Ερευνητές με επικεφαλής ομάδα του Lund University ανακάλυψαν ότι διάγνωση υποβοηθούμενη από υπολογιστές θα μπορούσε να εντοπίζει τον καρκίνο με παρόμοιο ρυθμό αυτού 2 ακτινολόγων.
Όμως, δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί πλήρως αν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος σε προγράμματα εξετάσεων.
Ειδικοί στη Βρετανία συμφωνούν ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι υποσχόμενη στην εξέταση του καρκίνου στο μαστό.
Η δοκιμή, που δημοσιεύτηκε στο Lancet Oncology, πραγματοποιήθηκε σε 80.000 γυναίκες από τη Σουηδία, με μέση ηλικία τα 54 έτη.
Μισές από τις εξετάσεις αξιολογήθηκαν από 2 ακτινολόγους, ενώ οι υπόλοιπες από εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης και στη συνέχεια ερμηνεύτηκαν από 1-2 ακτινολόγους.
Συνολικά, η τεχνητή νοημοσύνη εντόπισε 244 γυναίκες με καρκίνο έναντι 203 που διαγνώστηκαν με τη συμβατική μέθοδο.
Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης δεν οδήγησε σε περισσότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα.
Το ποσοστό των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων ήταν 1,5% και στις δυο ομάδες.
Πηγές:
BBC
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Απεργούν στις 14 Ιουλίου οι νοσοκομειακοί γιατροί
Η ΕΕ βάζει φρένο στα social media για τα παιδιά: Ερχεται όριο ηλικίας
Ακόμα και ελαφρά Covid-19 μπορεί να αφήσει προβλήματα στα μάτια [μελέτη]