Ο καρκίνος είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου στην Ευρώπη. Με 3,7 εκατομμύρια νέα περιστατικά κάθε χρόνο, είναι σαφές ότι οι γιατροί χρειάζονται σε κάθε περίπτωση καινοτόμα εργαλεία και πόρους για τη βελτίωση της διάγνωσης του καρκίνου καθώς και της θεραπείας, της επιλογής ασθενών και της πρόγνωσης.

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) έχει αναδειχθεί ως μια πολλά υποσχόμενη τεχνολογία που μπορεί να υποστηρίξει αυτούς τους στόχους.

Στην αναζήτηση νέων ευκαιριών τεχνητής νοημοσύνης για την προώθηση της ιατρικής έρευνας και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ασθενών, οι εταίροι της κοινοπραξίας του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ έργου "CHAIMELEON" δημιούργησαν τις Ανοικτές Προκλήσεις CHAIMELEON ("CHAIMELEON Open Challenges").

Οι εν λόγω προκλήσεις παρέχουν μια μοναδική ευκαιρία στους ερευνητές να συνεργαστούν και να αναπτύξουν νέες λύσεις που μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου.

Το έργο CHAIMELEON (για την επιτάχυνση της μετάβασης από το εργαστήριο στην αγορά των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για τη διαχείριση του καρκίνου) χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας "Ορίζοντας 2020" της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο προωθεί την επιστημονική αριστεία, την καινοτομία και τη διεθνή ανταγωνιστικότητα.

Η εταιρεία Quibim θα συντονίζει και θα επιβλέπει τις ανοικτές προκλήσεις και θα προσφέρει την εμπειρογνωμοσύνη της στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην έρευνα για τον καρκίνο και την ιατρική απεικόνιση.

Πρόκειται για μια σημαντική και ηγετική στον κλάδο εξειδικευμένη εταιρεία που διαθέτει περιεκτικές εμπειρίες στην έρευνα για τον καρκίνο με την βοήθεια της τεχνητής νοσημοσύνης. Ο Ángel Alberich-Bayarri, CEO und συνιδρυτής της Quibim λέει χαρακτηριστικά  ότι με τον τρόπο αυτό μπορούμε να συμμετάσχουμε και να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα που αφορά την έρευνα για τον καρκίνο.

Οι "Ανοικτές Προκλήσεις CHAIMELEON" αποτελούν μια ενθαρρυντική ευκαιρία για την επιστημονική κοινότητα καθώς προσφέρουν στους ερευνητές την δυνατότητα να χρησιμποποιήσουν την επίδοση της τεχνητής νοσημοσύνης, με απώτερο στόχο να βρουν νέες λύσεις.

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό που έχει σχεδιαστεί για την εκπαίδευση και την τελειοποίηση μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης που αφορά την απάντηση κλινικών ερωτημάτων σχετικά με πέντε τύπους καρκίνου: του προστάτη, του πνεύμονα, του μαστού, του παχέος εντέρου και του ορθού.

Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να συνεργαστούν για να αναπτύξουν καινοτόμες λύσεις με τεχνητή νοημοσύνη που μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη διάγνωση, τη διαχείριση και τη θεραπεία του καρκίνου.

Θα κριθούν με βάση την ισορροπία μεταξύ της απόδοσης των αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης τους στην πρόβλεψη διαφόρων κλινικών τελικών σημείων, όπως η σταδιοποίηση της νόσου, η ανταπόκριση στη θεραπεία ή η επιβίωση χωρίς εξέλιξη, και της αξιοπιστίας τους.

Όσοι αναλάβουν την πρόκληση μπορούν να κερδίσουν συνολικό χρηματικό έπαθλο που κατανέμεται μεταξύ των νικητών ύψους 20.000 ευρώ ανά πρόκληση, με συνολική αξία βραβείου 100.000 ευρώ.

Οι ανοικτές προκλήσεις του CHAIMELEON παρέχουν μια μοναδική ευκαιρία στους ερευνητές να συνεργαστούν και να αναπτύξουν νέες λύσεις που μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη διάγνωση και τη θεραπεία του καρκίνου.

Οι εγγραφές για τις προκλήσεις ξεκινούν σήμερα 3 Ιουλίου 2023 και θα είναι ανοικτές έως το τέλος Αυγούστου 2023. Κατά τη διάρκειά τους, οι προκλήσεις θα χωριστούν σε δύο φάσεις: Τη φάση ταξινόμησης και τη φάση του πρωταθλήματος.

Η φάση ταξινόμησης θα διαρκέσει από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2023, κατά τη διάρκεια της οποίας κάθε συμμετέχων μπορεί να συμμετάσχει και να κατεβάσει ένα εξαιρετικά ελεγχόμενο σύνολο δεδομένων για τον καρκίνο.

Το σύνολο δεδομένων αποτελείται από μετεπεξεργασμένες (δηλαδή εναρμονισμένες) εικόνες σε συνδυασμό με συγκεκριμένες κλινικές μεταβλητές, εξασφαλίζοντας έτσι ισότιμους όρους ανταγωνισμού για όλους τους συμμετέχοντες. Οι συμμετέχοντες θα εκπαιδεύσουν τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τους και θα συναγωνιστούν για να είναι μεταξύ των καλύτερων στην κατάταξη.

Η φάση του πρωταθλήματος θα διεξαχθεί από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023.

Σε αυτή τη φάση, οι 40 κορυφαίοι συμμετέχοντες από την προηγούμενη φάση θα κληθούν να ανταγωνιστούν σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα "CHAIMELEON" για την εκπαίδευση των αλγορίθμων τους.

Η φάση αυτή θα περιλαμβάνει πέντε διαφορετικές προκλήσεις, μία για κάθε τύπο καρκίνου (προστάτη, πνεύμονα, μαστού, παχέος εντέρου και ορθού), με συνολικό χρηματικό έπαθλο 20.000 ευρώ ανά πρόκληση, το οποίο θα μοιραστεί μεταξύ των νικητών.

Οι πρωτότυπες εικόνες και τα σχετικά κλινικά δεδομένα, καθώς και διάφορα εργαλεία προετοιμασίας και εναρμόνισης εικόνων, θα είναι διαθέσιμα στους συμμετέχοντες που θα έχουν περάσει τον προκριματικό γύρο μέχρι τη λήξη της προθεσμίας.

Σε κάθε συμμετέχοντα θα διατεθούν οι ίδιοι υπολογιστικοί πόροι, έτσι ώστε κάθε συμμετέχων να μπορεί να αποφασίσει ποιες προκλήσεις θέλει να αντιμετωπίσει και συνεπώς να έχει την ευκαιρία να εφαρμόσει τις στρατηγικές του αναλόγως.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η Bayer Ελλάς δίνει νέα ζωή στη Β. Εύβοια σε συνεργασία με τη We4all
Ανδρική γονιμότητα: Ο κρίσιμος ρόλος της στην εξέλιξη της αναπαραγωγής
ΥΓΕΙΑ: Επέτειος 16 χρόνων επεμβάσεων TAVI  και 12 χρόνων MitraClip στην Ελλάδα