Η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει σε απότομη αύξηση του αριθμού των ατόμων που πάσχουν από αλλεργική ρινίτιδα στην Ελβετία. Πριν από 100 χρόνια, η αλλεργική ρινίτιδα ήταν σε μεγάλο βαθμό άγνωστη στην Ελβετία, αλλά σήμερα επηρεάζει περίπου έναν στους πέντε ανθρώπους στην Ελβετία, όπως δείχνει ένα νέο ενημερωτικό δελτίο.

Η κλιματική αλλαγή έχει οδηγήσει πολλά φυτά που προκαλούν αλλεργίες να απελευθερώνουν τη γύρη τους νωρίτερα και με μεγαλύτερη ένταση, ανέφερε σήμερα η Ακαδημία Φυσικών Επιστημών (SCNAT).

Η κλιματική αλλαγή ευνοεί επίσης την εξάπλωση χωροκατακτητικών, ιδιαίτερα αλλεργιογόνων φυτών, όπως η αλευρώδης. Η ατμοσφαιρική ρύπανση θα μπορούσε επίσης να έχει συμβάλει στην εξάπλωση της αλλεργικής ρινίτιδας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα φυτά που καταπονούνται από την κακή ποιότητα του αέρα φαίνεται να παράγουν γύρη που προκαλεί ισχυρότερες αλλεργικές αντιδράσεις. Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί επίσης να βλάψει τους αεραγωγούς των ανθρώπων, γεγονός που προάγει το άσθμα και την αλλεργική ρινίτιδα.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, το 1926 εκτιμάται ότι το 0,8% του πληθυσμού ήταν αλλεργικό στη γύρη. Σήμερα, εκτιμάται ότι περίπου το 20% των ανθρώπων στην Ελβετία επηρεάζεται. Η αύξηση της συχνότητας των αλλεργιών είναι επομένως ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Εκτός από τον αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν, αυτό έχει και οικονομικές συνέπειες: "Στην Ελβετία, εκτιμάται ότι ανέρχονται σε ένα έως τέσσερα δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα ετησίως", αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο.

Αυτό περιλαμβάνει το άμεσο κόστος για φαρμακευτική αγωγή ή νοσηλεία, καθώς και το έμμεσο κόστος λόγω μειωμένης παραγωγικότητας και χαμένων ημερών στο σχολείο και στην εργασία.

Το ενημερωτικό δελτίο συντάχθηκε από ερευνητές της Ελβετικής Επιτροπής για την Ατμοσφαιρική Χημεία και Φυσική (ACP), της SCNAT και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας (MeteoSwiss). Οι επιστήμονες συνόψισαν τα τελευταία ευρήματα επί του θέματος.

Οι ερευνητές προτείνουν μια σειρά μέτρων για την καταπολέμηση του φαινομένου. Αυτά περιλαμβάνουν τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, την καταπολέμηση των χωροκατακτητικών ειδών, την κατάλληλη φύτευση στις κοινότητες και ένα σύστημα προειδοποίησης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί πονάω στο συκώτι
Πόσο ωφέλιμη είναι η άσκηση καρδιοπαθών με παρακολούθηση εξ αποστάσεως [ελληνική μελέτη]
Με ποιους τρόπους προσπαθούν οι Έλληνες να κόψουν το κάπνισμα [πίνακας]