Το αμέσως προσεχές διάστημα πρόκειται να εισαχθούν σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες 5.000 κουτιά κλασικής ηπαρίνης από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Όμως, παράγοντες της αγοράς, ανέφεραν στο iatronet.gr ότι τα τεμάχια αυτά είναι λίγα για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και αφορούν αφενός τα χειρουργεία, αφετέρου τους αιμοκαθαιρόμενους.

Ήδη, τις τελευταίες ημέρες η κλασική ηπαρίνη είναι άφαντη από την αγορά, με αποτέλεσμα οι μονάδες αιμοκάθαρσης να χρησιμοποιούν μικρομοριακή ηπαρίνη. Το τι σημαίνει αυτό, είναι επαρκώς επεξηγηματικά αυτά που ακολουθούν:

1) O διευθυντής νεφρολογικού τμήματος που εξυπηρετεί 72 αιμοκαθαιρόμενους (μηνιαίως) σε έναν από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς ομίλους υγείας της χώρας, μας επιβεβαίωσε ότι η προαναφερθείσα εισαγωγή από τον ΙΦΕΤ δεν είναι αρκετή και τα νούμερα που μας έδωσε είναι η πιο τρανταχτή αλήθεια. Οι αιμοκαθαιρόμενοι στη χώρα είναι 12.000 άτομα επί 156 αιμοκαθάρσεις το μήνα φτάνουμε σε 1.872.000 αιμοκαθάρσεις το χρόνο. Οπως μας ανέφερε, όλοι χρειάζονται ηπαρίνη -για τον ηπαρινισμό του φίλτρου- αν και η δοσολογία μπορεί να διαφοροποιείται. Στις παραπάνω ανάγκες πρέπει να προστεθούν και οι ανάγκες των χειρουργείων.

2) Αλλος επιχειρηματίας που ελέγχει 9 μονάδες-κέντρα αιμοκάθαρσης και εξυπηρετεί 850 ασθενείς το μήνα, μας επιβεβαίωσε ότι εδώ και κάποιες μέρες για τους ασθενείς λόγω ανύπαρκτης κλασικής ηπαρίνης χρησιμοποιείται μικρομοριακή ηπαρίνη, με τεράστια όμως οικονομική επιβάρυνση. Συγκεκριμένα, ένα κουτί κλασικής ηπαρίνης κοστίζει 49 ευρώ, ενώ αντίστοιχης ποσότητας μικρομοριακής ηπαρίνης φτάνει τα 180 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι μηνιαίες ανάγκες της χώρας σε κλασική ηπαρίνη (διάρκεια ζωής 4 ώρες) είναι 10.000 κουτιά, ενώ σε ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους (διάρκεια ζωής 24 ωρών) είναι εκατοντάδες χιλιάδες -χρησιμοποιείται και από αιμοκαθαιρόμενους- και χορηγείται ως θρομβοπροφύλαξη. Επίσης να αναφερθεί ότι η αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ μεσοσταθμικά ανέρχεται στα 140 ευρώ.

Σε συνομιλία που είχαμε με τον Γρηγόρη Λεοντόπουλο, πρόεδρο στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Νεφροπαθών, μας τόνισε ότι "η έλλειψη της ηπαρίνης οφείλεται σε δύο λόγους- πρώτον στην απροθυμία των εταιρειών λόγω της χαμηλής τιμής της να εισάγουν επαρκείς ποσότητες και δεύτερον στην παγκόσμια έλλειψη πρώτης ύλης. Το Υπουργείο Υγείας υποσχέθηκε και πραγματοποιεί όπως φαίνεται έκτακτη εισαγωγή μέσω ΙΦΕΤ, αλλά πιστεύουμε ότι οι ποσότητες αυτές δεν είναι ικανές να καλύψουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τις ανάγκες τόσο των νοσοκομείων όσο και των μονάδων τεχνητού νεφρού και άρα σύντομα θα χρειαστεί και νέα άδεια έκτακτης εισαγωγής από το σκεύασμα".  

Η ιστορία των ελλείψεων

Είναι γεγονός, ότι, ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2019, με την εμφάνιση των πρώτων κρουσμάτων της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Κίνα, το ζήτημα επάρκειας της ηπαρίνης στην ελληνική κοινότητα προκάλεσε αναμφίβολα μεγάλη ανασφάλεια στους ασθενείς με κίνδυνο εμφάνισης θρομβωτικού επεισοδίου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και για τα επόμενα χρόνια.
Άμεση απόρροια των προαναφερθέντων ήταν η εκτίναξη του κόστους παραγωγής και κατ΄επέκταση η μείωση της παγκόσμιας παραγωγής με ταυτόχρονη αύξηση των τιμών.

Χρήζει ιδιαίτερης σημασίας να αναφερθεί ότι οι ηπαρίνες επιλέγονται ως πρώτη γραμμή θεραπείας σύμφωνα με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για την προφύλαξη και θεραπεία της φλεβικής θρομβοεμβολικής νόσου, ενώ ακόμη αποτέλεσαν κεντρικό ρόλο στη διαχείριση των περιστατικών με θρομβοεμβολή, τα οποία προέκυψαν από την πανδημία COVID-19. Ως εκ τούτου, συμπεριλήφθηκαν και στο πρωτόκολλο, βάσει συστάσεων θρομβοπροφύλαξης του ΕΟΔΥ, αναδεικνύοντας έτσι τη σημασία τους για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επιπλέον, οι ηπαρίνες είναι μη ανταλλάξιμες, σε πάρα πολλές θεραπευτικές αγωγές και καταστάσεις (εγκυμονούσες, νεφροπαθείς) και συνεπώς η έλλειψή τους δημιουργεί ζητήματα Δημόσιας Υγείας και μείζονος σημασίας για πολλούς ασθενείς.

Επιχειρηματικά, η πολυεθνική εταιρεία που διαθέτει κλασική ηπαρίνη στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, έχει ενημερώσει από τον Μάρτιο με επιστολή της παράγοντες του Υπουργείου Υγείας ότι τα αποθέματα έχουν μειωθεί επικίνδυνα και θα εξαντληθούν άμεσα.

Από την άλλη πλευρά, τόσο αυτή, όσο και οι εταιρείες που διακινούν τη μικρομοριακή ηπαρίνη αναμένουν από το Υπουργείο να τηρήσει τη δέσμευση που έχει δώσει να δημιουργήσει κλειστό προϋπολογισμό. Τελευταία πληροφόρηση είναι ότι το θέμα των ηπαρινών θα λυθεί άμεσα και η δαπάνη θα είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη του 2022 (προς τα 60 εκατ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι για το 2022 -από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως  τις 31 Δεκεμβρίου 2022- το ύψος του προϋπολογισμού ανήλθε σε 43.000.000 ευρώ για τις ποσότητες που διατέθηκαν από τα ιδιωτικά φαρμακεία και αποζημιώνονται από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Επίσης ορίστηκε για τις ποσότητες που διατέθηκαν από τα δημόσια νοσοκομεία, το ποσό των 12.600.000  ευρώ, ενώ για τις ποσότητες που διατέθηκαν από το Γ.Ν.Θ. «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», σε 400.000 ευρώ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου