Το Τμήμα Ιατρικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης προχωρά στην ψηφιοποίηση του προγράμματος σπουδών του και η προσπάθεια αυτή αναγνωρίζεται διεθνώς. Καινοτόμο πρόγραμμα εισαγωγής τεχνολογιών εικονικής και μικτής πραγματικότητας στην εκπαίδευση της ανατομίας τιμήθηκε με το βραβείο "Εξαιρετικής Συνεισφοράς στην Έρευνα (Outstanding Contribution to Research Award)", στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου "Immersive Learning Research Network (iLRN)", το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 25 με 29 Ιουνίου 2023, στο San Luis Obispo στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Οι επιστήμονες του Εργαστηρίου Ιατρικής Φυσικής και Ψηφιακής Καινοτομίας του ΑΠΘ βραβεύτηκαν για την "εξαιρετική μεταφορά τεχνογνωσίας εικονικής/μικτής πραγματικότητας στη βιωματική εκπαίδευση ανατομίας", και απέσπασε τη διάκριση μεταξύ 150 συμμετοχών από όλο τον κόσμο.

Όπως λέει στο iatronet.gr ο διευθυντής του Εργαστηρίου, καθηγητής, Παναγιώτης Μπαμίδης (φωτογραφία), η βραβευμένη εργασία θα ενταχθεί στο πρόγραμμα σπουδών από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Ο φοιτητής θα φοράει ειδικά γυαλιά μικτής πραγματικότητας και θα βλέπει μπροστά του τρισδιάστατα μια σύνθεση πραγματικού περιβάλλοντος και εικονικού κόσμου. Το δαιδαλώδες δίκτυο νευρώνων του ανθρώπινου σώματος, από τον εγκέφαλο ως την σπονδυλική στήλη, θα αναπτύσσεται μπροστά του, ενώ επιπρόσθετα θα μπορεί να εκτυπώσει τρισδιάστατα το ήπαρ, το πάγκρεας, τη χολή και άλλα όργανα και να βλέπει σε ένα δυναμικό εικονικό περιβάλλον τη συμπεριφορά τους απέναντι σε διάφορες παθολογίες και θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαμίδη, προηγήθηκε μια μεγάλη πιλοτική μελέτη με εκατοντάδες άτομα και με ομάδα ελέγχου, ώστε να υπάρχουν συγκριτικά αποτελέσματα για το πόσο καλύτερα προβάλλει κανείς την ανατομία με βυθιστικές τεχνολογίες και γυαλιά VR και πόσο καλύτερα μπορεί να προσλάβει τη γνώση με αυτόν τον τρόπο.

"Εμείς στην Ιατρική έχουμε όραμα και στόχο να εντάσσουμε τα ερευνητικά μας projects στο πρόγραμμα σπουδών. Ο πρόεδρος του Τμήματος έχει δώσει εντολή να εισέλθει το συγκεκριμένο project από την αμέσως προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά", λέει ο καθηγητής και προσθέτει: "Παράλληλα, αξιοποιούνται και παραπέρα υλικά, ώστε σε δύο χρόνια να έχουμε ψηφιακό και εμβυθιστικό περιβάλλον σε όλα τα μαθήματα".

Αναφερόμενος στην διεθνή διάκριση, ο κ.Μπαμίδης σημειώνει πως αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών του συνόλου της ερευνητικής ομάδας. "Δεν είναι προσωπικό. Είναι δικαίωση όλων των συνεργατών μου και κυρίως του μεταδιδακτορικού μου συνεργάτη του Παναγιώτη Αντωνίου, αλλά και συναδέλφων μου καθηγητών της Ιατρικής Σχολής, όπως των Γιώργου Παρασκευά και Ειρήνης Ασουχίδου από την ομάδα των ανατόμων, τις χειρουργικές ομάδες με επικεφαλής τον διευθυντή της χειρουργικής, Γιώργο Τσουλφά, και τις αντίστοιχες ομάδες των φοιτητών που συνεργάστηκαν και για να συνδημιουργήσουν τα κομμάτια αυτά και για να πειραματιστούν και για να τα τρέξουν πιλοτικά μέσα στα μαθήματα".

Το Διεθνές Συνέδριο Βιωματικών Τεχνολογιών στην Εκπαίδευση διοργανώνεται κάθε χρόνο από τον παγκόσμιο μη κερδοσκοπικό οργανισμό επαγγελματιών της εκπαίδευσης και της τεχνολογίας "Immersive Learning Research Network".

Ισχυρές βάσεις γνώσεων για τους μελλοντικούς ιατρούς

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΑΠΘ, η βιωματική εκπαίδευση στην ανατομία είναι κρίσιμη για τη σωστή ανάπτυξη ισχυρών βάσεων γνώσης των μελλοντικών ιατρών. Η λεπτομερής ανάλυση και ο όγκος γνώσης καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη διδασκαλία με παραδοσιακούς τρόπους.

Η βραβευμένη εργασία διακρίθηκε γιατί χρησιμοποίησε πόρους και απτά προπλάσματα τρισδιάστατης εκτύπωσης και γιατί έφερε στο επίκεντρο την εμπλοκή των φοιτητών στον σχεδιασμό του εκπαιδευτικού υλικού.

Συγκεκριμένα, η εργασία δημιούργησε ψηφιακά επαυξημένο υλικό τρισδιάστατων εκτυπώσεων όπου ο φοιτητής με τη βοήθεια του κινητού του τηλεφώνου μπορεί να πάρει, ζωντανά, πληροφορίες ανατομίας για μία σειρά κρίσιμα συστήματα και όργανα, όπως το ήπαρ και το κεντρικό νευρικό σύστημα. Το ίδιο περιεχόμενο αναπτύχθηκε και σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας για να υποστηρίξει απομακρυσμένες εκπαιδεύσεις συνεργατικής μάθησης πέρα από τη ζωντανή βιωματική εκπαίδευση με επαυξημένες τρισδιάστατες εκτυπώσεις.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία