Ερευνητές του  Brigham and Women's Hospital, πραγματοποίησαν  έρευνα εξετάζοντας τη σχέση μεταξύ πρόσληψης σακχαρούχων ποτών,ποτών  με τεχνητά γλυκαντικά και την εμφάνιση καρκίνου στο ήπαρ και θνησιμότητας από χρόνια ηπατική νόσο.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για στρατηγική δημόσιας υγείας ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ηπατικής νόσου.

Η έρευνα παρατήρησης περιέλαβε σχεδόν 100.000 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση (από τη μεγάλη έρευνα Women's Health Initiative).

Οι συμμετέχουσες ανέφεραν τη συνήθη κατανάλωση ποτών και ροφημάτων φρούτων (όχι χυμών) και στη συνέχεια ανέφεραν την κατανάλωση ποτών με τεχνητά γλυκαντικά μετά από 3 χρόνια. Παρακολουθήθηκαν για 20 χρόνια κατά μέσον όρο.

Οι ερευνητές εστίασαν στην εμφάνιση καρκίνου στο ήπαρ και στη θνησιμότητα λόγω χρόνιας ηπατικής νόσου, όπως ίνωση, κίρρωση ή χρόνια ηπατίτιδα.

Στην τελική ανάλυση περιελήφθησαν 98.786 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Το 6,8% αυτών που κατανάλωναν ένα ή περισσότερα σακχαρούχα ποτά καθημερινά είχαν  85% υψηλότερο κίνδυνο για καρκίνο στο ήπαρ και  68 % υψηλότερο για θάνατο από χρόνια ηπατική νόσο σε σύγκριση με αυτές που κατανάλωναν λιγότερα από 3 τον μήνα.

Πρόκειται για έρευνα παρατήρησης και δεν μπορεί να εξαχθεί αιτιατή σχέση. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθεί η σχέση.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο JAMA.

Πηγές:
JAMA.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στιγματισμό βιώνουν τα παιδιά με χρόνιες δερματικές παθήσεις [μελέτη]
ΕΟΔΥ: 1 θάνατος ασθενούς με CoViD - 83 εισαγωγές
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το Υπουργείο Υγείας συνήψαν μνημόνιο συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης