Το να έχει υποβληθεί ένα παιδί σε αξονική τομογραφία μια φορά δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο μελλοντικής εμφάνισης όγκου στον εγκέφαλο, λευχαιμίας ή λεμφώματος, έδειξε νέα έρευνα. Ωστόσο, 4 και πάνω αξονικές τομογραφίες υπερδιπλασιάζουν τις πιθανότητες.

Στην αξονική τομογραφία χρησιμοποιείται χαμηλής δόσης ακτινοβολία που μπορεί να βλάψει τα κύτταρα. Προηγούμενες ενδείξεις για τον κίνδυνο καρκίνου από αυτήν την εξέταση σε παιδιά κάτω των 18 ετών ήταν αντικρουόμενες.

Για τη νέα έρευνα, αξιολογήθηκαν στοιχεία 7.800 παιδιών στην Ταιβάν που διαγνώστηκαν με ενδοκρανιακό όγκο, λευχαιμία ή λέμφωμα, μεταξύ 2000 και 2013. Οι ερευνητές ταίριαξαν αυτά τα παιδιά με περισσότερα από  78.000 της ομάδας ελέγχου.

Οι ερευνητές στη συνέχεια συνέκριναν τα ποσοστά όγκων για αυτά τα παιδιά που υποβλήθηκαν σε αξονικές τομογραφίες έναντι όσων δεν υποβλήθηκαν.

Ενώ η έρευνα δεν έδειξε αυξημένο κίνδυνο μετά από μια αξονική τομογραφία, παιδιά που υποβλήθηκαν σε 2-3 είχαν αυξημένο κίνδυνο για ενδοκρανιακό όγκο.

Τα παιδιά που υποβλήθηκαν σε τουλάχιστον 4 αξονικές τομογραφίες είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο για όγκο στον εγκέφαλο, λευχαιμία και λέμφωμα μη –Hodgkin.

Η Yu-Hsuan Joni Shao, του Taipei Medical University στην Ταιβάν, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη έρευνα ενισχύει τη σημασία στρατηγικών προστασίας από την ακτινοβολία.

Η έρευνα έδειξε ότι νεότερα παιδιά φάνηκε να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου από επανειλημμένες αξονικές τομογραφίες.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο  Canadian Medical Association Journal.

Πηγές:
Canadian Medical Association Journal.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα