Οι πρόσφατοι θάνατοι λόγω έλλειψης ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ και η διακομιδή σε καρότσα αγροτικού, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου για το ΕΚΑΒ.

Οι ελλείψεις προσωπικού και ασθενοφόρων, προκαλούν καθυστερήσεις στην προσέλευση στα περιστατικά. Το πρόβλημα επιτείνει ο ταλαιπωρωμένος στόλος των ασθενοφόρων, τα οποία ανανεώνονται χάρη σε δωρεές κυρίως εφοπλιστών και από το ΕΣΠΑ.

Το 2018, ολοκληρώθηκε η παράδοση από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 143 πλήρως εξοπλισμένων ασθενοφόρων οχημάτων, στο πλαίσιο της δωρεάς ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ προς το ΕΚΑΒ.

Η δωρεά του Ιδρύματος περιελάμβανε την προμήθεια 65 συμβατικών ασθενοφόρων, 22 κινητών ιατρικών μονάδων, 6 εκ των οποίων καλύπτουν, με εξειδικευμένο εξοπλισμό ανάγκες μεταφοράς νεογνών, 26 ασθενοφόρων 4Χ4 καθώς και 30 οχημάτων μικρού όγκου. Η δωρεά του ΙΣΝ περιλαμβάνει την πλήρη συντήρηση των οχημάτων για 8 χρόνια.

Οι 4.000 διασώστες του ΕΚΑΒ καλούνται τα στελεχώσουν τις 24ωρες βάρδιες σε ολόκληρη τη χώρα, όπου πραγματοποιούνται καθημερινά έως και 3.000 διακομιδές, εκ των οποίων οι μισές στην Αττική. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΚΑΒ, η Αττική καλύπτεται καθημερινά με 50 έως 60 ασθενοφόρα.

Λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας της χώρας, πραγματοποιούνται ετησίως περίπου 2.500 αεροδιακομιδές και διακομιδές πάνω από 5.000 διακομιδές με πλωτά μέσα.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν πως πρέπει να γίνουν άμεσα 1.200 προσλήψεις διασωστών, προκειμένου να καλυφθούν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε πολλές περιοχές.

Το ΕΚΑΒ επιχειρεί με ένα μόλις ασθενοφόρο σε Κάλυμνο, Κω, Λέρο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σάμο, Σύρο, Σαντορίνη και Τήνο. Στη Χίο και στην Ικαρία το προσωπικό δεν επαρκεί για δεύτερο ασθενοφόρο σε όλες τις βάρδιες, ενώ στην Ίο, στην Κάρπαθο και στα Κύθηρα το ΕΚΑΒ με 1 - 2 διασώστες λειτουργεί μερικά 8ωρα.

Στην ιδιαίτερα τουριστική Μύκονο υπηρετούν μόλις 5 διασώστες και τα κενά καλύπτονται από προσωπικό που μετακινείται από την ηπειρωτική χώρα.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οι τροφές που βελτιώνουν διάθεση και σκέψη σε ηλικιωμένους - Τι έδειξε μελέτη που έγινε στην Κρήτη
Συναγερμός από θάνατο παιδιού 3,5 ετών με μυοκαρδίτιδα από παρβοϊό
Αναλύοντας το κόστος των γονιδιακών θεραπειών της δρεπανοκυτταρικής νόσου