Άνθρωποι που ακολουθούν τον μεσογειακό τρόπο ζωής έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια και από καρκίνο αναφέρει νέα έρευνα του  La Universidad Autónoma de Madrid και του Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Άνθρωποι που συμμορφώνονταν με την έμφαση του μεσογειακού τρόπου ζωής στην ανάπαυση, την άσκηση και την κοινωνικοποίηση με φίλους είχαν χαμηλότερο σκορ θνησιμότητας από καρδιαγγειακά αίτια.

Ενώ πολλές έρευνες έχουν καταγράψει τα οφέλη στην υγεία από τη μεσογειακή διατροφή και τον τρόπο ζωής λίγες έχουν γίνει για τη διατροφή εκτός της περιοχής προέλευσής της.

Οι ερευνητές του Universidad Autónoma de Madrid και του Harvard Chan School δήλωσαν ότι η έρευνα δείχνει ότι είναι πιθανό για πληθυσμούς που δεν ζουν στη Μεσόγειο να ακολουθήσουν τη μεσογειακή διατροφή χρησιμοποιώντας τοπικά διαθέσιμα προϊόντα και να υιοθετήσουν το μεσογειακό τρόπο ζωής στο δικό τους πολιτισμικό πλαίσιο.

Πρόσθεσαν ότι στη μελέτη παρατηρήθηκε η δυνατότητα μεταφοράς τιου τρόπου ζωής και της θετικής της επίδρασης στην υγεία.

Αναλύθηκαν οι συνήθειες 110.799 ανθρώπων της UK Biobank με το δείκτη Mediterranean Lifestyle (MEDLIFE), που προέρχεται από ερωτηματολόγιο για τον τρόπο ζωής και την αξιολόγηση της διατροφής.

Συμμετέχοντες 40 έως 75 ετών έδωσαν πληροφορίες για τον τρόπο ζωής τους σύμφωνα με 3 κατηγορίες που μετρά ο δείκτης.

"Mεσογειακή κατανάλωση τροφών’’, "Mεσογειακές διατροφικές  συνήθειες’’ και "σωματική δραστηριότητα, ανάπαυση και κοινωνικές συνήθειες –φίλοι’’.

Κάθε ερώτηση εντός των 3 κατηγοριών έλαβε ένα σκορ, με υψηλότερα σκορ να δείχνουν υψηλότερη υιοθέτηση του μεσογειακού τρόπου ζωής.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες 9 χρόνια αργότερα για να εξετάσουν την εικόνα της υγείας τους. Μεταξύ αυτών, 4.247 πέθαναν από όλα τα αίτια, 2.401 από καρκίνο και 731 από καρδιαγγειακές νόσους.

Αναλύοντας τα στοιχεία μαζί με τα σκορ MEDLIFE, οι ερευνητές παρατήρησαν αντίστροφη σχέση μεταξύ της υιοθέτησης του μεσογειακού τρόπου ζωής και του κινδύνου θνησιμότητας.

Συμμετέχοντες με υψηλότερε σκορ MEDLIFE φάνηκε να έχουν 29% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλα τα αίτια και 28%ω χαμηλότερο για θνησιμότητα από καρκίνο έναντι όσων είχαν χαμηλότερα σκορ.

Η  έρευνα δημοσιεύτηκε στο Mayo Clinic Proceedings.

Πηγές:
Mayo Clinic Proceedings.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στιγματισμό βιώνουν τα παιδιά με χρόνιες δερματικές παθήσεις [μελέτη]
ΕΟΔΥ: 1 θάνατος ασθενούς με CoViD - 83 εισαγωγές
Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το Υπουργείο Υγείας συνήψαν μνημόνιο συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης