Ο κακός ύπνος λόγω υπνικής άπνοιας μπορεί ενδεχομένως τελικά να επηρεάζει αρνητικά την εγκεφαλική υγεία ηλικιωμένων αντρών και γυναικών, έδειξε νέα έρευνα.

Η ανησυχία προέρχεται από νέα έρευνα με απεικονιστικές εξετάσεις που έγιναν σε 140 ασθενείς με άπνοια.

Ο Dr. Diego Carvalho της Mayo Clinic Center for Sleep Medicine, δήλωσε ότι η άπνοια έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, διαβήτη, καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού, νοητικής βλάβης και άνοιας. Πρόσθεσε ότι είναι γνωστό πως έχει διάφορες αρνητικές επιδράσεις στον εγκέφαλο καθώς η πίεση και οι παλμοί αυξάνονται, το οξυγόνο πέφτει και ο ύπνος διαταράσσεται.

Η άπνοια μπορεί να περιορίσει την ικανότητα κάποιου να κοιμάται και να διατηρεί τον βαθύ του ύπνο.

Η έρευνα έγινε σε 140 ανθρώπους με μέση ηλικία τα 73 χρόνια. Κανείς δεν είχε σημάδια άνοιας, Alzheimer ή προβλημάτων στη σκέψη κατά τη διάρκεια της έρευνας. Η άπνοια κυμαινόταν από ελαφρά έως σοβαρή.

Κάθε συμμετέχων υποβλήθηκε σε απεικονιστική εξέταση εγκεφάλου σε εργαστήριο ύπνου, η οποία έδινε πληροφορίες για τις νευρικές ίνες που αποτελούν τη λευκή ουσία του εγκεφάλου.

Η βλάβη στη λευκή ουσία μπορεί να βλάψει την επικοινωνία μεταξύ διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου. Συχνά εμφανίζεται ως μικροσκοπικές αλλοιώσεις που συσσωρεύονται με την ηλικία.

Η μελέτη κατά τη διάρκεια της νύχτας επέτρεψε στους ερευνητές να παρακολουθήσουν το μοτίβο ύπνου των συμμετεχόντων.

Μετά από σύγκριση του ύπνου με απεικονιστικές εξετάσεις, ανακάλυψαν ότι οι ασθενείς με τον λιγότερο βαθύ ύπνο ήταν πιο πιθανό να έχουν σημάδια βλάβης στη λευκή ουσία.

Για κάθε πτώση 10 μονάδων στο ποσοστό του βαθέως ύπνου σημειώθηκε αύξηση της βλάβης στη λευκή ουσία παρόμοια με την επίδραση της γήρανσης κατά επιπλέον 2,3 χρόνια.

Ο Carvalho δήλωσε ότι ο φτωχός ύπνος από σοβαρή άπνοια ή ο μειωμένος βαθύς ύπνος ενδεχομένως εμπλέκονται σε ανωμαλίες λευκής ουσίας, που εκτιμάται οτι συμβάλλουν στον κίνδυνο νοητικής εξασθένησης, άνοιας ή εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η σχέση μεταξύ λιγότερο βαθέως ύπνου και περισσότερης βλάβης στη λευκή ουσία ήταν εμφανής σε ασθενείς με έντονη άπνοια και όχι σε αυτούς με λιγότερο προχωρημένη νόσο.

Tα ευρήματα δείχνουν σχέση μόνο, μεταξύ κακής ποιότητας ύπνου και υψηλότερου κινδύνου για νοητική έκπτωση και εγκεφαλικού μελλοντικά  και δεν αποδεικνύουν ότι το ένα προκαλεί το άλλο.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Neurology.

Πηγές:
Neurology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα