Η λιπώδης διήθηση των μυών φαίνεται να αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θνησιμότητας, αναφέρει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Radiology.

Η μυοστεάτωση συνδεόταν με αύξηση 15.5% του απόλυτου κινδύνου θνησιμότητας σε ομάδα υγιών ενηλίκων, έδειξε η έρευνα.

Συγκριτικά, η παχυσαρκία φάνηκε να αυξάνει τον κίνδυνο κατά 7.6%, ενώ η λιπώδης διήθηση του ήπατος αύξανε τον κίνδυνο κατά 8.5% και η μυική απώλεια κατά 9.7%.

Ο Dr. Perry Pickhardt,  του University of Wisconsin School of Medicine and Public Health, δήλωσε ότι το σήμα για τον κίνδυνο από λιπώδεις μυς φάνηκε πως ήταν ισχυρός βοδείκτης.

Μελετήθηκαν 9,000 υγιείς ενήλικες που υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία στην κοιλιακή χώρα, το 2004 - 2016.

Οι ερευνητές θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να είναι χρήσιμες αυτές οι εξετάσεις για την αξιολόγηση άλλων πιθανών προβλημάτων υγείας. Εκπαίδευσαν εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για να αποκτήσουν μετρήσεις από τις αξονικές τομογραφίες.

Το αυτοματοποιημένο software απλοποίησε τη διαδικασία. Οι ερευνητές στη συνέχεια παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 9 χρόνια, για να διαπιστώσουν αν κάποια μέτρηση μπορούσε να συνδεθεί με σημαντικά προβλήματα υγείας ή πρόωρο θάνατο.

Η λιπώδης διήθηση μυών συνδεόταν με τον υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, ενώ η σχέση ίσχυε ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τον ΔΜΣ των συμμετεχόντων.

Ο ΔΜΣ ήταν στην πραγματικότητα πολύ φτωχός προγνωστικός παράγοντας.

Υπάρχουν ασθενείς που δεν είναι παχύσαρκοι και είχαν αυτή την κακή μέτρηση στους μυς δήλωσαν ερευνητές και αυτό είναι σημαντικό-υπάρχουν αδύνατοι άνθρωποι όσον αφορά τον ΔΜΣ που έχουν χειρότερο προφίλ από αυτό που θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει.

Η έρευνα δεν μπορεί να αποδείξει ατιατή σχέση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα