Ο πληθυσμός της Χαλκιδικής πολλαπλασιάζεται κάθε καλοκαίρι, από τις εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και ξένους που επισκέπτονται τα δημοφιλή της θέρετρα για τις διακοπές τους ή για μια εξόρμηση του Σαββατοκύριακου. Ταυτόχρονα πολλαπλασιάζονται και οι ανάγκες ιατρικής περίθαλψης ντόπιων και επισκεπτών από τις περιφερειακές δομές υγείας.

Μελλοντικοί γιατροί, που φοιτούν στα τελευταία έτη του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενισχύουν το έργο των επαγγελματιών υγείας στο νοσοκομείο Πολυγύρου και στα Κέντρα Υγείας του νομού, σε μια συνεργασία με αμοιβαίο όφελος: από τη μια δίνουν ανάσα στους γιατρούς βοηθώντας σε απλές ιατρικές πράξεις και από την άλλη αποκτούν εμπειρία και κλινικές δεξιότητες, συμμετέχοντας στην αντιμετώπιση πραγματικών περιστατικών.

Το πρόγραμμα «Ενίσχυση Κέντρων Υγείας Βορείου Ελλάδος» (ΕΚΥΒΕ) που υλοποιείται επί δύο δεκαετίες από το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας, μπαίνει σε εφαρμογή και φέτος, με τη συμμετοχή 80 φοιτητών, που αναλαμβάνουν τμηματικά υπηρεσία το επόμενο διάστημα. Η εκδήλωση ενδιαφέροντος ήταν όπως κάθε χρόνο μεγαλύτερη, αλλά η έλλειψη επαρκών χώρων για την διαμονή των μελλοντικών γιατρών εμποδίζει περισσότερους φοιτητές να συμμετάσχουν.

Η Κατερίνα και ο Παναγιώτης, που ανήκουν στην οργανωτική ομάδα του φετινού προγράμματος, ολοκληρώνουν το 5ο και ετοιμάζονται για το 6ο και τελευταίο έτος φοίτησης στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ. Μιλώντας στο iatronet.gr μοιράζονται την εμπειρία αποκόμισαν οι ίδιοι από την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα τα περασμένα έτη.

Όταν έκανα τα πρώτα μου ράμματα

Η Κατερίνα Γακίδη είχε διδαχτεί τις τεχνικές συρραφής τραύματος στη σχολή της, με εμπειρία εφαρμογής σε πρόπλασμα. Στη διάρκεια της παρουσίας της στο Κέντρο Υγείας Καλλικράτειας χρειάστηκε να εφαρμόσει στην πράξη όσα έμαθε, φυσικά με τη βοήθεια επαγγελματία κλινικού γιατρού. «Ήταν περίπου …σοκαριστικό για εμένα. Ο άνθρωπος είχε ένα θλαστικό τραύμα στο κεφάλι, που προκλήθηκε από πτώση. Με την καθοδήγηση των γιατρών κατάφερα να κάνω ράμματα για πρώτη φορά στη ζωή μου», θυμάται. Στην ίδια περίοδο είδε για πρώτη φορά την ιατρική αντιμετώπιση τσιμπημάτων μέδουσας σε παιδιά. «Είναι πολύ σημαντικό ακόμα και να το δεις, ώστε να μπορείς να το αναγνωρίσεις και να το αντιμετωπίσεις μελλοντικά. Έμαθα πραγματικά πολλά πράγματα δίπλα σε επαγγελματίες γιατρούς», προσθέτει.

Σύμφωνα με την ίδια, η συνδρομή των φοιτητών ιατρικής σε Κέντρα Υγείας τουριστικών περιοχών με μεγάλη πίεση περιστατικών μπορεί να είναι κρίσιμη ακόμα και σε απλές πράξεις. «Από το να πάρουμε ένα ιστορικό, μια πίεση, τα ζωτικά, μέχρι να μπει ο ασθενής στο ιατρείο, μέχρι διαδικαστικά όπως να τυπώσουμε τις ιατρικές συνταγές. Υπήρχαν μέρες που οι γιατροί δεν προλάβαιναν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά που έρχονταν κατά κύματα», σημειώνει. 

Η Κατερίνα συμμετείχε δύο χρονιές στο πρόγραμμα, στο ίδιο Κέντρο Υγείας. Την πρώτη φορά, το 2021, η κλινική της εκπαίδευση ήταν ελάχιστη, λόγω και του κορωνοϊού. «Βλέπεις περιστατικά του πραγματικού κόσμου και σε πραγματικό χρόνο. Έρχονται τη στιγμή που συμβαίνει και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε γρήγορα, αυτό από μόνο του είναι μια εμπειρία πολύ διαφορετική, από τα κλινικά μαθήματα στο νοσοκομείο, που πηγαίνουμε κατευθείαν στους θαλάμους νοσηλείας», καταλήγει η φοιτήτρια, που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει την ειδικότητα της πνευμονολογίας.

Οι μεθυσμένοι συνομήλικοι

Ο Παναγιώτης Εμφιετζής έχει εμπειρία συμμετοχής στο πρόγραμμα σε μια εξίσου απαιτητική περίοδο, τον Ιούλιο του 2022 στο Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας.

«Κάθε μέρα υπήρχε ένα επείγον περιστατικό που θα χρειαζόταν διακομιδή και δεκάδες άλλα που απαιτούσαν άμεση αντιμετώπιση, αλλά και δυστυχώς κάποια περιστατικά που ούτε το νοσοκομείο μπορούσε να δώσει λύση», θυμάται, αναφέροντας ως παράδειγμα την δυσάρεστη εμπειρία ενός 65χρονου που απεβίωσε από έμφραγμα μυοκαρδίου.

Καθημερινά έβλεπε συνομήλικούς του, Έλληνες και ξένους, που έφταναν στο Κέντρο Υγείας υπό την επήρεια αλκοόλ ή ουσιών, ή και τραυματισμένοι από τροχαία ατυχήματα. «Αυτό βοήθησε και στην προσέγγιση των ασθενών με ανθρώπινο πρόσωπο. Κατανοούμε κάποιες καταστάσεις που και εμείς ως νέοι μπορεί να ζήσουμε», αναφέρει και προσθέτει: «Σε κάποιες περιπτώσεις ήταν και αστείο. Βλέπαμε κάθε βράδυ νέους σε κατάσταση μέθης, που δεν τους ένοιαζε αν έχουν κάτι. Απλά περίμεναν να συνέλθουν σε 1-2 ώρες για να επιστρέψουν στη διασκέδαση».

Ως δυνατή εμπειρία συμβολής σε περιστατικό με θετική έκβαση, ο Παναγιώτης έχει να διηγείται την περίπτωση μιας γυναίκας με κοιλιακή ταχυκαρδία η οποία ανατάχθηκε με τη φαρμακευτική παρέμβαση που της χορηγήθηκε στο Κέντρο Υγείας. «Η κυρία είχε πολύ μεγάλο άγχος και αίσθημα παλμών. Ήμασταν σε αναταραχή και ζητήσαμε συμβουλευτική βοήθεια από το νοσοκομείο Πολυγύρου. Την ανατάξαμε και έφυγε σε καλή κατάσταση, με οδηγίες για επανεκτίμηση στο νοσοκομείο», αναφέρει.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στους μελλοντικούς λειτουργούς της υγείας να αισθανθούν πως αποτελούν ήδη μέρος του ΕΣΥ. «Το ΑΠΘ μας προσφέρει τη δυνατότητα πρακτικής για 1 μήνα σε Κέντρο Υγείας στο 6ο έτος φοίτησης. Η συμμετοχή μου στο πρόγραμμα μου έδωσε τη δυνατότητα να ενταχθώ πιο ομαλά σε αυτή τη μετάβαση», καταλήγει ο φοιτητής, που σκέφτεται να ακολουθήσει χειρουργική ειδικότητα, στην ορθοπαιδική.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα ΕΚΥΒΕ ξεκινάει φέτος στις 17 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 10 Σεπτεμβρίου. Αφορά τα Κέντρα Υγείας Κασσανδρείας, Νέων Μουδανιών, Καλλικράτειας, Αγίου Νικολάου, Μαδύτου, το νοσοκομείο Πολυγύρου, ενώ φέτος προστέθηκαν τα ΚΥ Παλαιοχωρίου και Χρυσούπολης.

Το χρονικό διάστημα υλοποίησης χωρίζεται σε 8 εβδομάδες και κάθε φοιτητής που συμμετέχει θα παράσχει εθελοντικά τις υπηρεσίες του επί μια εβδομάδα. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι φοιτητές που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 3ο έτος σπουδών.

Στην εκδήλωση ενδιαφέροντος ανταποκρίθηκαν περίπου 120 άτομα, εκ των οποίων θα συμμετάσχουν τελικά 80 φοιτητές. Η επιλογή σχετίζεται με το γεγονός ότι μόνο τρεις από τις δομές (τα Κέντρα Υγείας Καλλικράτειας, Νέων Μουδανιών και Κασσανδρείας) παρέχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας, με τους φοιτητές να διαμένουν στα εφημερεία των δομών. Στα υπόλοιπα Κέντρα Υγείας οι συμμετέχοντες φροντίζουν οι ίδιοι για τη διαμονή τους, είτε σε εξοχικά της οικογένειας ή φίλων τους, είτε ενοικιάζοντας κάποιο κατάλυμα προκειμένου να συνδυάσουν την εκπαίδευσή τους με τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη