Τα μικροπλαστικά φαίνεται πως υπάρχουν παντού, συμπεριλαμβανομένων των ιστών της ανθρώπινης καρδιάς!

Μια νέα κινεζική έκθεση αναφέρει ότι οι γιατροί ανακάλυψαν μικροπλαστικά στον καρδιακό ιστό τόσο πριν όσο και μετά από επέμβαση στην καρδιά. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι υπάρχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι τα μικροπλαστικά μπορεί να εισήχθησαν απροσδόκητα κατά τη διάρκεια των καρδιακών επεμβάσεων.

Οι ερευνητές, στους οποίους συμμετείχαν οι Kun Hua και Xiubin Yang από το Capital Medical University του Πεκίνου, συνέλεξαν δείγματα καρδιακού ιστού από 15 άτομα κατά τη διάρκεια καρδιοχειρουργικών επεμβάσεων. Συνέλεξαν επίσης δείγματα αίματος από τους ασθενείς, τόσο πριν όσο και μετά την επέμβαση.

Αυτά τα πλαστικά θραύσματα, περίπου στο μέγεθος μιας γόμας μολυβιού ή μικρότερα, μπορούν να εισέλθουν στο ανθρώπινο σώμα μέσω του στόματος, της μύτης και άλλων κοιλοτήτων του σώματος. Η πλήρης έκταση των μικροπλαστικών μέσα στο σώμα δεν είναι γνωστή επειδή τα περισσότερα όργανα και ιστοί είναι πλήρως εγκλεισμένα μέσα στο σώμα.

Στη μελέτη,  η ομάδα εντόπισε σωματίδια πλάτους 20 έως 500 μικρομέτρων κατασκευασμένα από οκτώ τύπους πλαστικού. Αυτά περιελάμβαναν τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, χλωριούχο πολυβινύλιο και πολυ(μεθακρυλικό μεθυλεστέρα).

Τα περισσότερα δείγματα ιστού είχαν δεκάδες χιλιάδες μεμονωμένα μικροπλαστικά κομμάτια. Τα δείγματα αίματος περιείχαν επίσης πλαστικά σωματίδια. Ωστόσο, το μέσο μέγεθος αυτών των σωματιδίων μειώθηκε μετά την επέμβαση.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Environmental Science & Technology.

Η μελέτη ήταν μικρή, αλλά παρέχει προκαταρκτικά στοιχεία ότι τα μικροπλαστικά μπορούν να συσσωρευτούν και να μείνουν στην καρδιά. 

Θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση των επιπτώσεων των μικροπλαστικών στο καρδιαγγειακό σύστημα ενός ατόμου.

 

Πηγές:
Environmental Science & Technology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συμβουλές για ασφαλή κατανάλωση αλκοόλ το Πάσχα
Απολαύστε το γιορτινό τραπέζι του Πάσχα χωρίς καούρα και δυσπεψία
Πασχαλινό τραπέζι χωρίς ενοχές! 10 tips για να το απολαύσετε