Η θορυβώδης συμπτωματολογία της λοίμωξης από στρεπτόκοκκο πρέπει να κινητοποιεί άμεσα τους γονείς.

Αυτό αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο iatronet.gr η Ματίνα Παγώνη, συντονίστρια διευθύντρια της Γ' Παθολογικής Κλινικής του "Γ. Γεννηματάς" και πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ).

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, ο στρεπτόκοκκος είναι γνωστός στον ιατρικό κόσμο εδώ και χρόνια, αλλά από τις αρχές του έτους είχαμε έξι θανάτους, οι οποίοι έχουν προκαλέσει σοκ. Όπως εξηγεί, η λοίμωξη αφορά συνήθως παιδιά έως 10 ετών και ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα, στους οποίους απαιτείται αυξημένη προσοχή.

"Έχει μία θορυβώδη συμπτωματολογία και υψηλό πυρετό και πονόλαιμο, που τα παιδιά περιγράφουν πως δεν μπορούν να καταπιούν", αναφέρει η κ. Παγώνη, σημειώνοντας πως, όταν προχωρήσει η νόσος, έχουμε και άλλα κλινικά συμπτώματα, δηλαδή εξανθήματα και λεμφαδένες. 

"Σημασία έχει να το σταματήσουμε", τονίζει, για να εξηγήσει: "Να επικοινωνούν οι γονείς με τον παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί, να δοθούν οι οδηγίες και λίγες μέρες μετά την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής, με αντιβίωση, το παιδί θα είναι μία χαρά".

Όπως αναφέρει, οι γονείς πρέπει να συνεχίσουν να παροτρύνουν τα παιδιά να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και να πλένουν τα χέρια τους, καθώς ο στρεπτόκοκκος μεταδίδεται με τα σταγονίδια από τον βήχα ή το φτέρνισμα, από τις επιφάνειες που ακουμπάμε.

Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, τα γεγονόταν που συνέβησαν από τις αρχές του 2023 μέχρι και σήμερα δεν αφορούν μόνο την Ελλάδα, καθώς στην Αμερική και στην Ευρώπη έχουν στρεπτόκοκκο αυτόν τον καιρό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά
Κ. Νταλούκας: Καθησυχαστικός για τα κρούσματα λοίμωξης από παρβοϊό
Παιδιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Πρώτες εκσκαφές, κινήσεις για στελέχωση