Το να φροντίζουμε τον εαυτό μας δεν πρέπει να είναι πολυτέλεια. Είναι μια ανάγκη που μας βοηθά να αποσυμπιεζόμαστε από το καθημερινό στρες. Αν δεν αφιερώνουμε λίγο χρόνο στον εαυτό μας, όπως όταν ασχολούμαστε με ένα χόμπι ή απλώς με το να βγαίνουμε μια βόλτα, οι επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία αρχίζουν να συσσωρεύονται.

Το άγχος που βιώνουμε όλοι γύρω από υγεία, δουλειά, σχέσεις και οικονομικά μπορεί να κάνει πολλούς από εμάς να σκεφτούμε ότι δεν έχουμε τον χρόνο να ασχοληθούμε με τον εαυτό μας ή ότι δεν μπορούμε να διαθέσουμε ούτε ένα ευρώ. Κάτι που συνεχίζει τον φαύλο κύκλο.

Είναι μεγάλη ανάγκη να βρούμε τρόπους για να χαλαρώνουμε που δεν σχετίζονται με τη δαπάνη χρημάτων, αλλά περισσότερο με τη δική μας ηρεμία και εξέλιξη. Είναι επίσης σημαντικό να προσέξουμε να μην το παρακάνουμε. Για παράδειγμα, το να πάρουμε μια μέρα άδεια από τη δουλειά για να ξεκουραστούμε και να κάνουμε μαραθώνιο ταινιών μπορεί να είναι μια μορφή αυτοφροντίδας. Το να κάνουμε μαραθώνιους ταινιών κάθε μέρα θα αρχίσει να έχει αρνητικά αποτελέσματα στη ζωή μας: Θα καθόμαστε περισσότερο, ίσως να τρώμε πιο ανθυγιεινά και μπορεί να αφήνουμε στην άκρη άλλες ευθύνες, οι οποίες θα μας φορτώσουν με επιπλέον στρες.

Αυτές είναι μερικές ιδέες για να φροντίσετε τον εαυτό σας χωρίς πολλά έξοδα και χωρίς πολύ κόπο. Επειδή όλοι μας το αξίζουμε - όχι πού και πού, αλλά τακτικά.

Δοκιμάσε να πέσετε για ύπνο πιο νωρίς

Μπορεί να μας φαίνεται ότι μερικές ακόμα ώρες δικές μας τη νύχτα είναι μεγαλύτερο δώρο στον εαυτό μας, αλλά η πραγματικότητα (δυστυχώς) λέει πως το καλύτερο δώρο είναι ο ύπνος. Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η μέθοδος θα έχει άμεσα αποτελέσματα: Θα νιώθετε ήδη καλύτερα από το επόμενο πρωί.

Περάστε λίγο χρόνο στη φύση

Ποιο είναι το πιο πράσινο σημείο κοντά στο σπίτι μας; Μια δεκάλεπτη βόλτα εκεί είναι αρκετή για να χαλαρώσουμε λιγάκι και να σκεφτούμε πιο καθαρά. Το ίδιο ισχύει για παραλία, για βουνό, για ό,τι αγαπάει ο καθένας. Η επαφή με τη φύση είναι θεραπευτική και δεν το εννοούμε με κάποιον μυστήριο, υπερφυσικό τρόπο. Οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι να αγαπάμε τα μέρη με καθαρό αέρα.

Κάντε 10 λεπτά γυμναστικής

Ναι, το ξέρουμε, συγγνώμη. Παρακάτω θα γίνουν πιο απολαυστικές οι συμβουλές, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κίνηση κάνει το σώμα μας (και κατά συνέπεια και το μυαλό μας) να νιώθει καλά. Αυτή η βόλτα στην φύση που είπαμε στην προηγούμενη παράγραφο; Κάντε την με πιο γρήγορο βηματισμό και θα νιώσετε ακόμα καλύτερα.

Κάντε ένα ζεστό ντους ή μπάνιο

Θα ηρεμήσει άμεσα το σώμα σας, θα σας κάνει να νιώσετε όμορφα και θα είναι ένα μικρό διάλειμμα στην ημέρα σας. Εναλλακτικά, καθιερώστε μια νυχτερινή ρουτίνα που θα σας βοηθά να κοιμάστε πιο εύκολα.

Δοκιμάστε τον διαλογισμό

Δεν λειτουργεί για όλους και πολλές φορές δεν χρειάζεται να είναι κάτι συγκεκριμένο. Το να κλείσετε τα μάτια σας και να προσπαθήσετε να αδειάσετε το μυαλό σας για λίγα λεπτά είναι μια καλή πρώτη δοκιμή για να δείτε αν σας βολεύει.

Διαβάστε ένα βιβλίο

Είναι ο πιο εύκολος τρόπος να αφιερώσουμε λίγες ώρες μόνο στον εαυτό μας (και σε μια ωραία ιστορία). Καθίστε στο αγαπημένο σας σημείο στο σπίτι με μια κούπα τσάι ή διαβάστε το βράδυ πριν κοιμηθείτε. Σύντομα ο εγκέφαλός σας θα αρχίσει να δημιουργεί τη σύνδεση μεταξύ διαβάσματος και ύπνου και αυτό θα σας βοηθήσει να κοιμάστε σε πιο σταθερές ώρες.

Μαγειρέψτε κάτι νόστιμο

Προφανώς, θα πούμε ότι καλύτερα να είναι κάτι υγιεινό. Αλλά πέρα από το τι θα μαγειρέψετε, η ίδια η διαδικασία είναι πολύ καλή ευκαιρία για να νιώσετε ότι φροντίζετε τον εαυτό σας. Ειδικά σε περιόδους έντονου στρες, οι διατροφικές μας συνήθειες είναι εύκολο να χαλάσουν και το να σηκωθούμε για να μαγειρέψουμε είναι (αν θέλουμε να το πάρουμε συμβολικά) μια πολύ καλή πράξη αντίστασης.

Κλείστε το κινητό

Βγείτε μια βόλτα χωρίς να το πάρετε μαζί, βάλτε το στο αθόρυβο και ξεχάστε για λίγη ώρα ότι υπάρχει το ίντερνετ. Ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα προβλήματα είναι ότι υπάρχουν τόσες πολλές πληροφορίες που απαιτούν την προσοχή μας ταυτόχρονα, που καταλήγουμε να ασχολούμαστε με τον εαυτό μας λιγότερο από ποτέ. Άλλος ένας φαύλος κύκλος που είναι ωραίο να σπάει.

Κάντε κάτι δημιουργικό

Από το να μάθετε μια καινούρια τέχνη ή να ξαναπιάσετε το παιδικό σας χόμπι, μέχρι απλώς το να κάνετε σχέδια με ένα στυλό ή να καταγράφετε τις σκέψεις σας, όλες αυτές οι ασχολίες έχουν έναν και μόνο σκοπό: Να περάσετε λίγο χρόνο κάνοντας κάτι αποκλειστικά για εσάς. (Και χωρίς να σας νοιάζει πόσο καλά το κάνετε.)

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]