*Γράφει ο

Andreas Pollner

Διευθύνων Σύμβουλος Bayer Ελλάς & Senior Bayer Representative Cluster Division Head Pharma, Southern Mediterranean & Black Sea

 Η τεχνολογία μπορεί να αναβαθμίσει και να επιταχύνει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας στην υγεία, από την έρευνα και την ανάπτυξη νέων θεραπειών μέχρι την παραγωγή τους και τη συνολική διαχείριση της υγείας μας. Συνεπώς, η πλήρης και ολοκληρωμένη ενσωμάτωση της ψηφιακής υγείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα λειτουργήσει ως καταλύτης για τη βελτίωση της παροχής φροντίδας.

Από την εξ αποστάσεως παρακολούθηση των ασθενών ως τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης στις απεικονιστικές εξετάσεις, η Ελλάδα πρέπει να κάνει το επόμενο βήμα για την μετάβαση στο σύστημα υγείας του μέλλοντος.

Η τεχνολογία, όμως, συμβάλλει και στη βιωσιμότητα των εθνικών συστημάτων υγείας. Καθώς το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης στην Ευρώπη εκτιμάται ότι αυξάνεται κατά μέσο όρο κατά 5% κάθε χρόνο, τα εθνικά συστήματα υγείας πρέπει να αλλάξουν με τη βοήθεια της τεχνολογίας για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις, υιοθετώντας λύσεις που προσφέρουν αυτοματοποίηση, βελτιστοποίηση και εξατομικευμένη ιατρική.

Πέρα από τη συνέχιση παροχής επενδυτικών κινήτρων, η ενίσχυση της έρευνας στη φαρμακοβιομηχανία χρήζει διαμόρφωσης στρατηγικού σχεδιασμού, με βασικούς πυλώνες την εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τη δημιουργία κέντρων αριστείας κλινικής έρευνας, αλλά και την ενσωμάτωση των ψηφιακών μέσων μέσα από τη χρήση των «μεγάλων δεδομένων» (biga data). Ιδιαίτερα η ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, σε συνδυασμό με λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, μπορούν να κάνουν την κλινική έρευνα και την ανάπτυξη νέων θεραπειών πιο αποτελεσματική και ταχύτερη.

Παρατηρούμε ακόμα καθυστερήσεις στην πρόσβαση των ασθενών σε νέες καινοτόμες θεραπείες σε σχέση με άλλες αγορές στην Ευρώπη, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι η όλη διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρώνεται σε διάστημα 6 μηνών από την έγκριση ενός φαρμάκου. Παρ’ όλα αυτά, έχουν σημειωθεί σημαντικά βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια, ενώ η δημιουργία ενός αυτόνομου οργανισμού HTA αναμένεται να μας φέρει ακόμα πιο κοντά στον επιθυμητό στόχο.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα δαπάνησε 6,7% του ΑΕΠ για την δημόσια υγεία όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. ήταν 8,1%. Παρ’ όλα αυτά, ο ορισμός της αρμόζουσας δημόσιας δαπάνης για την υγεία απαιτεί τη χαρτογράφηση των αναγκών του πληθυσμού μέσω «πραγματικών δεδομένων», αλλά και την αποτύπωση στρατηγικών προτεραιοτήτων.

Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται μέσα στο πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς και την ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας εν γένει θα προσφέρει τις απαραίτητες πληροφορίες για μια εμπεριστατωμένη απάντηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η κρεατίνη ενισχύει τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της στέρησης ύπνου
39ο Συνέδριο Κλινικής Καρδιολογίας
Τη σημασία της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ στο 50ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο