Καθώς η εβδομάδα 4 εργάσιμων ημερών δοκιμάζεται σε διάφορες χώρες, ερευνητές στο University of South Australia δηλώνουν ότι συμφωνούν με το μακρύ Σαββατοκύριακο, ιδιαίτερα καθώς νέες εμπειρικές έρευνες δείχνουν ότι ο επιπλέον ελεύθερος χρόνος είναι ωφέλιμοςγια την υγεία. 

Αξιολογώντας αλλαγές στις καθημερινές κινήσεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις διακοπές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι είχαν περισσότερο ενεργές υγιείς συμπεριφορές όταν ήταν σε διακοπές- ακόμα και αν είχαν μόνο 3 ημέρες αργία.

Σε διάστημα 13 μηνών, οι άνθρωποι γενικά είχαν 2-3 φορές άδεια- η καθεμία διαρκούσε περίπου 12 ημέρες.

Το πιο σύνηθες είδος ήταν αναψυχή σε εξωτερικό χώρο και ακολουθούσαν τα οικογενειακά γεγονότα, η χαλάρωση και μη ψυχαγωγικές εργασίες όπως ανακαίνιση.

Η έρευνα έδειξε ότι στις διακοπές οι άνθρωποι

  • Επέλεγαν να ασκηθούν κατά  13% περισσότερο με μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα κάθε ημέρα
  • ήταν κατά 5% λιγότερο καθιστοί την ημέρα
  • κοιμόνταν 4% περισσότερο κάθε ημέρα

Ο Dr Ty Ferguson δήλωσε ότι η έρευνα δείχνει πως οι άνθρωποι δείχνουν καλύτερες συμπεριφορές όταν είναι σε διακοπές.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι άνθρωποι κοιμόνταν 21 λεπτά παραπάνω κάθε ημέρα στις διακοπές τους, κάτι που μπορεί να έχει θετική επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία τους.

Το μέγεθος των αλλαγών αυξανόταν σε ευθυγράμμιση με τη διάρκεια των διακοπών.

Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία έρευνας στην οποία 308 ενήλικες 40 ετών φορούσαν fitness trackers σε 24ωρη βάση για 13 μήνες

Συγκρίθηκαν συμπεριφορές πριν τις διακοπές, κατά τη  διάρκειά τους και μετά από αυτές.

Η ερευνήτρια Carol Maher, δήλωσε ότι η έρευνα στηρίζει την αυξανόμενη κίνηση για εβδομάδα 4 ημερών. Η βραχύτερη εργασιακή εβδομάδα δοκιμάζεται παγκοσμίως, Οι εργαζόμενοι ανέφεραν λιγότερο στρες και κόπωση, καθώς και καλύτερη ψυχική υγεία και βελτιωμένη ισορροπία εργασίας –ζωής.

Η έρευνα δίνει εμπειρικές ενδείξεις ότι άνθρωποι έχουν πιο υγιεινά μοτίβα τρόπου ζωής όταν έχουν ένα μικρό διάλειμμα, όπως τριήμερο Σαββατοκύριακο.

Αυτή η αύξηση στη σωματική δραστηριότητα και στον ύπνο αναμένεται να έχει θετική επίδραση στη σωματική και ψυχική υγεία, συμβάλλοντας στα οφέλη που παρατηρήθηκαν με εβδομάδα 4 εργάσιμων ημερών.

Η νέα έρευνα έδειξε επίσης ότι ακόμα και μετά από σύντομη άδεια, ο αυξημένος ύπνος των ανθρώπων παρέμενε σε υψηλότερα επίπεδα για 2 εβδομάδες, δείχνοντας ότι τα οφέλη στην υγεία της τριήμερης άδειας μπορούν να έχουν διάρκεια πέρα από την άδεια καθαυτή.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι καθώς ο κόσμος προσαρμόζεται σε νέο ‘’φυσιολογικό’’, είναι καιρός να αγκαλιάσουμε το μακρύ Σαββατοκύριακο ως τρόπο ενίσχυσης της σωματικής και ψυχικής μας υγείας.

Πηγές:
International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα