Προβλήματα ύπνου, από ροχαλητό έως το να κοιμάται κάποιος πολύ ή λίγο, μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, δήλωσαν ερευνητές.

Το ροχαλητό, η φτωχή ποιότητα ύπνου και η υπνική άπνοια μπορεί ενδεχομένως να συνδέονται με μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού, αναφέρει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Neurology.

Ο  Dr. Christine McCarthy, του University of Galway δήλωσε ότι τα ευρήματα δείχνουν ότι προβλήματα ύπνου μπορούν ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, ενώ το να έχει κάποιος περισσότερα από 5 από αυτά μπορεί ενδεχομένως να πενταπλασιάσει τον κίνδυνο σε σχέση με όσους δεν έχουν προβλήματα ύπνου.

Πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι προβλήματα ύπνου θα πρέπει να είναι τομέας που θα πρέπει να εστιάσουμε για την πρόληψη εγκεφαλικού.

Οι ερευνητές εστίασαν σε 4.500 ανθρώπους περιλαμβανομένων 2.200 επιζώντων από εγκεφαλικό. Οι ερευνητές τους ταίριασαν με περισσότερους από 2.200 που δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 62 ετών.

Τους ζητήθηκε να μιλήσουν για τον ύπνο τους και για αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκειά του.

162 από αυτούς που υπέστησαν εγκεφαλικό κοιμόνταν λιγότερο από 5 ώρες τη νύχτα σε σύγκριση με 43 όσων δεν υπέστησαν εγκεφαλικό.

Οσοι κοιμόνταν λιγότερο από 5 ώρες είχαν τριπλάσιες πιθανότητες για εγκεφαλικό σε σχέση με αυτούς που κοιμόνταν κατά μέσον όρο 7 ώρες.

Ακόμα 151επιζώντες από εγκεφαλικό κοιμόνταν περισσότερο από 9 ώρες τη νύχτα σε σύγκριση με 84 όσων δεν υπέστησαν εγκεφαλικό.

Οσοι κοιμόνταν πολύ είχαν διπλάσιες πιθανότητες για εγκεφαλικό σε σύγκριση με όσους κοιμόνταν 7 ώρες.

Επιπλέον, άνθρωποι που έπαιρναν σύντομο ύπνο για περισσότερο από μια ώρα ήταν κατά 88% πιο πιθανό να υποστούν εγκεφαλικό έναντι όσων δεν το έκαναν.

Οι ερευνητές ανέφεραν επίσης ότι άνθρωποι που ροχαλίζουν κατά τον ύπνο είναι κατά 91% πιο πιθανό να  υποστούν εγκεφαλικό σε σχέση με αυτούς που δεν ροχαλίζουν.

Οσοι ροχαλίζουν έχουν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες για εγκεφαλικό έναντι όσων δεν ροχαλίζουν.

Συμμετέχοντες με άπνοια είχαν σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες για εγκεφαλικό σε σχέση με όσους δεν είχαν διαταραχές από το αναπνευστικό κατά τον ύπνο.

Η έρευνα έλαβε υπόψη άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, όπως κάπνισμα, άσκηση, κατάθλιψη και κατανάλωση αλκοόλ και είχε παρόμοια αποτελέσματα.

Όμως η έρευνα δεν μπορεί να δείξει αιτιατή σχέση. Στους περιορισμούς της περιλαμβάνεται ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν οι ίδιοι τα προβλήματα ύπνου που είχαν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ποιες χώρες θεωρούνται κορυφαίες στον ιατρικό τουρισμό
Απειλή για εγκύους και νεογνά η αύξηση της θερμοκρασίας [ελληνική μελέτη]
Οι υγειονομικοί συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης