Τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες πέφτουν φυσικά όσο περνούν τα χρόνια. Παρόλα αυτά, υπάρχουν ορισμένες παθήσεις αλλά και κακές συνήθειες που θα μειώσουν την τεστοστερόνη πρόωρα. Πώς θα καταλάβουμε ότι συμβαίνει αυτό;

Πτώση των επιπέδων ενέργειας

Η κόπωση είναι μια κοινή επίδραση της χαμηλής τεστοστερόνης. Μπορεί να νιώθετε ότι απλά δεν έχετε την ενέργεια που είχατε παλιότερα, αλλά μπορεί να νιώθετε και απίστευτα κουρασμένοι. Ο επαρκής ύπνος μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε τα επίπεδα ενέργειάς σας. Προσπαθήστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7-8 ώρες κάθε βράδυ, σε όσο πιο σταθερά ωράρια γίνεται.

Αλλαγές στη σεξουαλική ζωή

Η πτώση της σεξουαλικής σας ορμής μπορεί να οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, όπως και η στυτική δυσλειτουργία. Η χαμηλή τεστοστερόνη από μόνη της είναι σπάνια ο μόνος λόγος για ασθενέστερες και λιγότερες στύσεις. Άλλα ιατρικά προβλήματα μπορεί να ευθύνονται, όπως καρδιακές παθήσεις ή διαβήτης, και συνήθειες όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ επιδεινώνουν την κατάσταση.

Προβλήματα στην συγκέντρωση

Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να βλάψει την συγκέντρωση και τη μνήμη σας. Μπορεί να ξεχάσετε τι σχεδιάζατε να κάνετε και να δυσκολευτείτε να συγκεντρωθείτε. Αυτό συμβαίνει πιο συχνά όταν τα επίπεδα τεστοστερόνης είναι εξαιρετικά χαμηλά.

Αλλαγές στη διάθεση

Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να σας ρίξει τη διάθεση, ακόμα και να εμφανίσει σημάδια κατάθλιψης. Για να νιώσετε καλύτερα, λάβετε μέτρα για να μειώσετε το άγχος, όπως διαλογισμό, γιόγκα, γυμναστική και μασάζ.

Περισσότερο σωματικό λίπος

Αν δεν χτίζετε μύες με τις θερμίδες που λαμβάνετε και τη σωματική δραστηριότητα που κάνετε, τότε το σώμα σας μετατρέπει τις θερμίδες σε λίπος. Για να το αντιστρέψετε αυτό, τρώτε μια υγιεινή διατροφή. Όταν αρχίσετε να χάνετε βάρος και επιπλέον λίπος από τη δίαιτα, μπορεί να χάσετε λίγη μυϊκή μάζα.

Αδύναμες τρίχες σώματος

Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να σας κάνει να χάσετε μερικές τρίχες στο πρόσωπο, τρίχες στην ηβική περιοχή και τρίχες στα χέρια και χαμηλά στα πόδια σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μπορεί να ραγίσει όντως η καρδιά μας;
Επίσκεψη Βιλδιρίδη σε νοσοκομεία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Πώς να ξεπεράσω το hangover