Αν το παιδί σας τρώει τα νύχια του, είναι λογικό να σκέφτεστε τι μπορείτε να κάνετε για να σταματήσει. Και - προφανώς - το "Δεν είναι σωστό επειδή είναι βρώμικα" δεν θα λειτουργήσει επειδή τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν και πολύ από τέτοιου είδους λογικές εξηγήσεις.

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που τα παιδιά το κάνουν αυτό είναι οι εξής:

  • Το άγχος
  • Η αντιγραφή κάποιου συνομηλίκου που το κάνει
  • Τα πολύ μακριά νύχια
  • Η έντονη πλήξη

Σε γενικές γραμμές, είναι δύσκολο να εμφανιστεί σοβαρό πρόβλημα από την ονυχοφαγία, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, το δάγκωμα των νυχιών μπορεί να προκαλέσει μια βακτηριακή λοίμωξη που ονομάζεται παρωνυχία και απαιτεί αντιβιοτικά.

Αρχικά, θα πούμε ότι τα περισσότερα παιδιά σταματούν να δαγκώνουν τα νύχια τους από μόνα τους. Αν παρ' όλα αυτά το παιδί σας συνεχίζει αυτή τη συμπεριφορά για πολύ καιρό, αυτά είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να σταματήσετε το δάγκωμα των νυχιών:

Κόψτε τα νύχια του παιδιού σας τακτικά

Το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να διατηρείτε τα νύχια κομμένα και φροντισμένα. Αν δεν έχει μείνει αρκετό νύχι για να δαγκώσει το παιδί, μάλλον δεν θα το κάνει.

Απόσπαση της προσοχής: Σταθερή αξία

Δώστε προσοχή στα μέρη και τις καταστάσεις όπου το παιδί σας δαγκώνει ή τρώει τα νύχια του και μπορεί να καταλάβετε πολλά. Διατηρήστε τα χέρια του παιδιού σας απασχολημένα αποσπώντας την προσοχή του σας με άλλη δραστηριότητα ή αντικείμενο.

Ζητήστε τους να σηκώσουν κάτι ή να κρατήσουν κάτι για εσάς

Βάλτε το παιδί να κάνει κάτι με τα χέρια του που δεν μπορεί να κάνουν ενώ δαγκώνει τα νύχια του. Αυτός είναι και καλός τρόπος να κάνετε το παιδί σας να νιώθει ότι το συμπεριλαμβάνετε στις δουλειές του σπιτιού, και μακροπρόθεσμα μπορεί να του γίνει συνήθεια αντί για αγγαρεία.

Λίγη επιβράβευση μπορεί να βοηθήσει (με μέτρο)

Με μεγαλύτερα νήπια, ένα σύστημα ανταμοιβής όπως τα αυτοκόλλητα μπορεί να λειτουργήσει. Ορίστε έναν εφικτό στόχο, όπως πέντε αυτοκόλλητα, και προσθέστε μια ανταμοιβή, όπως ένα ταξίδι στο πάρκο. Στη συνέχεια, ρυθμίστε ένα χρονόμετρο και δώστε ένα αυτοκόλλητο αν δεν δείτε κανένα δάγκωμα των νυχιών κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου. Με μερικά παιδιά, ο απλός έπαινος που θυμούνται να μην δαγκώνουν τα νύχια τους μπορεί να λειτουργήσει.

Προσέξτε το στρες

Αν παρατηρήσετε ότι το δάγκωμα των νυχιών συμβαίνει σε στιγμές έντονων συναισθημάτων ή στρες, αναζητήστε τρόπους για να αλλάξετε το κλίμα. Για παράδειγμα, αν ένα παιδί δαγκώνει τα νύχια του ενώ παρακολουθεί ένα συγκεκριμένο είδος βίντεο, μπορεί να είναι καλύτερο να βρείτε ένα άλλο ή να επιλέξετε μια άλλη δραστηριότητα, όπως τη ζωγραφική. Η μουσική μπορεί επίσης να είναι ένας ευχάριστος τρόπος να βοηθήσει τα παιδιά και τους γονείς να χαλαρώσουν.

Δοκιμάστε το ελαιόλαδο

Υπάρχουν βερνίκια που έχουν σκοπό να αποθαρρύνουν αυτή την συμπεριφορά με το να έχουν κακή γεύση, αλλά πρέπει να μιλήσετε πρώτα με τον γιατρό σας προτού πάρετε αυτή την απόφαση. Για μια πιο φυσική λύση, δοκιμάστε να βουτήξετε τα νύχια του παιδιού σας σε ελαιόλαδο, το οποίο θα κάνει την υφή τους πιο μαλακή και μπορεί να είναι αρκετά αποτελεσματικό στο να μειώσει το δάγκωμα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]
Κοινή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού έναντι λοιμωδών νοσημάτων
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής