Η ουρολοίμωξη αποτελεί λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος που οφείλεται  σε παθογόνους οργανισμούς που προσβάλλουν τα ούρα, την ουροδόχο κύστη, την ουρήθρα, τον προστάτη, τον νεφρό. Όταν η φλεγμονή αφορά την κύστη πρόκειται για κυστίτιδα, το νεφρό πυελονεφρίτιδα,την ουρήθρα ουρηθρίτιδα, τον προστάτη προστατίτιδα. Τα μικρόβια που προκαλούν ουρολοιμώξεις είναι ποικίλα, με χαρακτηριστικούς εκπροσώπους τα εξής παθογόνα:

  • Κολοβακτηρίδιο Escherichia coli
  • Στρεπτόκοκκος
  • Πρωτέας
  • Σταφυλόκοκκος
  • Εντερόκοκκος
  • Μύκητες
  • Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα
  • Μυκοβακτηρίδια
  • Ιοί

Το φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα διαθέτει ποικίλους μηχανισμούς άμυνας που το καθιστούν απρόσβλητο από τα μικρόβια της ουρολοίμωξης. Βασικοί μηχανισμοί άμυνας είναι το όξινο ph των ούρων, η αποτελεσματική πλύση της ουροδόχου κύστης με τη συχνή διούρηση, οι τοξικές ουσίες που εκκρίνονται από το φυσιολογικό ενδοθήλιο, η φυσιολογική αμυντική χλωρίδα του κόλπου και του εντέρου, η ετοιμότητα των λευκών αιμοσφαιρίων.

Όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση λοίμωξης, ιδιαιτέρως μάλιστα στην περίπτωση συχνά εμφανιζόμενων ουρολοιμώξεων, πρόκειται για ρήξη της ισορροπίας που υφίσταται μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και των εξωτερικών εισβολέων με αποτέλεσμα το σώμα να καθίσταται ευπρόσβλητο σε αυτούς. Η κατάσταση μπορεί να είναι απότοκος συστηματικής έκθεσης σε μεγάλες ποσότητες παθογόνων μικροοργανισμών, οπότε το σώμα δεν προλαβαίνει να τους αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ή έκθεσης σε παθογόνα υψηλής λοιμογονικής ικανότητας ή να πρόκειται για περίπτωση εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος ποικίλης αιτιολογίας.

Συνήθεις παράγοντες που προκαλούν εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος ή προκαλούν αύξηση της έκθεσης σε επικίνδυνα λοιμογόνα είναι:

  1. Η αφυδάτωση. Το νερό εκπλύνει το ουροποιητικό σύστημα από παθογόνους μικροοργανισμούς. Εάν ξεχνάτε να πίνετε νερό λόγω αμέλειας ή εργασίας, οι ουρολοιμώξεις παραμονεύουν.
  2. Η ανεπαρκής κένωση της ουροδόχου κύστης. Όταν τα ούρα δεν παροχετεύονται συχνά, οι παθογόνοι μικροοργανισμοί πολλαπλασιάζονται. Εάν είστε οδηγός και κάνετε πολύωρα ταξίδια, ξεχνώντας να ουρήσετε θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε.
  3. Οι κακές συνθήκες υγιεινής κατά την τουαλέτα. Το χαρτί τουαλέτας πρέπει να είναι καθαρό και να χρησιμοποιείται πάντα με φορά από εμπρός προς τα πίσω και όχι αντίστροφα. Η χρήση του χαρτιού τουαλέτας με φορά από πίσω προς τα εμπρός εκθέτει την ουρήθρα σε αυξημένη ποσότητα μικροβίων που αφθονούν στον πρωκτό. Πάντοτε επίσης δεν πρέπει να αμελείτε το σωστό πλύσιμο των χεριών μετά την ούρηση-αφόδευση.
  4. Η συνήθεια να κολυμπάτε σε μολυσμένες πισίνες ή θάλασσες και να κάθεστε κατάχαμα σε ακτές αμφιβόλου καθαριότητας. Ελέγξτε με προσοχή τους δείκτες μόλυνσης της πισίνας ή της θάλασσας. Κάντε άμεσα ντους μετά το μπάνιο σας. Χρησιμοποιήστε καθαρή στεγνή πετσέτα για να απολαύσετε ένα παραθαλάσσιο ηλιοβασίλεμα.
  5. Η ζέστη και η υγρασία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ευνοεί τον πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών. Βάλτε άμεσα στεγνό μαγιό μετά το θαλάσσιο μπάνιο σας, αλλάζετε συχνά σερβιέτα κατά την έμμηνο ρύση, αποφύγετε στενά εσώρουχα που προάγουν την εφίδρωση.
  6. Παράγοντες που αλλοιώνουν τη φυσιολογική ωφέλιμη χλωρίδα του εντέρου και των γεννητικών οργάνων ενδέχεται να οδηγήσουν σε υπερβολικό πολλαπλασιασμό παθογόνων μικροοργανισμών. Τέτοιοι παράγοντες είναι η κατάχρηση αντιβιοτικών και αντισηπτικών στην περιοχή του εντέρου και των γεννητικών οργάνων. Επιλέξτε καθαριστικά που να σέβονται την ευαίσθητη τοπική χλωρίδα και χρησιμοποιήστε τα χωρίς να κάνετε κατάχρηση σε ποσότητα. Το γιαούρτι συντελεί στην τροφοδότησή σας με υγιή φυσιολογική χλωρίδα και εφόσον δεν υπάρχει νόσημα που να απαγορεύει την κατανάλωσή του (π.χ. αντίστοιχη δυσανεξία), μπορείτε να το εντάξετε στη διατροφική σας καθημερινότητα.
  7. Παράγοντες καθημερινότητας που προκαλούν κακή φυσική κατάσταση όπως κάπνισμα, κακή διατροφή, καθιστική ζωή.
  8. Οι κακές συνήθεις υγιεινής κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα.Η σεξουαλική δραστηριότητα αποτελεί μέσο μετάδοσης επικίνδυνων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων μικροοργανισμών με αρκετή λοιμογόνο ισχύ που διαπερνά την αμυντική ικανότητα του σώματος! Μην αμελείτε να ουρείτε προ και μετά τη συνουσία και να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό.
  9. Η πλημμελής διερεύνηση και θεραπεία υποκείμενων νοσημάτων. Εάν πάσχετε από συχνές ουρολοιμώξεις μην αμελήσετε να κλείσετε ραντεβού με ειδικό παθολόγο με σφαιρική γνώση και εμπειρία. Η μειωμένη δύναμη του ανοσοποιητικού σας συστήματος μπορεί να οφείλεται ΄σε υποκείμενο νόσημα (π.χ. αυξημένο ζάχαρο, αύξηση ουρικού οξέος, κίρρωση ήπατος) που να εμποδίζει την κένωση της ουροδόχου κύστης ή να καθιστά το ανοσοποιητικό σας σύστημα εξαιρετικά αδύναμο κατά τη λειτουργία του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]