Ερευνητές του University of Eastern Finland εντόπισαν βιοδείκτες στο πλάσμα με βάση πρωτεΐνες, που είναι ικανοί να εντοπίζουν εφήβους που αντιμετωπίζουν κίνδυνο ανάπτυξης προβλημάτων ψυχικής υγείας. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Nature Mental Health.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν σκορ ερωτηματολογίου SDQ για να αξιολογήσουν τον κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας σε συμμετέχοντες ηλικίας  11 έως 16 ετών. Αναλύσεις αίματος έδειξαν  ότι 58 πρωτεΐνες συνδέονταν σημαντικά με το σκορ του ερωτηματολογίου.

Χρησιμοποιήθηκε βιοπληροφορική ανάλυση για τον εντοπισμό βιολογικών διαδικασιών και οδών που συνδέονταν με τους υποψήφιους βιοδείκτες στο πλάσμα.

Σημαντικές οδοί που συνδέονταν με αυτές τις πρωτεΐνες περιλάμβαναν ανοσιακή απόκριση, νευρογένεση και νευρωνική εκφύλιση.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι μεταβολές σε πρωτεΐνες πλάσματος έχουν προηγουμένως συσχετιστεί με διάφορες διαταραχές ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, ψυχωσικές διαταραχές και διπολική διαταραχή. Η νέα έρευνα στηρίζει αυτά τα ευρήματα και αποκαλύπτει επίσης ότι συγκεκριμένες μεταβολές σε πρωτεΐνες στο πλάσμα θα μπορούσαν να δείχνουν υψηλό κίνδυνο ψυχικής δυσλειτουργίας σε εφήβους.

 

Πηγές:
Nature Mental Health.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιδιώτες γιατροί και στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ [τροπολογία]
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου