Αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν οι χθεσινές αναφορές του βουλευτή της ΝΔ, Σπύρου Πνευματικού σχετικά με την περίθαλψη σε ασθενείς τελικού σταδίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως η αναμόρφωση του ΕΣΥ θα γίνει με βάση τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας τον κατηγόρησε πως καθυστέρησε να αποπέμψει τον βουλευτή και για κρυφή ατζέντα στο θέμα της Υγείας.

Μιλώντας σήμερα στην Αιδηψό, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως επικοινώνησε με τον κ. Πνευματικό και ο ίδιος αποφάσισε να αποσυρθεί από την προεκλογική μάχη, ενώ, σε περίπτωση που εκλεγεί, θα παραδώσει την έδρα του στον επόμενο ή στην επόμενη επιλαχούσα.
 
"Ήταν, πιστεύω, μια σωστή απόφαση", τόνισε, για να σημειώσει: "Ένα πράγμα να διαπραγματευτώ: την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο βρίσκεται, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας".

Αναφερόμενος στο θέμα των καρκινοπαθών, επισήμανε:

"Όταν μιλάμε για ένα δύσκολο θέμα, όπως ο καρκίνος, θέλω να σας πω ότι σήμερα - να το ακούσετε αυτό - στη χώρα μας προσφέρουμε πολλές περισσότερες επιλογές για ακριβές θεραπείες καρκίνου από ό,τι χώρες οι οποίες έχουν πιο ισχυρή οικονομία από την πατρίδα μας.  

Δεν δεχόμαστε, λοιπόν, μαθήματα από κανέναν και ούτε δεχόμαστε αυτή τη στιγμή αυτή η παράταξη να ταυτίζεται με πρακτικές οι οποίες συνδέουν τη συνταγογράφηση μιας θεραπείας με το κόστος της".

Όπως χαρακτηριστικά είπε, "εμείς θα αναμορφώσουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα πατήσουμε πάνω στα πολλά καλά τα οποία έχουν ήδη γίνει. Πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα". 

Αναφέρθηκε, δε, στη χθεσινή επίσκεψή του στο νοσοκομείο "Άγιος Σάββας", όπου παρουσίασε ένα νέο πρόγραμμα, το "Οίκοθεν" με το οποίο θα μπορούν οι καρκινοπαθείς, αντί να πηγαίνουν στο νοσοκομείο να κάνουν τη χημειοθεραπεία τους, να έρχεται μία ομάδα γιατρών και νοσηλευτών στο σπίτι τους και να κάνουν τη χημειοθεραπεία στο σπίτι.

"Σε όποιον, λοιπόν, αμφισβητεί τη βούληση της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, τους λέω, εδώ, από την Αιδηψό: σταματήστε επιτέλους τα fake news. Εθνικό Σύστημα Υγείας έχουμε και θα εξακολουθούμε να έχουμε", τόνισε, για να διευκρινίσει:
 
"Το ΕΣΥ μπορεί να συνεργάζεται υπό προϋποθέσεις με τον ιδιωτικό τομέα, για να παρέχει καλύτερες υπηρεσίες υγείας, δωρεάν όμως. Δωρεάν, όμως, πάντα για τους πολίτες οι οποίοι ούτως ή άλλως πληρώνουν μέσα από τις ιατρικές τους εισφορές, μέσα από τις εισφορές Υγείας, για να μπορούν όταν χρειαστούν να έχουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας δίπλα τους, να μπορεί να τους στέκεται αρωγός σε κάθε δυσκολία την οποία θα αντιμετωπίσουν".

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ 

Για καθυστερημένη αντίδραση από την πλευρά του κ. Μητσοτάκη στο θέμα του κ. Πνευματικού, γίνεται λόγος σε σημερινή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

"Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να αποπέμψει τον Σπύρο Πνευματικό από τις λίστες της ΝΔ με τεράστια καθυστέρηση και μετά τις δύο παρεμβάσεις του κ. Τσίπρα, τόσο χθες στο Σκάι όσο και σήμερα στη συνέντευξη Τύπου, συνιστά ομολογία ενοχής και κρυφής ατζέντας της ΝΔ στην Υγεία.

Το επιτελείο Μητσοτάκη ήταν ο μόνος κύκλος ανθρώπων σε όλη τη χώρα που δεν αισθάνθηκε ανατριχίλα με την αδιανόητη δήλωση περί διαλογής ασθενών που πάσχουν από καρκίνο, προκειμένου να μειωθεί το κόστος περίθαλψης".

Αρχικά επιχείρησαν να κουκουλώσουν το ζήτημα, με μία δήλωση ανασκευής του ίδιου του κ. Πνευματικού. Έπρεπε να περάσουν 24 ώρες και να σηκωθεί τσουνάμι πολιτικών και κοινωνικών αντιδράσεων για να αντιληφθεί η ΝΔ πως αυτή η χυδαία υπόθεση δεν μπορεί να κουκουλωθεί.

Και ο κ. Πνευματικός δεν θα αποπεμπόταν εάν ο κ. Τσίπρας δεν είχε ξεκαθαρίσει πως η δήλωσή του αποκαλύπτει την κρυφή ατζέντα της ΝΔ για την Υγεία.

Μπορεί ο κ. Πνευματικός να φεύγει από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, αυτό που μένει ωστόσο είναι η αποκάλυψη της κρυφής ατζέντας της ΝΔ για την Υγεία: Περαιτέρω συρρίκνωση του ΕΣΥ, ιδιωτικοποιήσεις και υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν καθολικής περίθαλψης στο βωμό του κόστους.

Στις 25 Ιουνίου συγκρούονται δύο αντίθετα σχέδια και για την Υγεία: αυτό της ΝΔ και αυτό του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες πρέπει να κάνουν την επιλογή τους".

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης: Λύθηκε το θέμα με τους γιατρούς στις 7 από τις 8 περιοχές - Ανενεργή η διάταξη
Εκδήλωση στο Π.Γ.Ν. "Αττικόν" για τις σύγχρονες ανάγκες των ογκολογικών ασθενών
COVID-19 και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης [μελέτη]