Με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων θα καλύπτονται τα κενά στις εφημερίες των δημόσιων νοσοκομείων.

Αυτό προβλέπεται σε εγκύκλιο της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία παρατίθεται πιο κάτω. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος κάνει λόγο για πισωγύρισμα, με κίνδυνο για τους ασθενείς.

Όπως αναφέρει, με την εγκύκλιο καλύπτεται το κενό με γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων, του ίδιου τομέα. Τι σημαίνει αυτό; Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ εξηγεί:

Στο παθολογοκό τομέα, όταν δεν υπάρχει παθολόγος ή καρδιολόγος, το νοσοκομείο μπορεί να καλύπτεται από γαστρεντερολόγο, παιδίατρο. Όταν δεν υπάρχει ογκολόγος, μπορεί να καλύπτεται από νεφρολόγο ή οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα του παθολογικού τομέα.

Στον χειρουργικό τομέα, όταν δεν υπάρχει ορθοπεδικός ή χειρουργός, μπορεί το νοσοκομείο να καλύπτεται από ΩΡΛ ή από οποιοδήποτε άλλη ειδικότητα του χειρουργικού τομέα.

Μς την εγκύκλιο, πάντως, προβλέπεται πως θα υπάρχει γιατρός ετοιμότητας στο σπίτι.

"Πάμε πολύ πίσω το ΕΣΥ, με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς", σημειώνει ο κ. Γιαννάκος, για να τονίσει: "Αποδεχόμαστε νοσοκομεία που σε συγκεκριμένες ειδικότητες θα έχουν έναν ή κανέναν γιατρό".

Αντίδραση ΟΕΝΓΕ

Για το θέμα υπήρξε αντίδραση και από την Ομοσπονδία νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ), από την οποία εκτιμάται πως με την εγκύκλιο η κ. Γκάγκα:

  • Ομολογεί τις τραγικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού και την καταιγίδα παραιτήσεων μόνιμων ειδικευμένων γιατρών.
  • Αντί να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπιστεί η αποψίλωση των δημόσιων μονάδων υγείας από γιατρούς (μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, επαναφορά των μισθών μας στα επίπεδα πριν από όλες τις μνημονιακές περικοπές, εξασφάλιση ανθρώπινων ωραρίων και συνθηκών εργασίας και όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων για να προσφέρουμε σύγχρονες, απολύτως δωρεάν υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς μας), επικαλείται τα αποτελέσματα της πολιτικής της για να εφαρμόσει καθεστώς εφημερία τομέα. Η «εφημερία τομέα» (δηλαδή γιατρός μιας ειδικότητας του Παθολογικού τομέα - π.χ. Παθολόγος - να εφημερεύει για τους ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων του τομέα - π.χ. ασθενείς καρδιολογικούς, πνευμονολογικούς κλπ. και αντίστοιχα γιατρός μιας ειδικότητας του Χειρουργικού τομέα - π.χ. Γενικός Χειρουργός - να εφημερεύει για τους ασθενείς όλων των ιατρικών ειδικοτήτων του τομέα - π.χ. ασθενείς ορθοπαιδικούς, ΩΡΛ, γυναικολογικούς κλπ.) εκθέτει την υγεία των  ασθενών  σε ανυπολόγιστους κινδύνους και γυρίζει την ιατρική έναν αιώνα πίσω.
  • Αυτό το καθεστώς (για την καθιέρωση του οποίου η κ. Γκάγκα επικαλείται την καταιγίδα παραιτήσεων μόνιμων ειδικευμένων γιατρών) θα οδηγήσει άμεσα σε νέα καταιγίδα παραιτήσεων έτσι ώστε να πέσει σαν ώριμο φρούτο και να παρουσιαστεί σαν μοναδική διέξοδος στα αδιέξοδα   της συνειδητής, διαχρονικής κρατικής πολιτικής της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης των δημόσιων μονάδων υγείας, η περαιτέρω συρρίκνωση, υποβάθμιση και το κλείσιμο νοσοκομείων. «Αφού δεν έχουν γιατρούς, ας τα κλείσουμε επιτέλους να τελειώνουμε». Αυτή η επιλογή εντάσσεται στο σχέδιο να απομείνει σε κάθε ευρύτερη περιοχή (π.χ. Κρήτη, Θεσσαλία, Ήπειρος, Δυτική Μακεδονία, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη κλπ.) μόνο ένα νοσοκομείο («κόμβος» όπως το αποκαλούν), στη συνολικότερη πολιτική της ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας. Της πολιτικής που θεωρεί την υγεία και τη ζωή μας κόστος από τη μία και πεδίο για κερδοφόρες μπίζνες από την άλλη.
  • Αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ότι «το ιατρικό προσωπικό της χώρας οφείλει να προσδιορίζει, να εκτελεί και να επιβλέπει όλες τις νόμιμες και επιστημονικά τεκμηριωμένες ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πάθησης του ασθενούς κατά το δυνατό και ασφαλέστερο τρόπο». Μόνο αυτό που μας ζητάει η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας είναι το ακριβώς αντίθετο. Γιατί δεν είναι ούτε ο καλύτερος ούτε ο πιο ασφαλής τρόπος ένας ειδικευόμενος Ωτορινολαρυγγολόγος ή ειδικευμένος Ορθοπαιδικός να έχει στην ευθύνη του χειρουργημένους ασθενείς άλλων ειδικοτήτων. Οι αόριστες επικλήσεις στον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας και το ΠΔ 87/86 που ρυθμίζει τα οργανογράμματα των Νοσοκομείων, χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένο άρθρο, υπηρετούν ένα και μοναδικό σκοπό. Τη συνειδητή μετακύλιση κάθε σχετικής ευθύνης στο υγειονομικό προσωπικό και την απεμπόληση των δικών τους ευθυνών.

Σύμφωνα με το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ, η πλήρης και αποκλειστική ευθύνη για τα παραπάνω ανήκει στην κυβέρνηση και στους διοικητές νοσοκομείων και ΥΠΕ που η κυβέρνηση διορίζει. Δε θα επιτρέψουμε την προκλητική προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών για σωματικές βλάβες ή και θανάτους ασθενών στο υγειονομικό προσωπικό.

"Δεν πρόκειται να γίνουμε σταθμάρχες, ούτε θα αφήσουμε τα νοσοκομεία να γίνουν κοιλάδες Τεμπών", σημειώνεται στην ανακοίνωση, με την οποία ζητείται η απόσυρση της εγκυκλίου και καλούνται όλες οι Ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών σε αγωνιστικό ξεσηκωμό. Αναφέρονται τα εξής:

"Καλούμε τους προέδρους και τα μέλη των Επιστημονικών Συμβουλίων όλων των νοσοκομείων της χώρας να αρνούνται την προέγκριση προγραμμάτων 'εφημερίας τομέα'. Προειδοποιούμε κάθε διοικητή νοσοκομείου που θα τολμήσει να δώσει εντολή για 'εφημερία τομέα', πως θα είναι προσωπικά υπόλογος για έκθεση ασθενών σε κίνδυνο και για παραβίαση του νόμου περί αντιποίηση ειδικότητας. Η ΟΕΝΓΕ θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες νόμιμες ενέργειες εναντίον της συγκεκριμένης εγκυκλίου".

Αντίδραση ΕΙΝΑΠ

Σε έντονο ύφος είναι και η ανακοίνωση της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ), στην οποία αναφέρονται τα εξής:

"Η υπουργική εγκύκλιος που εισάγει το καθεστώς εφημερία τομέα έχει ως μόνο σκοπό την συγκάλυψη των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό που είναι παράνομο και επικίνδυνο για τις ζωές των ασθενών. Πρόκειται για έγγραφο χωρίς νομική αξία.

Οι ευθύνες οι δικές της μεταφέρονται στους συναδέλφους της ιατρούς, κάτι που θα οδηγήσει όσους ιατρούς έχουν απομείνει στο ΕΣΥ σε μαζικές παραιτήσεις
επιπλέον!

  • Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου!
  • Καλούμε τους συνάδελφους Προέδρους και μέλη των Επιστημονικών Συμβουλίων να αρνούνται την προέγκριση προγραμμάτων εφημερίας Τομέα. Η προέγκριση προγραμμάτων εφημερίας τομέα συνιστά συμμετοχή τους στην έκθεση ασθενών σε κίνδυνο.
  • Καλούμε όλους τους συνάδελφους ειδικούς και ειδικευόμενους να αρνούνται να εφημερεύσουν σε εφημερία τομέα γιατί αυτό συνιστά αντιποίηση ειδικότητας.
  • Προχωρούμε σε εξώδικο προς την Αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας και θα προβούμε σε κάθε νομική ενέργεια.

Επίσης, απευθυνόμαστε προς τον Πρωθυπουργό, ζητώντας ανάκληση της σοβαρής αυτής Υπουργικής Εγκυκλίου που διαλύει τα νοσοκομεία της χώρας.

Οι γιατροί θα υπηρετήσουν την επιστήμη τους με τους κανόνες της ειδικότητάς τους.

Τι προβλέπεται

Στην εγκύκλιο της κ. Γκάγκα αναφέρονται τα εξής: 

"Για την αποτελεσματικότερη διαχείριση και αντιμετώπιση των περιστατικών σε νοσοκομεία της χώρας το ιατρικό προσωπικό που υπηρετεί στα δημόσια νοσοκομεία, οφείλει να προσδιορίζει, να εκτελεί ή να επιβλέπει την εκτέλεση όλων των νόμιμων και επιστημονικά τεκμηριωμένων ενεργειών που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της πάθησης του ασθενούς κατά τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο με τον συντονισμό πάντα των επιστημονικά υπευθύνων των ιατρικών τμημάτων, του αντίστοιχου τομέα και του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου.

Για τον λόγο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη την υπ’ αριθ. 1356/29-12-2022 Απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΣΥ, η οποία έγινε δεκτή από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, σάς γνωρίζουμε ότι σε περίπτωση αποδεδειγμένης αδυναμίας εφημέρευσης Τμήματος/Κλινικής νοσοκομείου με το υπηρετούν προσωπικό αυτού/ής (λόγω ασθενειών, παραιτήσεων κ.λπ.) και προκειμένου να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου και η υγεία των ασθενών, στην εφημερία θα συμμετέχουν όλοι οι ιατροί του οικείου Τομέα (ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι), υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει σε εφημερία ετοιμότητας διαθέσιμος ειδικευμένος ιατρός της αντίστοιχης ειδικότητας του εφημερεύοντος Τομέα".

Δημ.Κ.

Επιπλέον Πληροφορίες

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό