Πολλά νοσοκομεία στις ΗΠΑ πασχίζουν να βρουν φάρμακα χημειοθεραπείας, αντιβιοτικά και άλλα φάρμακα ζωτικής σημασίας, εν μέσω κρίσης αυξανόμενης έλλειψης φαρμάκων.

Περίπου 1 στα 3 νοσοκομεία απάντησαν σε έρευνα, ότι είτε παρέλειπαν, είτε καθυστερούσαν, είτε συνταγογραφούσαν λιγότερα φάρμακα σε ασθενείς έναντι όσων χρειάζονταν, λόγω των ελλείψεων.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε την Πέμπτη από το American Society of Health-System Pharmacists.

Σχεδόν όλα τα νοσοκομεία που περιέλαβε η έρευνα απάντησαν ότι η περίθαλψη των ασθενών επηρεαζόταν με κάποιον τρόπο.

Tα ευρήματα βασίστηκαν σε απαντήσεις περισσότερων των 1.100 νοσοκομείων και φαρμακείων του συστήματος υγείας των ΗΠΑ, από τις 23 Ιουνίου έως τις 14 Ιουλίου. Μεταξύ των νοσοκομείων, το 41% είχε 500 τουλάχιστον κλίνες.

Στην έρευνα, όλα εκτός από τρία είπαν ότι αντιμετώπιζαν ελλείψεις φαρμάκων.

Περίπου τα δυο τρίτα των νοσοκομείων κατηγοριοποίησαν την τρέχουσα κατάσταση των ελλείψεων φαρμάκων ως ‘’έχουσα μέτρια επίδραση’’, δηλαδή η θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών επηρεάζεται αλλά πιθανόν θα μπορούσαν να τη διευθετήσουν επιλέγοντας εναλλακτική αγωγή ή διαφορετική μορφή του φαρμάκου.

Το ένα τρίτο των νοσοκομείων είπε ότι οι ελλείψεις φαρμάκων είχαν ζωτικής σημασίας επίπτωση πιέζοντας γιατρούς να περιορίζουν, καθυστερούν ή να ακυρώνουν θεραπείες ή ιατρικές πράξεις.

Οι κατηγορίες φαρμάκων στα οποία έχουν έλλειψη νοσοκομεία περιλαμβάνουν

  • Κορτικοστεροειδή
  • Σε υγρή μορφή, για από του στόματος λήψη, όπως αμοξιλίνη και ιβουπροφένη
  • Φάρμακα για επείγοντα περιστατικά
  • Φάρμακα για την ΔΕΠΥ
  • Ενέσιμα οπιοειδή

Περισσότερα από τα μισά νοσοκομεία είπαν ότι δυσκολεύονται να βρουν φάρμακα χημειοθεραπείας-τα οποία κατατάσσονται υψηλότερα στην έρευνα- αν και δεν διευκρίνισαν ποια.

Η σισπλατίνη, φάρμακο χημειοθεραπείας, βρίσκεται σε έλλειψη από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον FDA. Παρόμοιο φάρμακο χημειοθεραπείας, η καρβοπλατίνη επίσης είναι σε έλλειψη.

Η Erin Fox, ειδικός στην έλλειψη φαρμάκων, του University of Utah, δήλωσε ότι αυτό δείχνει πόσο εκτεταμένο είναι  το πρόβλημα των ελλείψεων φαρμάκων. Μέχρι να λυθεί το θέμα των ελλείψεων, τα νοσοκομεία προσφέρουν εναλλακτικές αγωγές και επιλέγουν ποιοι ασθενείς είναι κατάλληλοι για τα φάρμακα έδειξε η έρευνα. Οι φαρμακοποιοί εργάζονται πολύ σκληρά για να εξασφαλιστεί ότι οι ασθενείς δεν επηρεάζονται, δήλωσε η Erin Fox.

 

Πηγές:
NBCNews.com  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα
Γνωστοί γιατροί απροστάτευτοι απέναντι σε "φαντομάδες" του Διαδικτύου