Νέα έρευνα δείχνει ακόμα έναν τρόπο που η τεχνητή νοημοσύνη εισέρχεται στον ιατρικό τομέα- βελτιώνοντας πιθανόν τις υπάρχουσες πρακτικές για την πρόβλεψη του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στον μαστό.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Radiology, έδειξε ότι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης ήταν καλύτεροι έναντι του standard μοντέλου κλινικού κινδύνου για την πρόβλεψη του πενταετούς κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στο μαστό.

Ο Dr. Vignesh A. Arasu, του  Kaiser Permanente Northern California, δήλωσε ότι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη δίνουν τη δυνατότητα να απεκτήσουμε εκατοντάδες έως χιλιάδες επιπλέον στοιχεία μαστογραφιών.

Στην έρευνα αναλύθηκαν χιλιάδες μαστογραφίες και σκορ κινδύνου για καρκίνο μαστού σε διάστημα 5 ετών δημιουργήθηκαν από 5 αλγόριθμους. Τα σκορ συγκρίθηκαν μεταξύ τους και με το σκορ BCSC.

Και οι 5 αλγόριθμοι είχαν καλύτερη επίδοση από το μοντέλο κινδύνου BCSC για την πρόβλεψη του κινδύνου για καρκίνο μαστού σε 0 έως 5 χρόνια, δήλωσε ο Arasu. Η ισχυρή επίδοση όσον αφορά την πρόγνωση σε διάστημα 5 ετών υποδεικνύει ότι η τεχνητή νοημοσύνη εντοπίζει καρκίνους που έχουν διαφύγει του εντοπισμού και στοιχείων μαστικού ιστού που βοηθούν στην πρόγνωση μελλοντικής ανάπτυξης  καρκίνου.

Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι σημαντικό όπλο όσον αφορά τη συμβολή του στον εντοπισμό σκορ μελλοντικού κινδύνου (δημιουργείται σε δευτερόλεπτα)!

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι πρόκειται για εργαλείο που θα μπορούσε να συμβάλλει στη χορήγηση εξατομικευμένης, ιατρικής ακριβείας σε εθνικό επίπεδο.

Πηγές:
Radiology,

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας