Ως Γέφυρα Γνώσης ανάμεσα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τις Βιομηχανικές Επιχειρήσεις όλων των κλάδων που επενδύουν ή θέλουν να επενδύσουν στη μαστίχα, σκοπεύει να συνεχίσει να λειτουργεί το Βιομηχανικό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης Εφαρμογών Μαστίχας ΑΕ στη Χίο, όπου Ιδρυτικοί μέτοχοί του είναι οι: ΕΝΩΣΗ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ(36%), MEDITERRA (36%), IASIS PHARMA(20%), PHARMA Q (4%) και PHARMAGNOSE(4%).



Το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 της  Περιφέρειας Β. Αιγαίου, άξονας  προτεραιότητας 1, Δράση Καινοτομίας  ΜΜΕ, με συνολικό προϋπολογισμό  2.444.560 ευρώ εκ του οποίου η δημόσια  δαπάνη ανέρχεται σε 1.250.000 ευρώ, δηλαδή  51,13%. Ο προϋπολογισμός του έργου  έχει ήδη φτάσει τα 3.000.000 ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι σε επίπεδο πλήρους  λειτουργίας η συνολική επένδυση θα υπερβεί τα 4.000.000 ευρώ.  

Στις δραστηριότητες του ΚΕΜ  περιλαμβάνονται:

1. Η ακαδημαϊκή έρευνα  

2. Ο σχεδιασμός νέων προϊόντων

3. Οι πιλοτικές βιομηχανικές  παραγωγές.

Στις υψηλής τεχνολογικής  ενσωμάτωσης παραγωγικές  εγκαταστάσεις του Κέντρου θα  μπορούν να παράγονται –πιλοτικά και σε μικρή κλίμακα –ποικιλία ιατροτεχνολογικών προϊόντων όπως συμπληρώματα  διατροφής, καλλυντικά, προϊόντα  στοματικής υγιεινής, φαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά σκευάσματα.



Η μαστίχα Χίου σε όλες τις μορφές της -δάκρυα, σκόνη ή μαστιχέλαιο- έχει πολύ ενδιαφέρουσες και ιδιαίτερες εφαρμογές σε Τρόφιμα, Ποτά, Αναψυκτικά, Ροφήματα, Καλλυντικά και Φαρμακευτικά προϊόντα.

Αναλόγως της στόχευσης, τα προϊόντα μπορούν να αξιοποιούν είτε το άρωμα, είτε τη γεύση, είτε τις αδιαμφισβήτητες ιδιότητες της μαστίχας.
Ταχέως αναπτυσσόμενη και πολλά υποσχόμενη είναι η κατηγορία των λειτουργικών τροφίμων και συμπληρωμάτων διατροφής.

Ενδεικτικά, δημοφιλείς εφαρμογές

Snack: σοκολάτες, τσίχλες, μπάρες δημητριακών, καραμέλες, μπισκότα.
Παραδοσιακά: λουκούμι, υποβρύχιο, χαλβάς, κουλουράκια, παγωτό, λικέρ.
Ποτά /Ροφήματα: Καφές, τσάι, ανθρακούχα νερά και αναψυκτικά.
Τρόφιμα: μαρμελάδες, σάλτσες, ζυμαρικά, αλείμματα, τυροκομικά.
Αρτοσκευάσματα: τσουρέκι, κρουασάν, μπισκότα, ψωμιά, βουτήματα, κέικ.
Καλλυντικά: κρέμες σώματος και προσώπου, γαλακτώματα, σαπούνια, κεραλοιφές, αρώματα.
Φαρμακευτικά: Συμπληρώματα διατροφής, επιθέματα εγκαυμάτων, οδοντόπαστες.

Με βάση τις κλινικά αποδεδειγμένες ιδιότητες της Μαστίχας Χίου και στα πλαίσιο μιας ολιστικής προσέγγισης για ένα υγιές γαστρεντερικό σύστημα, έχει αναπτυχθεί η σειρά  προϊόντων υγείας Art of Nature.

Η σειρά Art of Nature περιλαμβάνει προϊόντα στις εξής 3 κύριες κατηγορίες στις οποίες έχει ευεργετική επίδραση η Μαστίχα:

  • Γαστρεντερικό Σύστημα: Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά  τη νόσο του Κρον, το Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού, τη  δυσπεψία και τα έλκη στομάχου. Προσφέρει ανακούφιση  από την οπισθοστερνική καυσαλγία, το στομαχικό και κοιλιακό άλγος.
  • Στοματική Υγιεινή: Καταπολεμά δραστικά την ουλίτιδα, έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση και βοηθάει στην καταπολέμηση της τερηδόνας, της οδοντικής πλάκας και της ξηροστομίας.
  • Φροντίδα Δέρματος: Συμβάλλει στην ανάπλαση και αναγέννηση του δέρματος από τραύματα, πληγές  και εγκαύματα.

Μία ακόμη διεθνή κατοχύρωση έλαβε η Μαστίχα Χίου

Η Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής Γεωργίας της EE, μέσω του τμήματος ΠΟΠ του ΥΠΑΑΤ, έκανε δεκτό το φάκελο που κατέθεσε η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών για την εγγραφή της ονομασίας ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ (No καταχώρισης: AO-1275) στο Διεθνές Μητρώο της Πράξης της Γενεύης της Συνθήκης της Λισαβόνας του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO).

Με τη συγκεκριμένη καταχώρηση, η Μαστίχα Χίου θα προστατεύεται στα συμβαλλόμενα στη Διεθνή Συνθήκη της Λισαβόνας κράτη, όπως ακριβώς προστατεύεται στην ΕΕ, με άμεσο αποτέλεσμα, κάθε συμβαλλόμενο μέρος της Πράξης της Γενεύης, να υποχρεούται να προστατεύει στο έδαφός του τις ονομασίες προέλευσης και τις γεωγραφικές ενδείξεις των προϊόντων, που προέρχονται από άλλα συμβαλλόμενα μέρη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά