Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν γίνονται απαραίτητα αισθητές από εκείνους που τις προκαλούν. Τα παιδιά συγκαταλέγονται στις πιο ευάλωτες ομάδες.

Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος "StartClim" μεταξύ οικογενειών που πλήττονται από τη φτώχεια στην Αυστρία αποκαλύπτει ότι συχνά δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου δυνατότητες λήψης αντιμέτρων κατά της ζέστης. Περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα ίδια τους τα παιδιά είναι πολύ στρεσαρισμένα.

"Στο διαμέρισμά μας κάνει πολύ, πολύ ζέστη. Έχουμε έναν μικρό ανεμιστήρα που ανακυκλώνει τον ζεστό αέρα. Οτιδήποτε άλλο θα ήταν πολύ ακριβό", δήλωσε μια οικογένεια με τρία παιδιά στη Βιέννη.

Συνολικά 99 νοικοκυριά με 190 παιδιά ηλικίας από μηδέν έως δέκα έλαβαν μέρος σε συνετντεύξεις σε μια ποιοτική διαδικασία σχετικά με το άγχος, τις στρατηγικές προσαρμογής και τις ανάγκες στο σπίτι και το δημόσιο χώρο. Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση για τα μέσα ενημέρωσης που διοργάνωσαν η Gesundheit Österreich GmbH (GÖG) και η "Volkshilfe".

Οι συγκεκριμένες αλλαγές στην υγεία που έγιναν αντιληπτές στα παιδιά περιλάμβαναν χειρότερο ύπνο σε ποσοστό 67%, δυσφορία και αυξημένο κλάμα (62), λιγότερα κίνητρα για κίνηση (54) και επιθετικότητα σε να στα δύο παιδιά. Το 45% σημείωσε επίσης σωματικά συμπτώματα όπως ναυτία, εξανθήματα, πονοκεφάλους και ζαλάδες ή μια απόσυρση των παιδιών (43). Επιπλέον, καταγράφηκε σημαντική συσχέτιση με την αναφορά αυτών των συνεπειών του καύσωνα και τον αριθμό των ημερών καύσωνα που παρατηρήθηκαν το 2022 στον αντίστοιχο τόπο διαμονής.

Στα πλαίσια της έρευνας ρωτήθηκαν επίσης οι γονείς για το πώς αλλάζουν τη συμπεριφορά τους στα σπίτια τους και στους δημόσιους χώρους και ποιες είναι οι ανάγκες τους. Ωστόσο, οι δυνατότητες είναι πολύ περιορισμένες, όπως δείχνει το παράδειγμα μιας οικογένειας στην Κάτω Αυστρία. "Το σπίτι έχει ήδη θερμανθεί πολύ, έχει μόλις 29 βαθμούς στον επάνω όροφο. Δεν μπορώ να αντέξω οικονομικά ένα κλιματιστικό και το σχετικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας", αναφέρει.

Αυτό αφήνει την επιλογή της αναζήτησης ψύξης σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και εδώ υπάρχουν εμπόδια. Σχεδόν τα μισά νοικοκυριά δήλωσαν ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν την πισίνα ή να πάνε σε μια λίμνη λόγω του αυξημένου κόστους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε
Πώς να φροντίσουμε την  ψυχική μας υγεία το Πάσχα
Πάσχα: Συνήθη λάθη που προκαλούν προβλήματα υγείας