Νέα έρευνα έδειξε ότι μη φυσιολογικό πρόγραμμα ύπνου συνδέεται με βλαβερά βακτήρια στα έντερα.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο The European Journal of Nutrition από ερευνητές του King's College London και από την εταιρεία ZOE, είναι η πρώτη που ανακαλύπτει πολλές συνδέσεις μεταξύ του κοινωνικού jet lag και της ποιότητας της διατροφής, των διατροφικών συνηθειών, της φλεγμονής και της σύνθεσης του εντερικού μικροβιώματος, σε μια ομάδα

Η Dr. Wendy Hall, δήλωσε ότι γνωρίζουμε πως σημαντικές διαταραχές στον ύπνο, όπως οι βάρδιες, μπορούν να έχουν έντονη επίδραση στην υγεία.

Η παρούσα έρευνα είναι η πρώτη που δείχνει ότι ακόμα και μικρές διαφορές στον χρόνο του ύπνου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας φαίνεται να συνδέονται με διαφορές στα είδη του εντερικού μικροβιώματος.

Σε 934 ανθρώπους από την έρευνα ZOE PREDICT, επιστήμονες αξιολόγησαν δείγματα αίματος, κοπράνων και εντερικού μικροβιώματος, καθώς και μετρήσεις γλυκόζης σε αυτούς που είχαν άτακτο ύπνο έναντι αυτών που είχαν πρόγραμμα ύπνου ρουτίνας.

Η ομάδα αποτελείτο κυρίως από αδύνατους και υγιείς ανθρώπους και οι περισσότεροι κοιμόνταν περισσότερο από 7 ώρες.

Όπως έδειξε η έρευνα, διαφορά 90 λεπτών στο χρόνο του μέσου σημείου του ύπνου συνδέεται με διαφορές στη σύνθεση του εντερικού μικροβιώματας.

Το κοινωνικό jet lag συνδεόταν με χαμηλότερη ποιότητα στη διατροφή, υψηλότερη πρόσληψη σακχαρούχων ροφημάτων και χαμηλότερη φρούτων και ξηρών καρπών, που ενδεχομένως επηρεάζουν άμεσα το μικροβίωμα.

Τρια από τα 6 είδη μικροβιώματος που ήταν εν αφθονία στην ομάδα του κοινωνικού  lag έχουν αρνητική σχέση με την υγεία.

Αυτά τα μικρόβια συνδέονται με φτωχή ποιότητα διατροφής, δείκτες παχυσαρκίας και καρδιομεταβολικής υγείας και δείκτες στο αίμα που συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής και καρδιαγγειακού κινδύνου.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ιδιώτες γιατροί και στα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ [τροπολογία]
Οφειλές νοσοκομείων: Αυξήθηκαν κατά 124% στη δεκαετία και κατά 295% στην πενταετία
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου