Η Επιτροπή Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ξεκίνησε την επανεξέταση πολλών φαρμάκων για την απώλεια βάρους και τον διαβήτη.

Θα ελεγχθούν τα δεδομένα σχετικά με τον κίνδυνο αυτοκτονικών σκέψεων και σκέψεων αυτοτραυματισμού, μεταξύ άλλων, για τα φάρμακα "Ozempic" και "Wegovy" (δραστική ουσία semaglutide) καθώς και για το "Saxenda" (δραστική ουσία liraglutide), ανακοίνωσε ο EMA στο Άμστερνταμ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους λεγόμενους αγωνιστές των υποδοχέων GLP-1.

Η επανεξέταση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο. Ξεκίνησε από τον Ισλανδικό Οργανισμό Φαρμάκων μετά από αναφορές για αυτοκτονικές σκέψεις και αυτοτραυματισμούς σε ασθενείς που έπαιρναν Liraglutid και Semaglutid.

Μέχρι στιγμής, οι αρχές έχουν λάβει περίπου 150 αναφορές για πιθανές περιπτώσεις αυτοτραυματισμού και αυτοκτονικών σκέψεων και τις αναλύουν.

Τα φάρμακα που περιέχουν τις δύο δραστικές ουσίες χρησιμοποιούνται ευρέως και δεν είναι ακόμη σαφές εάν οι αναφερθείσες περιπτώσεις σχετίζονται με τα ίδια τα φάρμακα ή με τις υποκείμενες ασθένειες των πασχόντων ή άλλους παράγοντες, δήλωσε ο EMA.

Το φάρμακο για την απώλεια βάρους "Wegovy", το οποίο έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, έχει εγκριθεί στην ΕΕ από τις αρχές του 2022 και θεωρείται ότι υποστηρίζει την απώλεια και τον έλεγχο του βάρους σε συνδυασμό με τη διατροφή και την άσκηση.

Η ουσία έχει υπερθεματίσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επίσης επειδή κάποιες διασημότητες φέρονται να έχουν χάσει βάρος με αυτήν.

Ο δισεκατομμυριούχος της τεχνολογίας Elon Musk, για παράδειγμα, ανέφερε το όνομα του φαρμάκου εκτός από τη νηστεία, όταν ρωτήθηκε για το μυστικό της εμφάνισής του.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί πονά το σώμα μου
Ο θυμός αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρδιοπάθειας [μελέτη]
Πώς αντιδρά το συκώτι στη θέα της τροφής