Τα οιστρογόνα είναι μια σεξουαλική ορμόνη και επομένως είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση πραγμάτων όπως η ανάπτυξη του μαστού και ο εμμηνορροϊκός κύκλος, αλλά συνδέονται επίσης με τη συναισθηματική ευεξία των γυναικών. Το ενδοκρινικό σύστημα είναι επιφορτισμένο με τη ρύθμιση της παραγωγής των οιστρογόνων.

Ο αντίκτυπος των οιστρογόνων στη διάθεση είναι περίπλοκος, επειδή υπάρχουν πολλοί ακόμη παράγοντες που παίζουν ρόλο. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι ξεκινώντας από την εφηβεία, τα οιστρογόνα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στη συναισθηματική υγεία των γυναικών.

Τι συμβαίνει όταν τα οιστρογόνα είναι χαμηλά;

Τα οιστρογόνα μειώνονται φυσικά σε διάφορα σημεία κατά τη διάρκεια της ζωής μιας γυναίκας. Για παράδειγμα, οι γυναίκες μετά τον τοκετό που θηλάζουν έχουν χαμηλά οιστρογόνα και συνήθως αυτό δεν είναι ανησυχητικό γιατί η κατάσταση είναι προσωρινή. Από την άλλη πλευρά, αν έχετε ανορεξία και είστε λιποβαρείς, τα επίπεδα των σεξουαλικών ορμονών σας μπορεί να πέσουν και η περίοδός σας να σταματήσει, κάτι που μακροπρόθεσμα θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα.

Όταν πρόκειται για αλλαγές στη διάθεση, ενώ υπάρχουν συχνά πολλαπλές αιτίες, τα χαμηλά οιστρογόνα συχνά παίζουν κάποιον ρόλο. Μπορεί να έχετε εναλλαγές της διάθεσης και να νιώθετε λύπη, άγχος ή απογοήτευση. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε διαταραχές ύπνου και κατά συνέπεια να αισθανθείτε κόπωση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να κάνει τις εναλλαγές της διάθεσής σας χειρότερες.

Τι συμβαίνει όταν τα οιστρογόνα είναι υψηλά;

Ακριβώς όπως όταν τα νούμερά τους είναι πολύ χαμηλά, τα πολύ υψηλά οιστρογόνα μπορεί επίσης να δημιουργήσουν προβλήματα. Μερικοί γιατροί πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να συμβάλει σε αλλαγές της διάθεσης, αν και οι συνέπειες αυτής της κατάστασης είναι πιο ανησυχητικές για το σώμα: Τα υψηλά οιστρογόνα μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην επιδείνωση της ενδομητρίωσης, να προκαλέσουν την ανάπτυξη ινομυωμάτων και να αυξήσουν τον κίνδυνο πολυπόδων του ενδομητρίου και καρκίνου της μήτρας.

Ποια είναι η επίδραση των οιστρογόνων στον εγκέφαλο;

Μία από τις κύριες επιπτώσεις των οιστρογόνων στον εγκέφαλο είναι να βοηθούν στην αύξηση και τη βελτίωση της λειτουργίας της σεροτονίνης και της ντοπαμίνης. Από την άλλη πλευρά, τα οιστρογόνα μπορεί επίσης να ευθύνονται για αίσθηση θολούρας στον εγκέφαλο, ειδικά κατά την περιεμμηνόπαυση ή την εμμηνόπαυση - αλλά και πάλι δεν θα είναι οι μόνοι υπαίτιοι. Σε γενικές γραμμές, ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούν και επηρεάζονται μεταξύ τους οι ορμόνες του σώματος είναι εξαιρετικά πολύπλοκος και η έρευνα δεν σταματά ποτέ για να τον κατανοήσουμε καλύτερα.

Θεραπεία και αλλαγές στον τρόπο ζωής

Αν υποπτεύεστε ανισορροπία στα επίπεδα οιστρογόνων σας, υπάρχουν μερικές θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να δοκιμάσετε. Αρχικά είναι καλή ιδέα να κάνετε μια συζήτηση με τον γιατρό σας για την πιθανότητα φαρμακευτικής αγωγής που θα φέρουν τα επίπεδα των ορμονών σας στα φυσιολογικά. Και αν βλέπετε ότι η ψυχική σας υγεία έχει αρχίσει να δέχεται πλήγμα (συμπτώματα κατάθλιψης, αυξημένο άγχος, προβλήματα με τον ύπνο) είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ειδικό. Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι διαχειρίσιμα - ορμονικά ή ψυχολογικά.

Όσον αφορά τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, αυτές είναι μερικές ιδέες για να φροντίσετε τα επίπεδα των οιστρογόνων σας να είναι φυσιολογικά:

  • Διατήρηση υγιούς βάρους
  • Τακτική άσκηση
  • Υγιεινή διατροφή
  • Βελτίωση της ρουτίνας του ύπνου σας
  • Διαχείριση του άγχους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ
Συμβουλές αυτοφροντίδας που θα κάνουν τη διαφορά