Η ενασχόληση με την τέχνη δεν είναι μόνο μια πολύ χαλαρωτική αλλά και όμορφη χρήση του χρόνου μας. Μπορεί να είναι και ιδιαίτερα θεραπευτική για το μυαλό μας, ειδικά για άτομα που βρίσκονται σε ευάλωτη περίοδο. Ας ρίξουμε μια ματιά στα οφέλη που μπορεί να έχει η τέχνη για την υγεία μας.

Μπορεί να μειώσει το στρες

Όταν συνδυάζεται με την ψυχοθεραπεία, η δημιουργία τέχνης μπορεί να προσφέρει ανακούφιση από το άγχος της καθημερινής ζωής. Μια συστηματική ανασκόπηση, η οποία περιελάμβανε 37 μελέτες με περισσότερους από 2.000 συμμετέχοντες, διαπίστωσε ότι στο 81% της έρευνας που εξετάστηκε, οι συμμετέχοντες ανέφεραν σημαντική μείωση του άγχους από παρεμβάσεις δημιουργικών τεχνών, όπως η θεραπεία τέχνης. Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτοί οι τύποι εκφραστικών θεραπειών (που περιελάμβαναν επίσης χορό, κίνηση, δράμα, μουσική και άλλα) μπορεί να είναι χρήσιμες παρεμβάσεις για τη διαχείριση και την πρόληψη του άγχους.

Μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους

Η χαρά της δημιουργίας, αλλά και το ότι θα περάσετε αρκετή ώρα να ασχολείστε με κάτι που σας γεμίζει και αποσπά την προσοχή σας από τα καθημερινά προβλήματα, είναι κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει πραγματικά. Είναι επίσης ένας πολύ δημιουργικός τρόπος να εξωτερικεύσετε τα αισθήματά σας και να τα κατανοήσετε καλύτερα.

Μπορεί να χτίσει αυτοπεποίθηση

Αν και οι περισσότερες τρέχουσες έρευνες για τη θεραπεία τέχνης επικεντρώνονται σε χρόνιες ασθένειες, η προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της αυτοέκφρασης, καθώς και στην αίσθηση προσωπικής ανεξαρτησίας  και αυτάρκειας. Η τέχνη μας βοηθά να καταλάβουμε τι έχει σημασία για εμάς και τι μας δίνει αίσθηση ταυτότητας.

Μπορεί να βελτιώσει τη συμπεριφορά σε αυτιστικά παιδιά

Η θεραπεία τέχνης μπορεί να είναι μια αποτελεσματική μορφή θεραπείας για να βοηθήσει τα παιδιά με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού. Μια μικρή μελέτη που παρακολούθησε 40 παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών στο Ιράν διαπίστωσε ότι μετά από 12 συνεδρίες, τα παιδιά στην ομάδα θεραπείας ζωγραφικής παρουσίασαν πιο προσαρμοστικές συμπεριφορές και συναισθήματα, αυξημένη ικανότητα να μοιράζονται τα συναισθήματά τους και βελτιωμένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, σε σύγκριση με ομάδα ελέγχου.

Μπορεί να βοηθήσει άτομα με διαταραχή μετατραυματικού στρες

Η θεραπεία τέχνης μπορεί να είναι μια χρήσιμη προσέγγιση για άτομα με τραύμα και PTSD. Μια μικρή ελεγχόμενη δοκιμή 11 βετεράνων πολέμου που εμφάνισαν PTSD διαπίστωσε ότι η καλλιτεχνική θεραπεία, σε συνδυασμό με γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, παρείχε υγιή απόσταση, βελτιωμένη ανάκληση τραύματος και αυξημένη πρόσβαση στα συναισθήματα. Όλα αυτά βελτίωσαν τη συνολική επεξεργασία του τραύματος.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
172η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων στο Βουργαρέλι
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τίμησε την Ημέρα της μητέρας με μεγάλη συναυλία στο Πεδίον του Άρεως
Μπορεί η κετογονική διατροφή να βελτιώσει την ακμή; [μελέτη]