Γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης έναντι γυναικών που δεν χρησιμοποιούν, αναφέρει νέα έρευνα του Uppsala University. Τα αντισυλληπτικά χάπια αύξαναν τον κίνδυνο κατά 73% τα δυο πρώτα χρόνια χρήσης, έδειξε η έρευνα.

Η μεγάλη έρευνα παρακολούθησε 250.000 γυναίκες της UK Biobank, από τη γέννηση έως την εμμηνόπαυση. Οι ερευνητές συνέλεξαν στοιχεία για τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, το χρόνο που διαγνώστηκαν για πρώτη φορά με κατάθλιψη και πότε εμφάνισαν τα πρώτα συμπτώματα κατάθλιψης χωρίς να έχουν λάβει διάγνωση. Η μέθοδος αντισύλληψης που μελετήθηκε ήταν τα συνδυαστικά αντισυλληπτικά χάπια.

Η έρευνα έδειξε ότι γυναίκες που άρχισαν τη χρήση ως έφηβες είχαν 130% υψηλότερη εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης, ενώ η αύξηση στις ενήλικες χρήστριες ήταν  92 %.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η αυξημένη εμφάνιση κατάθλιψης μειώθηκε όταν οι γυναίκες συνέχισαν τη χρήση μετά τα δυο πρώτα χρόνια.

Όμως, έφηβες χρήστριες, ακόμα είχαν αυξημένη εμφάνιση κατάθλιψης ακόμα και μετά το τέλος χρήσης του χαπιού-κάτι που δεν παρατηρήθηκε στις ενήλικες χρήστριες.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι πρέπει να τονιστεί ότι οι περισσότερες γυναίκες έχουν καλή ανοχή στις ορμόνες που λαμβάνονται, χωρίς αρνητικές συνέπειες στη διάθεση, επομένως τα αντισυλληπτικά χάπια είναι εξαιρετική επιλογή για πολλές.

Τα αντισυλληπτικά χάπια εκτός από την αποφυγή κύησης μπορούν να εμποδίσουν νόσους που επηρεάζουν γυναίκες, όπως καρκίνο ωοθηκών και ενδομητρίου. Όμως, ορισμένες ενδεχομένως μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης μετά τη χρήση αντισυλληπτικών, δήλωσαν ερευνητές.

Πηγές:
Epidemiology and Psychiatric Sciences.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου