Τι ακριβώς είναι το άσθμα, ποια είναι τα συμπτώματα στα οποία πρέπει να δίνουμε προσοχή και πόσους ανθρώπους επηρεάζει στην Ελλάδα;

Το άσθμα, όπως περιγράφεται στις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες [1] και την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία [2] αποτελεί χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος που ενδέχεται να εκδηλωθεί σε όλες τις ηλικίες και να προκληθεί από έναν οποιοδήποτε περιβαλλοντικό παράγοντα όπως οι λοιμώξεις (ιδιαίτερα οι ιογενείς), οι ερεθιστικοί παράγοντες στο περιβάλλον (σκόνη, γύρη, τρίχωμα ζώων, υγρασία, καπνός, φάρμακα κ.λπ.) ακόμη και το ψυχολογικό στρες. Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες το άσθμα μπορεί να εκδηλώνεται μόνο με έντονο και επίμονο βήχα αλλά και περιπτώσεις που να συνοδεύεται από δύσπνοια ή σφύριγμα στην αναπνοή. Σε κάθε περίπτωση, για την ορθή και έγκαιρη διάγνωση εκδήλωσης άσθματος, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον ειδικό επαγγελματία υγείας, προκειμένου να διενεργήσει αλλεργικά τεστ, έλεγχο αναπνευστικής λειτουργίας και εξετάσεις αίματος προκειμένου να καθορίσει το είδος, την χρονιότητα, τη βαρύτητα και να προτείνει την αντίστοιχη θεραπεία. Τέλος, οι πιθανότητες να εκδηλώσει κάποιος άσθμα είναι μεγαλύτερες όταν υπάρχουν άλλα άτομα με άσθμα στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον, ενώ υπολογίζεται ότι ποσοστό μεγαλύτερο του 10% του πληθυσμού παγκοσμίως έχει εκδηλώσει άσθμα, ενώ στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό εκτιμάται ότι ανέρχεται στο 8.6% του γενικού πληθυσμού.

Η GSK υλοποιεί μια μεγάλη ενημερωτική εκστρατεία, με κεντρικό τίτλο «Κάνουμε βήματα - Σκοράρουμε στο Άσθμα». Σε ποιους απευθύνεται η δράση και τι ενέργειες περιλαμβάνει;

Μια από τις εκστρατείες ενημέρωσης που πραγματοποιούμε το 2023 είναι η εκστρατεία «Κάνουμε Βήματα – Σκοράρουμε στο Άσθμα», η οποία τελεί υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, και έχει στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό σχετικά με το άσθμα, καθώς και να ενημερώσει τους ασθενείς με άσθμα για τα εν γένει οφέλη του αθλητισμού στη διαχείρισή του. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί μέρος της διεθνούς πρωτοβουλίας της GSK «Act Don’t React», η οποία επιπροσθέτως του ενημερωτικού της χαρακτήρα, έχει στόχο να προτρέψει τους ασθενείς με άσθμα να ελέγχουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα το επίπεδο ελέγχου του άσθματός τους. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει με την, ανά τακτά διαστήματα, συμπλήρωση του ειδικού Asthma Control Test και την παρακολούθηση του ACT score που προκύπτει από αυτό. Η εν λόγω εκστρατεία περιλαμβάνει διάφορες ενέργειες, μεταξύ των οποίων:

  • Δράση στον αγώνα 5χλμ του «Αυθεντικού Μαραθωνίου» στις 12 Νοεμβρίου 2023 στο πλαίσιο της οποίας 100 δρομείς θα τρέξουν, χωρίς κόστος συμμετοχής, μαζί με τον πρεσβευτή της δράσης, κ. Κώστα Τσαρτσαρή και την ομάδα της GSK.
  • Video, το οποίο ήδη προβάλλεται στο κανάλι “Act Dont React. greece” στις πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης Facebook & Instagram, στο οποίο συμμετέχει ο κ. Κώστας Τσαρτσαρής, πρώην Διεθνής Καλαθοσφαιριστής και Υπεύθυνος Αναπτυξιακού Προγράμματος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και ο κ. Πέτρος Μπακάκος, Καθηγητής Πνευμονολογίας, Πνευμονολόγος - Ειδικός Γραμματέας της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) οι οποίοι υπογραμμίζουν ότι το άσθμα δε θα πρέπει να μπαίνει εμπόδιο στις δραστηριότητες των ασθενών.
  • Συμμετοχή στελεχών της ομάδας διοίκησης της GSK και του πρεσβευτή της δράσης, κ. Κώστα Τσαρτσαρή, στο Πανελλήνιο Πνευμονολογικό Συνέδριο (Δεκέμβριος 2023) στο οποίο θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της εκστρατείας.

Στη GSK Ελλάδος υλοποιούμε εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με υψηλό αίσθημα ευθύνης και υπερηφάνειας καθώς αποτελούν τον βασικό δίαυλο επικοινωνίας προκειμένου να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε το ευρύ κοινό σχετικά με μια σειρά, ειδικών και μη, νοσημάτων.

Ποιο μήνυμα στέλνετε στους πάσχοντες από άσθμα; Πώς μπορούν να πετύχουν μια κανονική και πλήρως λειτουργική καθημερινότητα;

Ο πρεσβευτής της δράσης «Κάνουμε Βήματα – Σκοράρουμε στο Άσθμα» κ. Κώστας Τσαρτσαρής, ως καταξιωμένος διεθνής καλαθοσφαιριστής, προσπαθούσε κατά την αθλητική του καριέρα να αποφεύγει τα «βήματα», τα οποία συνιστούν παράβαση στο μπάσκετ. Στην προσπάθειά μας να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε το ευρύ κοινό σχετικά με το άσθμα αλλά πρωτίστως να ενημερώσουμε τους ασθενείς, και τους οικείους τους, «σπάμε» αυτό τον κανόνα με τρία «βήματα» που μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερη ποιότητα ζωής με λιγότερα συμπτώματα και περιορισμούς. Το πρώτο «βήμα»  αφορά στην τακτική επίσκεψη στον ειδικό θεράποντα ιατρό για τη διάγνωση και αντιμετώπιση αναπνευστικών νοσημάτων. Το δεύτερο «βήμα» αφορά στην άφοβη υιοθέτηση μιας πιο ενεργούς και δραστήριας καθημερινότητας η οποία ποικίλει, ανά περίπτωση, και περιλαμβάνει από ήπιο περπάτημα έως και έντονη άσκηση ,ανάλογα με τις οδηγίες του ιατρού. Τέλος, το τρίτο «βήμα» αφορά στην, ανά τακτά χρονικά διαστήματα,παρακολούθηση του επιπέδου ελέγχου του άσθματος, μέσω της συμπλήρωσης του ειδικού Asthma Control Test,και την παρακολούθηση του ACT score που προκύπτει από αυτό σε στενή επαφή με το θεράποντα ιατρό. Τρία «βήματα» είναι αρκετά προκειμένου οι ασθενείς να «σκοράρουν στο άσθμα» και να έχουν μια κανονική και πλήρως λειτουργική καθημερινότητα.

[1]Global Initiative for Asthma. Global Strategy for Asthma Management and Prevention, pg.22, 2023. Updated May 2023. Available from: GINA 2023 - Global Strategy for Asthma Management and Prevention (ginasthma.org)

[2]https://hts.org.gr/

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Eκτη ένδειξη για το Dupilumab στις ΗΠΑ
Νοσοκομεικοί γιατροί και εργαζόμενοι συμμετέχουν στην απεργία της Πρωτομαγιάς
Εντοπίστηκε γονίδιο που συνδέεται με την εμφάνιση λιπώδους νόσου του ήπατος