Αν και τα ράφια των φαρμακείων θα μπορούσαν να υποδηλώνουν το αντίθετο, τα προσιτά συμπληρώματα διατροφής που παρέχουν κρίσιμα θρεπτικά συστατικά σε κατάλληλες δόσεις για τις έγκυες γυναίκες είναι σχεδόν ανύπαρκτα, διαπίστωσαν ερευνητές.

Σε μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτό το μήνα στο American Journal of Clinical Nutrition, οι ερευνητές παρατήρησαν αυτό που πολλοί γιατροί υποπτεύονταν εδώ και καιρό, ότι οι περισσότερες προγεννητικές βιταμίνες και άλλα συμπληρώματα δεν καλύπτουν επαρκώς τη διαφορά από όσα αφήνει να λείψουν η πρόσληψη θρεπτικών συστατικών με βάση τα τρόφιμα.

Παρά το γεγονός ότι οι ασθενείς πιστεύουν ότι παίρνουν όλα όσα χρειάζονται με την αγορά του προϊόντος τους, υπολείπονται των απαιτήσεων που συνιστώνται από τις κατευθυντήριες οδηγίες.

"Δεν υπάρχει μαγικό χάπι", δήλωσε η Katherine A. Sauder, PhD, αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής στο University of Colorado Anschutz Medical Campus στην Aurora και επικεφαλής - συγγραφέας της μελέτης. "Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση εδώ".

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα 24ωρης διαιτητικής πρόσληψης από 2.450 συμμετέχοντες στη μελέτη σε πέντε αμερικανικές Πολιτείες από το 2007 - 2019. Η Sauder και οι συνεργάτες της επικεντρώθηκαν σε έξι από τα περισσότερα από 20 βασικά θρεπτικά συστατικά που συνιστώνται για τις εγκύους και καθόρισαν τη δόση-στόχο για τη βιταμίνη Α, τη βιταμίνη D, το φυλλικό οξύ, το ασβέστιο, το σίδηρο και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερα από 20.500 συμπληρώματα διατροφής, εκ των οποίων τα 421 ήταν προγεννητικά προϊόντα.

Μόνο 69 προϊόντα - τρία προγεννητικά - περιείχαν και τα έξι θρεπτικά συστατικά. Μόλις επτά προϊόντα - δύο προγεννητικά - περιείχαν δόσεις-στόχους για πέντε θρεπτικά συστατικά.

Μόνο ένα προϊόν, το οποίο δεν κυκλοφορούσε στην αγορά ως προγεννητικό, περιείχε δόσεις- στόχους και για τα έξι θρεπτικά συστατικά, αλλά απαιτούσε επτά δισκία ανά μερίδα και κόστιζε στους ασθενείς περίπου 200 δολάρια το μήνα.

Για πολλά χρόνια, η Sauder και οι συνάδελφοί της αγωνίζονταν να προσδιορίσουν το χρυσό πρότυπο βιταμινών για τις έγκυες ασθενείς.

Περισσότερες από τις μισές έγκυες στις Ηνωμένες Πολιτείες κινδυνεύουν από ανεπαρκή πρόσληψη βιταμίνης D, φυλλικού οξέος και σιδήρου μόνο από τη διατροφή τους και το ένα τρίτο κινδυνεύει από ανεπαρκή πρόσληψη βιταμίνης Α και ασβεστίου.

Παρόλο που πάνω από το 70% των εγκύων γυναικών λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής, τα προϊόντα αυτά δεν εξαλείφουν τους κινδύνους για ανεπάρκεια.

Οι επιπτώσεις της ανεπαρκούς διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να περιλαμβάνουν ελαττώματα του νευρικού σωλήνα, μεταβολές στην καρδιαγγειακή δομή και μειωμένη νευρογνωστική ανάπτυξη.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις προκλήσεις εντός της βιομηχανίας συμπληρωμάτων διατροφής.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ρυθμίζει τα συμπληρώματα διατροφής ως τρόφιμα και όχι ως φάρμακα και, ως εκ τούτου, δεν απαιτεί επαλήθευση από τρίτους που θα εξασφάλιζε ότι τα συστατικά των προϊόντων αντιστοιχούν στις ετικέτες.

Πηγές:
Medscape Ob/Gyn & Women's Health

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας