Στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εντάσσεται, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών, το έργο «Sub.1.1.3 Προσέλκυση Ατόμων 65+ και Ατόμων με Αναπηρία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών», με στόχο την Αξιοποίηση της τέχνης ως συνταγογραφούμενης θεραπείας για την προαγωγή της Κοινωνικής Συνοχής.

Η δημόσια δαπάνη του έργου που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται στο ποσό του 1.085.000,00 ευρώ, ενώ οι πιστώσεις του τρέχοντος έτους είναι στα 496.000,00 ευρώ. 
Το έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - NextGeneration EU αφορά στην αναβάθμιση του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με την εισαγωγή καινοτόμων ψηφιακών μοντέλων πολιτιστικής παραγωγής και διανομής με έμφαση στην εξυπηρέτηση των πολιτών, ατόμων 65+ και ατόμων με αναπηρία.

Αναλυτικότερα, οι στόχοι του έργου είναι:

  • Η βελτιστοποίηση των εγκαταστάσεων, των ψηφιακών υποδομών και των υποδομών πρόσβασης με σκοπό, τόσο την εύκολη πρόσβαση ατόμων 65+ και ατόμων με αναπηρία (ή προβλήματα υγείας), όσο και τη βελτίωση της εμπειρίας των εκδηλώσεων από τα ίδια άτομα.
  • Η εκπαίδευση του προσωπικού για την βελτίωση της υποδοχής ατόμων 65+ και ατόμων με αναπηρία ή προβλήματα υγείας. 

Το έργο αποτελείται από πέντε (5) δράσεις και πακέτα εργασίας: 

1η Δράση : Τεχνολογική αναβάθμιση ψηφιακών υποδομών για την προώθηση της καθολικής προσβασιμότητας ατόμων με αναπηρία και την προσέλκυση ατόμων 65+ στις εκδηλώσεις του Μεγάρου. Περιλαμβάνει προμήθεια δύο (2) φορητών συστημάτων ακουστικής περιγραφής/υποβοήθησης συνολικής δυναμικότητας 900 ατόμων με δυνατότητα ταυτόχρονης διερμηνείας σε 8 γλώσσες. 

2η Δράση: Βελτίωση υποδομών και εξοπλισμού πρόσβασης ατόμων 65+ και ΑμεΑ. Σύστημα παρακολούθησης λειτουργίας ανελκυστήρων (ΑμεΑ). Η εγκατάσταση του συστήματος θα δώσει τη δυνατότητα κεντρικής παρακολούθησης της λειτουργίας όλων των ανελκυστήρων με στόχο την έγκαιρη επέμβαση σε περίπτωση προβλήματος και τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας ατόμων με αναπηρία σε περίπτωση ανάγκης. Βελτίωση υποδομών πρόσβασης στις εισόδους παλαιού και νέου κτιρίου. Απαιτείται η προσθήκη εγκαταστάσεων στις εισόδους του παλαιού και νέου κτηρίου με στόχο τη διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων με αναπηρία. Βελτίωση υποδομών πρόσβασης στις σκηνές των αιθουσών. Απαιτείται η εγκατάσταση ηλεκτροκίνητων αναβατορίων για τη διευκόλυνση και την άμεση πρόσβαση στις σκηνές των αιθουσών από την περιοχή των παρασκηνίων της αίθουσας Χρ. Λαμπράκη με στόχο την παροχή δυνατότητας πρόσβασης στη σκηνή σε άτομα με αμαξίδιο. Βελτίωση υποδομών πρόσβασης στις αίθουσες. Απαιτείται η εγκατάσταση ηλεκτροκίνητων αναβατορίων ΑμεΑ για τη διευκόλυνση και την άμεση πρόσβαση ατόμων με αναπηρία στις αίθουσες : Τριάντη και Λαμπράκη. Αναβάθμιση κεντρικών ανελκυστήρων παλαιού και νέου κτιρίου.

3η Δράση: Βελτίωση υποδομών και υπηρεσιών παρακολούθησης και ασφάλειας ατόμων 65+ και ΑμεΑ. Προβλέπεται Ενοποιημένο Σύστημα PUBLIC ADDRESS -Σύστημα παρακολούθησης και καταγραφής για λόγους ασφαλείας Απαιτείται η αντικατάσταση του υπάρχοντος συστήματος (παλαιού / νέου κτιρίου) λόγω παλαιότητας με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας και τη δυνατότητα ευκολότερης διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων ιδίως για άτομα με αναπηρία.

4η Δράση: Σύστημα ελέγχου φωτισμού. 

5η Δράση: Ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών σε θέματα διαχείρισης ατόμων με αναπηρίας και 65+ με στόχο την απόκτηση βασικών γνώσεων γύρω από τις ανάγκες των ατόμων αυτών και τους τρόπους διαχείρισής τους.

Πολιτιστική συνταγογράφηση

Σημειώνεται ότι η πολιτιστική συνταγογράφηση επισκέψεων σε μουσεία, θέατρα και χώρους πολιτισμού ήδη εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αγγλία και η Γερμανία. Στο πλαίσιο αυτό, τον Απρίλιο τέθηκε σε εφαρμογή το ερευνητικό πρόγραμμα της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την Πολιτιστική Συνταγογράφηση με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (ΕΠΙΨΥ).

Το πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα στοχεύει στην αξιοποίηση της ερευνητικά αποδεδειγμένης θεραπευτικής λειτουργίας της τέχνης στην ψυχική υγεία. Το πρόγραμμα, το οποίο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», επενδύει στις τέχνες και τον πολιτισμό ως μέρος της προληπτικής και θεραπευτικής αγωγής ψυχικών νόσων όπως η κατάθλιψη, η αγχώδης διαταραχή και άλλες. 

Η υλοποίηση του προγράμματος της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης ξεκινά με τη διεξαγωγή ερευνητικού έργου για τον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την αξιολόγηση των επιμέρους δράσεων. Την ερευνητική ομάδα του ΕΠΙΨΥ συντονίζει ο Διευθυντής της Α' Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ και Αναπληρωτής Διευθυντής και μέλος του Δ.Σ. του ΕΠΙΨΥ, Καθηγητής Νίκος Στεφανής.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2025, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν και οι πιλοτικές δράσεις από εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΟΑ και άλλους φορείς σύγχρονου πολιτισμού, τα αποτελέσματα των οποίων θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος.

ΕΣΑΜΕΑ-Αγκυλώσεις στην είσοδο των ΑΜΕΑ σε πολιστιστικούς χώρους 

Το θέμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες στους πολιτιστικούς χώρους ανέδειξε πρόσφατα η ΕΣΑΜΕΑ. Σύμφωνα με την ίδια, έχει προκύψει  ζήτημα σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου της δωρεάν εισόδου των ατόμων με αναπηρία σε αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους της χώρας.

Σύμφωνα με τις εγκυκλίους που εκδίδονται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σχετικά με την είσοδο στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους της χώρας, δικαιούχοι της δωρεάν εισόδου είναι οι κάτοχοι της Κάρτας Αναπηρίας και οι κάτοχοι Πιστοποιητικού Αναπηρίας Ε.Φ.Κ.Α. (απόφασης ΚΕ.Π.Α.).

Ωστόσο, όπως αναφέρει υπάρχουν πολίτες με αναπηρία, οι οποίοι διαθέτουν αποφάσεις αναπηρίας υγειονομικών επιτροπών του Στρατού (ΑΣΥΕ), του Πολεμικού Ναυτικού (ΑΝΥΕ) της Πολεμικής Αεροπορίας (ΑΑΥΕ), καθώς και άλλων αρμόδιων επιτροπών που εκδίδουν κρίσεις αναπηρίας για τους εργαζόμενους τους, οι οποίες όχι μόνο δεν αναφέρονται στις σχετικές εγκυκλίους, αλλά λόγω μη διάθεσης των εν λόγω γνωματεύσεων σε ψηφιακή μορφή, δεν  μπορούν οι κάτοχοί τους να καταστούν δικαιούχοι της Κάρτας Αναπηρίας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν χρήση της ευνοϊκής αυτής ρύθμισης.

Η ΕΣΑμεΑ έχει ήδη ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές την άμεση ψηφιοποίηση των πιστοποιήσεων αναπηρίας που έχουν εκδοθεί ή και εκδίδονται από τις Ανώτατες Υγειονομικές Επιτροπές Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας, της Ελληνικής Αστυνομίας ή του Πυροσβεστικού Σώματος κατά τα πρότυπα των ΚΕΠΑ, ώστε να καταστούν δικαιούχοι της Κάρτας Αναπηρίας και οι πολίτες με αναπηρία που έχουν εξεταστεί από τις προαναφερόμενες επιτροπές, αλλά δεν έχει ικανοποιηθεί έως σήμερα το αίτημά της.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γεωργιάδης για καταγγελίες Καλλιάνου: Δεν παρεμβαίνω για εξεύρεση κρεβατιού σε ΜΕΘ
ΕΟΠΥΥ: Πώς θα χορηγηθούν τα φάρμακα υψηλού κόστους την περίοδο του Πάσχα [λίστα]
Ιδιώτες γιατροί και στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ [τροπολογία]