Tα Smart watches θα μπορούσαν να εντοπίσουν τη νόσο Πάρκινσον έως 7 χρόνια πριν τα συμπτώματα και την κλινική διάγνωση, αναφέρει νέα έρευνα.

Στη νέα έρευνα, επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από smart watches για διάστημα 7 ημερών, μετρώντας την ταχύτητα κίνησης των συμμετεχόντων. Ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να προβλέψουν με ακρίβεια- με χρήση τεχνητής νοημοσύνης- αυτούς που στη συνέχεια θα εμφάνιζαν νόσο του Πάρκινσον.

Οι ερευνητές, του Cardiff University. δήλωσαν ότι αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως νέο εργαλείο για τη νόσο Πάρκινσον που θα μπορούσε να επιτρέψει τον εντοπισμό της νόσου σε πολύ πρωιμότερο στάδιο έναντι των τρεχουσών μεθόδων.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 103.712 συμμετεχόντων στη UK Biobank που φορούσαν smart watch για 7 ημέρες, το 2013–2016. Οι συσκευές μετρούσαν τη μέση επιτάχυνση, δηλαδή την ταχύτητα κίνησης.

Οι ερευνητές συνέκριναν στοιχεία από υποομάδα που ήδη είχε διαγνωστεί με νόσο του Πάρκινσον, με ομάδα που έλαβε τη διάγνωση έως 7 χρόνια μετά τη συλλογή των στοιχείων από τα smart watches. Αυτές οι ομάδες συγκρίθηκαν επίσης με υγιείς ανθρώπους.

Οι ερευνητές έδειξαν ότι χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη ήταν πιθανό να εντοπιστούν συμμετέχοντες που αργότερα θα εμφάνιζαν νόσο του Πάρκινσον, από τα στοιχεία των smart watches που φορούσαν.

Αυτοί θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν από τους υγιείς της έρευνας ενώ η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό ανθρώπων στο γενικό πληθυσμό που θα εμφάνιζαν τη νόσο μελλοντικά. Ανακάλυψαν ότι αυτό ήταν πιο ακριβές από άλλους παράγοντες κινδύνου ή άλλο αναγνωρισμένο πρώιμο σημάδι της νόσου όσον αφορά την πρόβλεψη του αν κάποιος θα εμφανίσει νόσο του Πάρκινσον.

Το μοντέλο μπορούσε επίσης να προβλέπει το διάστημα έως τη διάγνωση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine.

Πηγές:
Nature Medicine.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια