Τεράστιες ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων επιβαρύνουν το οικοσύστημα και την ανθρώπινη υγεία. Τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν να βάλουν ένα τέλος σε αυτό με μια παγκόσμια δεσμευτική συμφωνία κατά της ρύπανσης από τα πλαστικά. Περιβαλλοντολόγοι, η βιομηχανία πλαστικών και οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες επιδιώκουν και υπηρετούν όμως πολύ διαφορετικούς στόχους.
Μέχρι το 2024, πρόκειται να καταρτιστεί μια σύμβαση στην οποία θα καθορίζονται δεσμευτικοί κανόνες και μέτρα που θα επηρεάζουν ολόκληρο τον κύκλο ζωής του πλαστικού. Επιθυμία του ΟΗΕ είναι να περιοριστεί μαζικά η περιβαλλοντική ρύπανση από τα πλαστικά απόβλητα μέχρι το 2040.
Η συνάντηση στο Παρίσι, η οποία διαρκεί από σήμερα έως τις 2 Ιουνίου, είναι ο δεύτερος από τους πέντε γύρους διακυβερνητικών διαπραγματεύσεων για μια παγκόσμια συμφωνία. Συμμετέχουν κράτη μέλη του ΟΗΕ καθώς και μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιστήμονες και συνδικάτα. Μετά τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων στην Ουρουγουάη τον Δεκέμβριο, οι περιβαλλοντολόγοι έκαναν θετική αποτίμηση, αλλά σημείωσαν επίσης ότι οι αντίπαλοι μιας συμφωνίας είχαν ήδη διαμορφωθεί.
Σύμφωνα με έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP), η παγκόσμια ρύπανση από πλαστικά θα μπορούσε να μειωθεί κατά 80% έως το 2040.
Όλοι οι πόροι είναι ήδη διαθέσιμοι για το σκοπό αυτό. Προϋπόθεση γι' αυτό, ωστόσο, θα ήταν εκτεταμένες πολιτικές και αγοραίες αλλαγές προς την κατεύθυνση μιας κυκλικής οικονομίας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι επιπτώσεις των πλαστικών υπολειμμάτων, τα οποία συχνά καταλήγουν σε μικροσκοπικά μεγέθη στο έδαφος, στο νερό και στους οργανισμούς των ανθρώπων και των ζώων, δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί.
Πριν από τη διάσκεψη του ΟΗΕ στο Παρίσι, η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace επέμεινε σε μια φιλόδοξη συμφωνία. Η παραγωγή πλαστικού πρέπει να μειωθεί κατά 75% και τελικά πρέπει να τερματιστεί η εποχή του πλαστικού. "Το πλαστικό βλάπτει την ανθρώπινη υγεία, επιταχύνει την κοινωνική αδικία, καταστρέφει τη βιοποικιλότητα και τροφοδοτεί την κλιματική κρίση", αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση. Παγκοσμίως, 400 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων παράγονται ετησίως, ανέφερε.
Μαζί με περισσότερες από 150 οργανώσεις και επιστήμονες, η Greenpeace κάλεσε το UNEP να διασφαλίσει ότι η παγκόσμια συμφωνία για τα πλαστικά δεν θα τεθεί σε κίνδυνο από την επιρροή των ορυκτών και πετροχημικών βιομηχανιών. Ο λόγος είναι ότι τα κράτη μέλη έδειξαν πολύ διαφορετικές φιλοδοξίες: ενώ πετρελαιοπαραγωγά κράτη, όπως η Σαουδική Αραβία, προπαγάνδιζαν ψεύτικες λύσεις όπως η χημική ανακύκλωση, άλλες χώρες υποστήριζαν τον περιορισμό της παραγωγής πλαστικών.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόληψη στον καρκίνο του μαστού
5 τρόποι να αποτοξινωθούμε από το κινητό μας
CAR-T θεραπείες στη Ρευματολογία - Κύτταρα "δολοφόνοι" και "ψαράδες"