Οι φοβίες στους ανθρώπους δεν έχουν αναγκαστικά να κάνουν με λογικές αιτίες. Και, παρά το γεγονός ότι πολλά φίδια μπορούν να είναι επικίνδυνα και ο φόβος τους  είναι πολύ συνηθισμένος στους ανθρώπους, η φοβία για τα φίδια εξακολουθεί να είναι κάτι που αντιμετωπίζεται και δεν χρειάζεται να μας παραλύει. 

Όταν μιλάμε για φοβία, δεν αναφερόμαστε στον κλασικό φόβο που θα νιώσουμε αντιμέτωποι με κάτι. Μιλάμε για την αδυναμία να λειτουργήσουμε στην καθημερινότητά μας επειδή αυτός ο φόβος μάς γεμίζει άγχος ότι κάτι κακό θα συμβεί. Όσον αφορά τα φίδια, αυτή η φοβία μπορεί να το κάνει αδύνατο να πάτε για διακοπές σε μέρη με φύση, ακόμα και να επισκεφθείτε σπίτια φίλων με κήπο. Ακόμα και η απλη αναφορά πάνω σε μια συζήτηση των φιδιών μπορεί να σας προκαλέσει αισθήματα πανικού.

Τι προκαλεί τον φόβο για τα φίδια;

Πιστεύεται ότι αυτή η φοβία είναι ένας συνδυασμός παραγόντων. Μπορεί να είναι κάτι κληρονομικό (σε γενετικό ή συμπεριφορικό επίπεδο) στην οικογένεια, να σχετίζεται με παλαιότερο τραύμα, ή και με την περιοχή που ζει κάποιος. Έντονο ρόλο μπορούν να παίξουν σχετικές δεισιδαιμονίες που υπάρχουν για τα φίδια ανά περιοχές.

Τα συμπτώματα άγχους ή πανικού μπορεί να περιλαμβάνουν:

Ζάλη

Ξηροστομία

Ναυτία, έμετο ή διάρροια

Έντονη εφίδρωση

Ταχεία αναπνοή και καρδιακό ρυθμό

Τρέμουλο

Δυσκολία στην αναπνοή

Αίσθηση ότι θέλουμε να τρέξουμε και να κρυφτούμε

Πώς μπορώ να ξεπεράσω τον φόβο για τα φίδια;

Αν η φοβία σας είναι ήπια, μπορεί να μη χρειάζεστε θεραπεία. Αλλά αν ο φόβος προκαλεί σωματικά συμπτώματα, εφιάλτες ή αν παρεμβαίνει στην καθημερινότητά σας, υπάρχουν λύσεις.

Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι δομημένη ψυχοθεραπεία που μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να ελέγξετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας, με αποτέλεσμα να έχετε μεγαλύτερο έλεγχο πάνω στον φόβο σας. Η θεραπεία έκθεσης, επίσης, βοηθά στην απευαισθητοποίηση και στο να ξεπεράσετε τον φόβο σας. Τέλος, η φαρμακευτική αγωγή κατά του άγχους θα μπορούσε να περιορίσει τα συμπτώματα.

Μέχρι τότε, μια καλή αρχή είναι να θυμόμαστε αυτά τα δύο γεγονότα: Μόνο οι οχιές είναι δηλητηριώδεις στην Ελλάδα, και θα δαγκώσουν μόνο αν ενοχληθούν ή αν τις πατήσουμε. Τα φίδια μάς φοβούνται πολύ περισσότερο απ' ό,τι τα φοβόμαστε εμείς και θα τρέξουν να κρυφτούν μόλις αντιληφθούν την παρουσία μας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς το ήπαρ βοηθά ορισμένους καρκινικούς όγκους να αντιστέκονται [μελέτη]
Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Τι μπορεί να προκαλέσει η σκόνη στην υγεία - Συμβουλές
Ελκώδης κολίτιδα: Συμβουλές για καλύτερο ύπνο