Η θεραπεία για το Αλτσχάιμερ, η δονανεμάμπη (donanemab), η οποία παρασκευάζεται από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly, επιβράδυνε σημαντικά την εξέλιξη της ασθένειας, σύμφωνα με στοιχεία κλινικών δοκιμών που δημοσίευσε η εταιρεία.

Όπως μεταδίδει το CNBC, οι ασθενείς που έλαβαν τη μηνιαία έγχυση αντισωμάτων κατά τη διάρκεια μιας μελέτης 18 μηνών εμφάνισαν 35% πιο αργή μείωση στη μνήμη, τη σκέψη και την ικανότητά τους να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν τη θεραπεία, έδειξαν τα δεδομένα της Eli Lilly.

Οι ασθενείς που έλαβαν donanemab είχαν 39% λιγότερες πιθανότητες να προχωρήσουν στο επόμενο στάδιο της νόσου κατά τη διάρκεια της μελέτης, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής.

Ωστόσο, τα οφέλη της θεραπείας θα πρέπει να σταθμιστούν έναντι του κινδύνου για εγκεφαλικό οίδημα και αιμορραγίας που μπορεί να είναι σοβαρά και ακόμη και θανατηφόρα σε σπάνιες περιπτώσεις. Τρεις συμμετέχοντες στη δοκιμή πέθαναν από αυτές τις παρενέργειες.

Η Lilly σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση για έγκριση του donanemab από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων το συντομότερο αυτό το τρίμηνο, σύμφωνα με την εταιρεία. Η δοκιμή μελέτησε άτομα στα αρχικά στάδια του Αλτσχάιμερ.

H μετοχή της κάνει άλμα 8,9% στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street.

ΠΗΓΗ: Euro2day

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα