Το άρθρο δεν έχει καμιά απολύτως κομματική χροιά! Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν δύο ΦΕΚ ,όπου αναγνωρίζονται δύο νέες εξειδικεύσεις: της Παιδογαστρεντερολογίας (ΦΕΚ 3356Β/19.05.23) και της Παιδοενδοκρινολογίας (ΦΕΚ 3387Β/19.05.23].

Καταρχήν είναι πολύ θετική ενέργεια, αν και καθυστέρησε. Βέβαια, αναγνώριση κάποιων ιατρικών εξειδικεύσεων, όπως Λοιμωξιολογία, Νεογνολογία, ΜΕΘ, Διαβητολογία, Επεμβατική Καρδιολογία είχε γίνει τα τελευταία χρόνια. Ας τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι "Εξειδικεύσεις" είναι ο ορθός όρος και όχι 
"Υποειδικότητες".

Αναμένουμε άμεσα να γίνει η αναγνώριση και άλλων - Παιδοπνευμονολογία, Παιδονευρολογία, Παιδοκαρδιολογία κοκ.

Όμως, στις μεταβατικές διατάξεις των τελευταίων ΦΕΚ, όπου προβλέπεται η αναγνώριση χωρίς εξετάσεις των Παιδιάτρων που έχουν ήδη τα εχέγγυα, την εκπαίδευση, τη σχετική εμπειρία και τη θετική αναγνωρισιμότητα στο σύνολο της Παιδιατρικής Κοινότητας υπάρχουν κενά ή κακή διατύπωση που "αφήνουν απ' έξω" - γιατί άραγε; - άξιους επιστήμονες που:

  • Εξειδικεύτηκαν σε μονάδες όπου δεν ήταν τύποις οι υπεύθυνοι της μονάδας.
  • Ήταν ελευθεροεπαγγελματίες, αλλά εξειδικεύτηκαν - μιλάμε μόνο για όσους εργάστηκαν σκληρά κι όχι επιδερμικά - ως άμισθοι σε καταξιωμένα κέντρα της χώρας.
  • Υπηρέτησαν ως έμμισθοι επιστημονικοί συνεργάτες ή πανεπιστημιακοί υπότροφοι σε αντίστοιχες κλινικές και εξωτερικά ιατρεία.
  • Απέκτησαν έγκυρη και επαρκή εξειδίκευση σε χώρες που δεν χορηγούν επίσημο τίτλο εξειδίκευσης, όπως περιγράφεται στο ΦΕΚ (π.χ. Ηνωμένο Βασίλειο).
  • Εξειδικεύτηκαν σε χώρες (π.χ. ΗΠΑ) όπου είναι επιβελημένη η ανά 4ετία πιστοποίηση της επάρκειας του τίτλου.
  • Είχαν στην Ελλάδα τον βαθμό του επίκουρου καθηγητή, ενώ αν είχαν του αναπληρωτή θα αναγνωρίζονταν κοκ.

Από τα ΦΕΚ λείπει η σοβαρότητα που απαιτείται. Μάλλον σε προχειρότητα, βιασύνη και δεν ξέρω σε τι άλλο θα αποδώσω τη σύνταξη αυτών των ΦΕΚ, γιατί δεν θέλω να σκεφθώ την ύπαρξη δεύτερων σκέψεων από πλευράς υπουργού και γνωμοδοτικών/συμβουλευτικών οργάνων, δηλαδή των επιστημονικών εταιρειών των εξειδικευμένων παιδιάτρων που τους έχουν δεχθεί και οι περισσότεροι λειτουργούν ως μέλη στο σύνολό τους από πολλών ετών.

Ας σκεφτούμε για λίγο τους μελλοντικούς εξειδικευμένους: Στο άρθρο 8 και των δύο ΦΕΚ αναφέρεται ότι οι Παιδίατροι που πληρούν τις προϋποθέσεις πρέπει να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους μέχρι 31.12.23. Το ίδιο επαναλαμβάνει και το έγγραφο ΑΡ.πρωτ. Γ5α/Γ.Π. οικ. 29856/24.05.23 της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Τίθενται κάποια θέματα, που κανείς, μα κανείς δεν σκέφτηκε;

  • Oι μελλοντικά αποκτώντες τίτλο ιατρικής εξειδίκευσης στο εξωτερικό θα περνάνε από εξετάσεις και δεν θα ισχύει το άνευ εξετάσεων τωρινό και μέχρι 31.12.23
    καθεστώς των μεταβατικών διατάξεων;
  • Οι επισκέπτες καθηγητές του άρθρου 127 του πρόσφατου "νόμου Κεραμέως" (ΦΕΚ82Α/20.04.22), γιατί δεν αναφέρονται πουθενά;

Τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα; Πιστεύω ότι οι μεταβατικές διατάξεις θα πρέπει σύντομα να μελετηθούν και συνταχθούν ξανά, γιατί μόνον έτσι θα ξεφύγουμε από την προχειρότητα.

Θα αποτελέσουν δε την ορθή βάση για την αναγνώριση και των υπόλοιπων εξειδικεύσεων. Αν αυτό γίνει, θα αποτελέσει το πρώτο δείγμα καλής γραφής του επόμενου υπουργού Υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διαλείμματα άσκησης σε αίθουσες διδασκαλίας ενισχύουν τη μάθηση [μελέτη]
Εκτός ΕΣΥ για 2 χρόνια ο Ν. Χαυτούρας για την αναρρωτική άδεια σε κατηγορούμενο της υπόθεσης των Τεμπών
Μ. Εβδομάδα και Πάσχα: Οι διατροφικές ιδιαιτερότητες ανθρώπων με διαβήτη