Για τις νέες θεραπείες και τα δεδομένα σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των ιδιοπαθών φλεγμονωδών νοσημάτων του εντέρου (ΙΦΝΕ) αναφέρθηκε στην σχετική ημερίδα του iatronet.gr, o καθηγητής ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ, υπεύθυνος στην ηπατογαστρεντερολογική μονάδα, Β' πανεπιστημιακή παθολογική κλινική στο ΓΝΑ "Ιπποκράτειο", κ. Σπήλιος Μανωλακόπουλος.

Η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn είναι παρόμοιες ασθένειες και συνάμα διαφορετικές.

Τα ΙΦΝΕ είναι χρόνιες αυτοάνοσες παθήσεις του πεπτικού συστήματος με σημαντική ετερογένεια στην κλινική εικόνα και φυσική τους πορεία. Δημιουργούν προβλήματα στην συνολική λειτουργία του εντέρου, και στο παχύ και το λεπτό έντερο. Ως γνωστόν, όπως τόνισε ο καθηγητής, χωρίς παχύ έντερο μπορούμε να ζήσουμε, χωρίς λεπτό έντερο όχι. 

Και τα δύο νοσήματα που εμφανίστηκαν περί τα τέλη του 19ου μέχρι και τα μέσα του 20ου δεν είχαν κάποια θεραπεία. Από το 1987 μέχρι το 2001 ξεκίνησε η διάγνωσή τους με την ενδοσκόπηση, από το 2001 μέχρι και σήμερα είναι η εποχή των βιολογικών παραγόντων και για το μέλλον ο στόχος εστιάζεται στην φροντίδα.

Τα τελευταία 40 χρόνια έγινε μία τεράστια προσπάθεια για την κατανόηση των μηχανισμών που προκαλούν αυτά τα δύο νοσήματα.

Στις ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες έχουμε μια αύξηση του επιπολασμού κάτι που δεν ισχύει για τις πιο φτωχές χώρες όπου έχουμε αύξηση της επίπτωσης και πιθανόν αργότερα να έχουμε και αύξηση του επιπολασμού.

Με καλά φάρμακα που έχουμε πλέον δεν πεθαίνει κανείς από νόσο του Crohn και ελκώδη κολίτιδα, τονίζει ο κ. Μανωλακόπουλος, προσθέτοντας όμως ότι έχουμε συνολικά αύξηση των περιστατικών και του κόστους.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα τα στοιχεία που παρουσίασε, είχαμε το 2010 55.606 περιστατικά, το 2020 77.987 και το 2030 αναμένονται 103.550, μία αύξηση της τάξης του 150 - 200%.

Τα ΙΦΝΕ εμφανίζονται από συνδυασμό πολλών παραγόντων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η μειωμένη άσκηση, το κάπνισμα και το είδος της διατροφής.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου