Οι μητέρες που ακολουθούν vegan διατροφή μπορούν να θηλάσουν τα παιδιά τους και να μην ανησυχούν ότι το γάλα τους έχει έλλειψη σε απαραίτητες ουσίες, αναφέρει νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της European Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition.

Τα αποτελέσματα θεωρούνται προκαταρκτικά.

Ερευνητές του Amsterdam University Medical Center εξέτασαν το γάλα μητέρων που ακολουθούσαν vegan διατροφή και διαπίστωσαν ότι περιλαμβάνει επαρκή επίπεδα βιταμίνης B2 και καρνιτίνης.

Η Dr. Hannah Juncker, δήλωσε ότι η διατροφή της μητέρας επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη σύνθεση σε ουσίες του ανθρώπινου γάλακτος, που είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του παιδιού. Με την αύξηση της vegan διατροφής παγκοσμίως, επίσης από μητέρες που θηλάζουν, υπάρχουν ανησυχίες για τη θρεπτική επάρκεια του γάλακτός τους.

Επομένως, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν οι συγκεντρώσεις αυτών των ουσιών είναι διαφορετικές σε γυναίκες που θηλάζουν και ακολουθούν τη vegan διατροφή.

Aν και η βιταμίνη B2 και η καρνιτίνη βρίσκονται σε μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε ζωικά προϊόντα, δεν έλειπαν από το γάλα των vegan γυναικών που θήλαζαν.

Aν και η έρευνα έδειξε χαμηλότερη ελεύθερη καρνιτίνη στον ορό και ακετυλοκαρνιτίνη καρνιτίνη στις μητέρες που ακολουθούσαν διατροφή vegan δεν παρατήρησε εμφανή διαφορά στις συγκεντρώσεις καρνιτίνης στο μητρικό γάλα.

Η Juncker δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι συγκεντρώσεις Β2 και καρνιτίνης στο ανθρώπινο γάλα δεν επηρεάζονται από την κατανάλωση της διατροφής vegan. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τέτοια διατροφή σε γυναίκες που θηλάζουν δεν αποτελεί κίνδυνο για την εμφάνιση έλλειψης βιταμίνης Β2 και καρνιτίνης σε μωρά που θηλάζουν.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα