Ηλικιωμένοι ενδεχομένως ανταποκρίνονται σε χαμηλής έως μέτριας έντασης θεραπεία με στατίνες περισσότερο έναντι νεότερης ηλικίας ασθενών, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Annals of Internal Medicine.

Ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 83.958 ενηλίκων στη Δανία που άρχισαν να λαμβάνουν συμβαστατίνη  ή ατορβαστατίνη μεταξύ 2008 και 2018.

Ποσοστό 12% ήταν 75 ετών και άνω και το 16% ήταν μικρότεροι από 50 ετών.

Με 20 mg συμβαστατίνη, η ομάδα των ηλικιωμένων είχε μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση της χοληστερόλη LDL έναντι της ομάδας των νεότερων (39% έναντι  33,8%).

Με 20 mg ατορβαστατίνη, η μείωση της LDL ήταν  44,2% και 40,2%.

Προσαρμοσμένες αναλύσεις έδειξαν ότι χαμηλής έως μέτριας έντασης αγωγή οδήγησε σε επιπλέον μείωση της χοληστερόλης  LDL κατά  2.62 % σε ηλικιωμένους ασθενείς.

Η σχέση ήταν παρόμοια για την πρωτογενή και δευτερογενή πρόληψη αλλά μικρότερη για την αγωγή υψηλής έντασης. Με 80 mg ατορβαστατίνη, υπήρχε διαφορά 0,58 μονάδων μεταξύ των ομάδων.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι χαμηλής έως μέτριας έντασης θεραπεία με στατίνες συνδέεται με μεγαλύτερη μείωση της LDL σε ηλικιωμένους έναντι νεότερων ανθρώπων και ενδεχομένως μπορεί να είναι πιο ελκυστική ως αρχική αγωγή σε ηλικιωμένους με αυξημένο κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών.

Πηγές:
Annals of Internal Medicine.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το σωματείο εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αττικόν" για τις καταγγελίες του Γ. Καλλιάνου
Διεισδυτική μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος: Αναδρομική μελέτη στη Θεσσαλονίκη
Το Ενωτικό Κίνημα νοσοκομειακών γιατρών για τις καταγγελίες του Γιάννη Καλλιάνου