμβάσεις ακριβείας ρινός με σύγχρονα συστήματα πλοήγησης
Ένα άλλο θέμα που απασχόλησε τους συνέδρους είναι οι επεμβάσεις ακριβείας ρινός με σύγχρονα συστήματα πλοήγησης, που μειώνουν το ποσοστό επιπλοκών.
Ο καθηγητής ωρλ του ΑΠΘ και πρόεδρος του συνεδρίου Ιωάννης Κωνσταντινίδης, εξήγησε τους λόγους που τα συστήματα πλοήγησης είναι πολύ σημαντική κατάκτηση. « Η μύτη και οι παραρρινικοί κόλποι γειτνιάζουν με τον οφθαλμικό κόγχο και τη βάση του κρανίου με αποτέλεσμα κατά τις επεμβάσεις ο χειρουργός να έρχεται σε επαφή με σημαντικές ανατομικές δομές, όπως το οπτικό νεύρο ή η έσω καρωτίδα και καλείται να αποφύγει την βλάβη τους.
Επαναστατική μέθοδο την τελευταία δεκαετία αποτελεί η χρήση των συνεχώς εξελισσόμενων συστημάτων πλοήγησης του χειρουργικού χεριού. Ο χειρουργός αφού αποτυπώσει την εξατομικευμένη ανατομία με αξονική και μαγνητική τομογραφία εισάγει τα στοιχεία σε ειδικό λογισμικό, το οποίο κατά τη διάρκεια της επέμβασης προβάλλει τα κρίσιμα ή επικίνδυνα ανατομικά στοιχεία, καθώς και την παθολογία της περιοχής σε οθόνη. Με την βοήθεια ειδικού οδηγού που προσαρμόζεται στο κάθε χειρουργικό εργαλείο ο χειρουργός έχει την δυνατότητα να αναγνωρίζει και να προστατεύει μέσα από τον παθολογικό ιστό σημαντικές ανατομικές δομές. Ακόμα το λογισμικό βοηθά τον χειρουργό στην προσπέλαση κάποιας περιοχής όπως π.χ του μετωπιαίου κόλπου προβάλλοντας στην οθόνη του υπολογιστή την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει. Με τον τρόπο αυτό έχει τη δυνατότητα σε κάθε χειρουργικό βήμα του να αυξάνει την ακρίβεια της επέμβασης μειώνοντας τον κίνδυνο βλαβών».
Να σημειωθεί ότι η Α΄ Πανεπιστημιακή Ω.Ρ.Λ. κλινική του ΑΧΕΠΑ, εδώ και ενάμισι χρόνο, είναι η μόνη που διαθέτει σύγχρονο σύστημα πλοήγησης σε νοσοκομείο της Β. Ελλάδας.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί έχει εκκρίσεις ο αφαλός μου;
Ασθένεια "Χ" στο Κογκό; - Τι δείχνουν τα στοιχεία και τι εκτιμούν οι επιστήμονες
CDC: Δεύτερη δόση του νέου εμβολίου κατά της CoViD μόνο σε ηλικιωμένους ή ενήλικες με ανοσοκαταστολή