Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι συνηθισμένη πριν από την εμμηνόπαυση και μπορεί να γίνει πιο έντονη μετά την εμμηνόπαυση. Πέρα από τις ορμονικές αλλαγές που επηρεάζουν το σώμα σχεδόν από κάθε άποψη, μην ξεχνάμε ότι κάθε χρόνο που μεγαλώνουμε, ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται. Η εμμηνόπαυση μπορεί να επηρεάσει, μεταξύ άλλων, τις ορμόνες που ρυθμίζουν την αποθήκευση λίπους. Μπορεί να χρειαστεί περισσότερη προσπάθεια για να διατηρήσετε το βάρος σας ή να επιστρέψετε σε ένα υγιές βάρος, αλλά φυσικά δεν είναι αδύνατο.

Ας τα πάρουμε όμως με την σειρά.

Κατά την περιεμμηνόπαυση, τα επίπεδα οιστρογόνων αρχίζουν να μειώνονται. Αυτή η αλλαγή φέρνει επιβράδυνση του μεταβολισμού - πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και η υγιεινή διατροφή που ακολουθούσατε πριν 10-15 χρόνια είναι πιθανό να έχει περισσότερες πιθανότητες να σας αυξήσει το βάρος. Ξανά, αυτή είναι μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία του οργανισμού που θα συμβεί λίγο-πολύ ακόμα κι αν προσέχετε ιδιαίτερα την διατροφή και το σώμα σας. (Και αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να αναφέρουμε ξανά και ξανά για να πετάξουμε στην άκρη κάθε συναίσθημα ενοχής και "δεν έχω κάνει κάτι καλά" που αποτελούν νόρμα για αμέτρητες γυναίκες - και ανθρώπους γενικότερα - παγκοσμίως. Η γήρανση συμβαίνει σε όλους ανεξαιρέτως, κρυφά ή φανερά.)

Κάτι που περιπλέκει τα πράγματα περισσότερο γύρω από την αύξηση βάρους σε αυτή την ηλικία είναι πως υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες και για χρόνιες παθήσεις - που με την σειρά τους αυξάνουν κι εκείνες τον κίνδυνο για περισσότερα κιλά. Ο διαβήτης, η άπνοια ύπνου και το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μερικά παραδείγματα, και επίσης κάθε πάθηση που σας καθιστά την γυμναστική δύσκολη. Αυτά είναι επιπλέον εμπόδια που μπορεί να χρειαστεί να διαχειριστείτε.

Τέλος, πολλά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως η νυχτερινή εφίδρωση μπορούν να χαλάσουν το πρόγραμμα του ύπνου σας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την συσσώρευση περιττών κιλών, καθώς ο ύπνος συνδέεται άμεσα με το βάρος μας και όλες τις συνήθειες που το επηρεάζουν.

Ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε το βάρος σας στα ιδανικά για εσάς επίπεδα είναι το γνωστό τρίπτυχο διατροφής, γυμναστικής και σωστού ύπνου.

Διατροφή

Μειώστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και την ζάχαρη και προτιμήστε ολόκληρες τροφές, όπως δημητριακά ολικής άλεσης, άπαχα κομμάτια κρέατος, φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Μειώστε τα αναψυκτικά και το αλκοόλ και μην βάζετε ζάχαρη στον καφέ.

Άσκηση

Η διαχείριση του βάρους σας είναι θέμα εξισορρόπησης αυτού που τρώτε με άφθονη σωματική δραστηριότητα. Το πόση άσκηση χρειάζεστε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τους στόχους σας για απώλεια βάρους και τυχόν παθήσεις με τις οποίες ζείτε. Ένας γενικός κανόνας είναι να στοχεύετε σε 150 λεπτά άσκησης κάθε εβδομάδα. Και συμπεριλάβετε μια ποικιλία διαφορετικών μεθόδων άσκησης για να διατηρήσετε ολόκληρο το σώμα σας σε κίνηση.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γρίπη των πτηνών: Χαμηλός ο κίνδυνος μετάδοσης από τα ζώα στον άνθρωπο στις πόλεις
Τα νοσοκομεία με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη [πίνακας]
1 στους 2 υγειονομικούς θεωρούν μη ασφαλή την παρεχόμενη φροντίδα, λόγω των ελλείψεων [ανάλυση]