Η καθαριότητα του σπιτιού είναι συνήθως από τα πρώτα πράγματα που παρατάμε στην άκρη όταν χτυπά την πόρτα η κατάθλιψη. Αισθήματα ματαιότητας και παραίτησης, αναβλητικότητα ή απλά υπερβολική θλίψη για να ασχοληθούμε, όποιος και αν είναι ο λόγος που δεν θα πλύνουμε τα πιάτα και δεν θα βγάλουμε έξω τα σκουπίδια, είναι αρκετά σίγουρο ότι θα συμβεί. Ας δούμε πώς δεν θα συμβεί.

Αρχικά, μην τα παρατάτε

Αν σας πιάσει οποιαδήποτε στιγμή η όρεξη να κάνετε δουλειές, κάντε όσες περισσότερες μπορείτε. Μην τα παρατήσετε με το που τελειώσετε κάτι, προσπαθήστε να επαναφέρετε το σπίτι σας στην κανονική του κατάσταση. Όσο πιο καθαρό, τόσο μεγαλύτερη η άνοδος στην διάθεση.

Πάρτε τα με τη σειρά που σας βολεύει

Κάποιοι άνθρωποι προτιμούν να ξεκινούν από τα μικρά, και να "χτίζουν" μέχρι να φτάσουν στις μεγάλες, δύσκολες δουλειές. Αντιθέτως, κάποιοι άλλοι δεν θέλουν να αφήνουν τις δύσκολες δουλειές για το τέλος επειδή είναι πιο πιθανό να τις παρατήσουν. Δείτε τι δουλεύει καλύτερα για εσάς και φτιάξτε αναλόγως το πρόγραμμά σας. Επίσης, αν υπάρχει κάποια από τις δουλειές του σπιτιού που όντως σας αρέσει και δεν είναι αγγαρεία, είναι καλή ιδέα να την αφήσετε για το τέλος, σαν κερασάκι στην τούρτα.

Ξεπλύνετε τα πιάτα και τα ποτήρια αμέσως αφού τα χρησιμοποιήσετε

Ο νούμερο ένα κανόνας για να μην βλέπουμε νεροχύτη που θα μας προκαλέσει αποστροφή στο καθάρισμα είναι να έχουμε ξεπλύνει από πριν ό,τι οργανική ύλη μπορούμε. Λιγότερη μυρωδιά, λιγότερη ορατή βρωμιά, λιγότερο η θέα μιας άμορφης μάζας στην κουζίνα μας γεμάτη μικρόβια... Και κάπου εκεί συνειδητοποιούμε ότι αυτά τα τρία πράγματα έπαιζαν μεγαλύτερο ρόλο στην κακή μας διάθεση απ' ό,τι νομίζαμε.

Κάντε λίγες δουλειές κάθε μέρα

Καθαρίστε ένα συγκεκριμένο σημείο για να μην το σκέφτεστε μετά, πετάξτε τα σκουπίδια προτού γεμίσει ασφυκτικά η σακούλα. Μικρές έξτρα δουλειές κάθε μέρα λειτουργούν πολύ καλά στο να μην αφήσουμε το σπίτι να φτάσει ξανά σε πολύ κακή κατάσταση - το οποίο στο μυαλό μας μεταφράζεται ως τι; Καλύτερη αίσθηση ελέγχου.

Φτιάξτε λίστες με εργασίες

Εναλλακτικά, γράψτε σε ημερολόγιο για τα πράγματα που θέλετε να κάνετε και καταγράψτε την πρόοδό σας. Όταν έχετε ξεκάθαρη εικόνα του τι πρέπει να κάνετε, είναι πιο πιθανό να τελειώσετε τη δουλειά. Αλλιώς είναι εύκολο να κολλήσετε σε υποθετικά προβλήματα.

Κάντε το διασκεδαστικό

Βάλτε μουσική όταν κάνετε δουλειές στο σπίτι. Χορέψτε με το σκουπόξυλο σαν να είστε σε ταινία. Τραγουδήστε ή βάλτε έντονη μουσική και βγάλτε τα νεύρα σας στο καθάρισμα. Τα κακά συναισθήματα δεν θα μείνουν για πολύ όταν στο τέλος θα έχετε ολοκληρώσει μια δουλειά από τη λίστα σας και έχετε κάνει το σπίτι σας λίγο πιο καθαρό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανεβείτε με τη σκάλα για να ζήσετε περισσότερο [μελέτη]
Η μοναξιά αυξάνει τον κίνδυνο θνητότητας σε επιζώντες από καρκίνο
CoViD-19: Συχνότερη η απώλεια όσφρησης μετά από μόλυνση με παραλλαγή Άλφα