Ο νευρικός κλονισμός δεν αποτελει διάγνωση, ούτε πάθηση. Στην πραγματικότητα είναι η οξεία εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους σε μεγάλο βαθμό - σε βαθμό, δηλαδή, που ξαφνικά η καθημερινότητά μας γίνεται δύσκολη. Για παράδειγμα, μια από τις πιο συνηθισμένες περιόδους που οι άνθρωποι περιγράφουν ότι βίωσαν νευρικό κλονισμό ήταν μετά από κάποιο διαζύγιο.

 Όλοι ανταποκρινόμαστε στο στρες με διαφορετικούς τρόπους. Τα παρακάτω είναι κοινά συμπτώματα. Αν τα νιώθετε σε τέτοια ένταση που δυσκολεύουν την καθημερινότητά σας, μιλήστε με ένα κοντινό σας άτομο ή απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.

 Άγχος ή κατάθλιψη

Τα συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης θα έχουν φτάσει πιθανότατα σε σημείο που να μην σας επιτρέπουν να σκεφτείτε τις υπόλοιπες δουλειές ή ασχολίες σας. Είναι πιθανό να σας κάνουν να απομακρύνεστε από κοντινά σας πρόσωπα και να καταφεύγετε σε μεθόδους αντιμετώπισης όπως το αλκοόλ και οι ουσίες.

 Ο κακός ύπνος

Μια ξαφνική αλλαγή στις συνήθειες ύπνου σας είναι ακόμα ένα προειδοποιητικό σημάδι. Μερικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι κοιμούνται πολλές ώρες, ενώ κάποιοι άλλοι έχουν αϋπνία επειδή το μυαλό τους βρίσκεται σε υπερένταση.

 Κούραση

Η υπερβολική κούραση θα μπορούσε επίσης να αποτελεί ένδειξη ότι αγχώνεστε στο μέγιστο. Μπορεί ακόμη και να αισθάνεστε αδυναμία στο σώμα σας. Δραστηριότητες που προηγουμένως χειριζόσασταν με ευκολία μπορεί να γίνονται όλο και πιο δύσκολες. Και πράγματα που συνήθιζαν να σας φέρνουν χαρά μπορεί να μην σας ενδιαφέρουν πια.

 Αλλαγές στην όρεξη

Ίσως δεν τρώτε, ή αντίστροφα, μπορεί να τρώτε υπερβολικά.  Η κορτιζόλη, η ορμόνη του στρες, μπορεί να προκαλέσει επιθυμία για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη. Επιπλέον, όταν βρίσκεστε στη μέση μιας δύσκολης περιόδου, μπορεί να έχετε λιγότερη επιθυμία και όρεξη για να προετοιμάσετε υγιεινά γεύματα - όπως και γενικότερα να φροντίσετε τον εαυτό σας.

 Σωματική δυσφορία

Η δυσφορία, όπως οι πονοκέφαλοι ή οι στομαχόπονοι, μπορεί να είναι σημάδια νευρικού κλονισμού. Για πολλούς ανθρώπους, το έντονο άγχος βγαίνει και στο σώμα με συμπτώματα όπως μυϊκούς πόνους, διάρροια ή συχνουρία. 

 Προβλήματα αναπνοής

Προσέξτε επίσης για κλασικά σημάδια κρίσης πανικού: Η αίσθηση ότι δεν μπορείτε να αναπνεύσετε είναι από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα. Οι τακτικές ασκήσεις βαθιάς αναπνοής είναι ένας καλός τρόπος να το αντιμετωπίζουμε αυτό όταν συμβαίνει.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σύσταση για διακοπή των ινσουλινοεκκριτικών φαρμάκων πριν από την επέμβαση
19 Μαΐου 2024: Παγκόσμια Ημέρα Οικογενειακού Ιατρού
Επίσκεψη Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΚΑΤ