Τακτικά μαθήματα χορού μπορούν να ωφελήσουν ανθρώπους άνω των 85 ετών βοηθώντας τους να είναι ενεργοί, να κοινωνικοποιούνται και να συνδέονται με τον νεαρότερο εαυτό τους, αναφέρει έρευνα του University of Leeds.

Tο project "Dance On" έδειξε ότι ακόμα και άνθρωποι 85 ετών μπορούν να ωφεληθούν από τακτικά μαθήματα χορού για τη βελτίωση της ευεξίας και της κινητικότητάς τους.

Στις τάξεις συμμετείχαν 685 άνθρωποι άνω των 55 ετών κάνοντας εβδομαδιαία μαθήματα για διάστημα 12 μηνών. Με μέση ηλικία τα 75 χρόνια, περισσότερο από το ένα τρίτο των ανθρώπων που έλαβαν μέρος ήταν από πολύ στερημένες κοινότητες.

Ερευνητές σημειώνουν ότι η έρευνα τους έδειξε ότι ο χορός σε διαφορετικές κοινότητες είναι εφικτός τρόπος να γίνουν σωματικά δραστήριοι οι ηλικιωμένοι. Αυτό φάνηκε ακόμα και στους άνω των 85 ετών.

Στο τέλος της δοκιμής, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άνθρωποι που είχαν λάβει μέρος αύξησαν την ποσότητα σωματικής δραστηριότητας που έκαναν κάθε εβδομάδα κάτι που διατήρησαν για 12 μήνες.

Βελτιώθηκε επίσης η άποψή τους για την ευεξία τους. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι αισθάνονταν πιο δυνατοί, με περισσότερη αυτοπεποίθηση και πιο νέοι.

Η έκθεση για το ‘’Dance On’’, προηγουμένως υπογράμμιζε τη θετική επίδραση στην ψυχική υγεία, περιλαμβανομένου του μειωμένου άγχους και βελτιώσεων στην ικανοποίηση από τη ζωή, χάρις σε αυτό το project.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BMC Geriatrics, έδειξε ότι τα μαθήματα χορού είναι ιδιαίτερα προσβάσιμα σε ανθρώπους από στερημένες περιοχές, αφού μπορούν να οργανωθούν οικονομικά και χωρίς ειδικό εξοπλισμό σε ασφαλές εσωτερικό περιβάλλον.

Ο χορός στους ηλικιωμένους μπορεί να συμβάλλει να συνδεθούν με προηγούμενες εμπειρίες χορού, όταν ήταν νεότεροι, να τους ενθαρρύνει την απόλαυση και την αίσθηση της κοινότητας.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα