Oι προϋπολογισμοί βοηθούν στην αντιμετώπιση της επιπόλαιης οικονομικής συμπεριφοράς ή των σημείων όπου χρειάζεστε περισσότερο έλεγχο, όπως οι υπερβολικές δαπάνες ή το ξόδεμα χρημάτων που προορίζονται για λογαριασμούς. Ωστόσο, όλη η διαδικασία είναι περιοριστική από την φύση της, και οι άνθρωποι έχουμε δείξει ότι δεν τα πάμε πάντα καλά με τους περιορισμούς. Υπάρχουν όμως καλύτερες επιλογές; Ίσως.

Ίσως στην πραγματικότητα να χρειάζεται απλώς να αλλάξουμε οπτική γωνία στο πώς οργανώνουμε τον προϋπολογισμό μας. Αντί να βγάζουμε το πλάνο μας με σκοπό το τι πρέπει να ξοδέψουμε, μπορούμε να δοκιμάσουμε να κάνουμε την ίδια διαδικασία αλλά με τελικό στόχο να αποταμιεύσουμε περισσότερα.

 Για να νιώθουμε καλύτερα με τα οικονομικά μας (αλλά και για να δούμε τα οικονομικά μας να ανθίζουν) πρέπει να έχουμε ξεκάθαρους σκοπούς, καθώς και να γνωρίζουμε ποια είναι τα μοτίβα συμπεριφοράς μας γύρω από το χρήμα. Για παράδειγμα, αν έχουμε παρατηρήσει ότι ξοδεύουμε χρήματα όταν είμαστε αγχωμένοι, αυτή είναι μια συμπεριφορά που μπορεί να αντικατασταθεί από κάτι πιο παραγωγικό (όπως μια προπόνηση), και όχι από την άμεση (και ολοένα λιγότερο λειτουργική) δόση σεροτονίνης που θα μας προσφέρει το ξόδεμα.

Αυτές είναι μερικές συμβουλές για να καταφέρετε καλύτερα να ρυθμίσετε τα οικονομικά σας.

  • Παραδεχτείτε πού βρίσκεστε στο ταξίδι σας
  • Χρειάζεστε πολλή βοήθεια και έλεγχο; Είστε ακόμα σε ένα σημείο που δεν ανησυχείτε, αλλά θα θέλατε να έχετε καλύτερο πλάνο; Το ταξίδι του καθενός είναι προσωπικό, και χρειάζεται απόλυτη ειλικρίνεια με τον εαυτό μας.
  •  Αναγνωρίστε πώς νιώθετε για αυτό
  • Αναγνωρίστε τα συναισθήματά σας για το πού βρίσκεστε χωρίς την ανάγκη να κριτικάρετε ή να καταδικάσετε τον εαυτό σας. Η κατανόηση βοηθά πάντα περισσότερο από τον θυμό - και αν μιλάτε συνεχώς θυμωμένα στον εαυτό σας, τόσο πιο πιθανό είναι να επιστρέψετε στις κακές συνήθειες ξοδέματος για να φτιάξετε ξανά την διάθεσή σας.
  •  Αλλάξτε τις συνήθειές σας Αυτό θα γίνει αργά, σταθερά - και με πιθανά λάθος βήματα, πάντα είναι στο πρόγραμμα κι αυτά. Αλλά είναι μια διαδικασία που χρειάζεται υπομονή και να είμαστε σκληροί με τον εαυτό μας όταν νιώθουμε την επιθυμία να κάνουμε παράλογα έξοδα.
  • Προσπαθήστε να θυμηθείτε τους νέους οικονομικούς σας στόχους, ή τα πράγματα που θέλετε να κάνετε με τα χρήματα που θα αποταμιεύσετε.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΔΥ: Μέτρα προστασίας από την αφρικανική σκόνη
Οι τροφές που μας ενυδατώνουν
Γονιδιακή μετάλλαξη μπορεί να δείχνει προς νέα γενετική μορφή της νόσου Alzheimer